Memoriu al lui Liviu Man pentru comisia de cercetare a abuzurilor din CDep

Liviu Man, presedintele trustului Gazeta, arestat preventiv in urma cu cateva saptamani pentru santaj, a solicitat Camerei Deputatilor audierea in Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii. Textul solicitarii prezinta versiunea lui Man asupra evenimentelor si include, printre altele, o acuzatie la adresa lui Toma Rus, seful DIICOT Cluj, care este in carti pentru o pozitie mai buna la IGP. Man invoca diferite ilegalitati “tehnice” si acuza organele de cercetare de faptul ca au incercat crearea prezumtiei de vinovatie prin scurgeri controlate de informatii. Man nu neaga, totusi, explicit acuzatiie care i se aduc de catre procurori.

Textul scrisorii:

Catre Camera Deputatilor
Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii

Stimati parlamentari,

Subsemnatul LIVIU AUREL MAN, domiciliat in Cluj Napoca, str. Caraiman, nr. 3, jurnalist, presedintele Trustului Gazeta, inculpat in dosarul penal nr. 403/D/P/2006 al DIICOT, cu respect formulez prezenta

S E S I Z A R E

prin care, respectuos, solicit audierea mea de urgenta in Comisia de specialitate din care faceti parte si sa dispuneti demararea unei anchete parlamentare independente pentru a se stabili:

– modul defectuos in care unele institutii ale statului si-au realizat sarcinile si atributiile specifice;
– cauzele care permit functionarilor statului sa savarseasca unele abuzuri precum acelea pe care le voi relata mai jos;
– folosirea institutiilor statului roman, inclusiv a justitiei, pentru reglarea conturilor economico-politice.
– presiunile la care am fost supusi, impotriva libertatii de exprimare a presei

Concluziile la care veti ajunge sa fie valorificate in procesul legislativ, pentru prevenirea unor situatii asemanatoare, precum si in activitatea de control general a Parlamentului asupra celorlalte institutii ale statului, in vederea indreptarii operative a neregulilor sesizate.

In sustinerea solicitarii mele va prezint urmatoarele

ARGUMENTE:

Sunt ziarist de peste 16 ani. Am lucrat si am pus bazele mai multor publicatii. In virtutea profesiei de ziarist am ajuns sa constitui un element incomod pentru anumite grupuri mafiote de interese locale. In acest context, la un anumit nivel al complicitatilor intervenite intre unii subiecti ai materialelor jurnalistice (oameni de afaceri dubiosi-politicieni verosi-anchetatori corupti), s-a ajuns la concluzia ca, prin fabricarea unui dosar penal conducerii acestui grup de presa, se vor obtine cele mai spectaculoase efecte si se va reusi eliminarea de pe piata media a Trustului Gazeta pe care il conduc. Astfel s-a ajuns la declansarea urmaririi penale si la arestarea mea si a 4 colegi pentru constituirea unui “grup infractional organizat si santaj in forma continuanta”. De asemenea, organele de cercetare penala au dispus la cercetarea altor doi angajati ai Trustului si a sotiei mele in stare de libertate. Mai mult, s-a dispus punerea sub sechestru a bunurilor personale si ale firmelor editoare, ceea ce a avut efectul scontat: bulversarea activitatii generale, intimidarea angajatilor, decimarea colectivelor redactionale si aducerea celor 10 publicatii ale grupului la un pas de faliment.

Fata de aceasta situatie si avand in vedere probele pe care le detinem, fac urmatoarele afirmatii, pe care mi le asum intrutotul in fata dumneavoastra si sunt in masura sa le dovedesc pe deplin:

4.In acest caz, eu si colegii mei suntem victimele unui complot pus la cale de seful DIICOT Cluj, comisarul sef Toma Rus, avansat, recent, la Inspectoratul General al Politiei, si de doi procurori cu care Toma Rus se afla intr-o relatie de prietenie foarte stransa.
Precizez ca Toma Rus a facut obiectul mai multor anchete jurnalistice demarate de ziaristii publicatiilor Trustului Gazeta.
Lucrez in presa de peste 16 ani si am peste 240 de angajati. Consider ca asistam la o farsa pusa la cale si pentru ca am deranjat foarte multi oameni bogati si puternici. Am avut peste 400 de procese de calomnie si insulta, dintre care 388 le-am castigat. Este un fapt care este demonstrat. Intrucat calomnia si insulta au fost dezincriminate, acum, in disperare de cauza, o parte dintre aceste persoane, cu care am avut foarte multe procese, sustine ca i-as fi santajat!
Urmarirea penala a inceput in 2005, iar intr-un an s-au strans 9 declaratii de la persoane despre care noi am scris, persoane care au gasit aceasta modalitate de a se razbuna. Sechestrul asigurator care s-a pus pe bunurile mele mi se pare incorect, total disproportionat fata de valoarea pretinselor santaje, insa, personal, pot suporta situatia pana cand aceasta �optica� a procurorilor va fi remediata de instante, chemate deja sa se pronunte sub acest aspect. Insa, s-a pus sechestru si pe conturile ziarelor! Scopul clar al acestei masuri este cel de a le falimenta.
Un alt abuz il reprezinta faptul ca s-a pus sechestru si pe firmele sotiei mele, inainte ca ea sa fie invinuita in acest dosar.
Mai mult, consider ca s-a incalcat prezumtia de nevinovatie, principiu reglementat expres in Codul de procedura penala. Am crezut ca si in practica este avut in vedere acest principiu, sens in care as dori sa va citez dintr-un raport al magistratului Cristi Danilet, consilier al Ministrului Justitiei, document datat septembrie 2006, in care se precizeaza ca persoanele judecate trebuie prezumate nevinovate. Insa, in acest caz, unii judecatori denota un comportament de ignorare a acestui principiu fundamental. Mai mult, judecatorul care a dat sentinta de arestare preventiva este acelasi cu cel care a eliberat mandatul de retinere. In acest caz, este evident ca prezumtia de nevinovatie nu a existat. Inclusiv faptul ca am fost plimbati incatusati prin fata presei si a camerelor de televiziune a fost folosit pentru a induce in opinia publica prezumtia de vinovatie. De asemenea, �scurgerile� de informatii catre presa dinspre organele de cercetare penala s-au facut in mod dirijat, cu destinatie precisa si in realizarea aceluiasi scop.

5.Consider ca asistam la un atac la libertatea presei, intrucat demersul organelor de cercetare urmareste in mod vadit inchiderea publicatiilor Trustului de presa pe care il conduc, din care fac parte 3 cotidiane si 5 saptam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *