Simplu zboară din finala Eurovision pentru piesa controversată

Piesa numărul opt de pe lista finaliştilor la Eurovision, “Dracula, My Love”, e semnată Simplu & Andra. Regulamentul de participare la Eurovision, postat pe site-ul TVR, zice aşa:

Piesele trebuie sa nu fi fost editate pe nici un suport audio sau video si sa nu fi fost difuzate pe niciun canal de radio sau televiziune, inainte de 1 octombrie 2006.

Vă ofer o difuzare din 2005 a piesei, pe MTV România:

UPDATE: Juriul Eurovision a eliminat “Dracula, My Love” de pe listă, împreună cu alte două bucăţi, “Sinada”, şi “Well-o-wee”, din motivul pe care l-am bănuit ieri. Linkul nu mai duce la nimic, fiindcă Viacom, proprietarul MTV, a cerut de curând scoaterea conţinuturilor proprii de pe MTV şi asta s-a întâmplat în cazul nostru cândva la începutul zilei de luni.

Comunicatul TVR, cu lista pieselor care au rămas în concurs:

Pentru difuzare imediată

Bucureşti, 5­.02.2007

Trei melodii eliminate din finala Eurovision 2007

În urma analizelor realizate de comisia de specialişti reunită luni, 5 februarie, pentru a cerceta recentele sesizări apărute în legătură cu cinci piese incluse în finala Eurovision, echipa de organizare a selecţiei naţionale Eurovision 2007 a decis: piesele Sinada, Well-o-wee şi Dracula, my love au fost difuzate înainte de data de 1 octombrie 2006 şi nu respectă regulamentul selecţiei naţionale a Eurovision 2007, fiind descalificate din finală. În acelaşi timp, piesele Liubi, liubi, I love you şi Nu pot să uit nu au fost considerate plagiate şi au rămas în concurs.

Din comisia care a analizat cele cinci melodii au făcut parte: Dan Dediu (compozitor), Virgil Popescu (compozitor), Andrei Kerestely (compozitor), Zoltan Toth (membru al trupei Sistem, fost reprezentant al României la Eurovision), Titus Andrei (realizator emisiuni radio). De asemenea, la lucrări au participat trei observatori din partea mass-media.

Rezultatele au fost următoarele:

În cazul piesei Sinada, despre care organizatorii au primit sesizări că ar fi fost difuzată la un post de radio din Braşov anterior datei de 1 octombrie 2006, toţi cei cinci membri ai comisiei au decis, pe baza probelor, că sesizările sunt întemeiate.

În cazul piesei Liubi, liubi, I love you, despre care organizatorii au primit sesizări că ar fi fost un plagiat după o altă piesă, Dolly Song, toţi cei cinci membri ai comisiei au fost de acord că nu se susţin sesizările de plagiat.

În cazul piesei Well-o-wee, despre care organizatorii au primit sesizări că ar fi fost difuzată anterior datei de 1 octombrie 2006, fiind fixată pe un suport audio şi video, comisia a decis cu majoritate de voturi că sesizările sunt întemeiate.

În cazul piesei Dracula, my love, despre care au apărut sesizări că ar mai fi fost difuzată la Premiile MTV 2005, comisia, cu majoritate de voturi, a susţinut că sesizările sunt fondate.

În cazul melodiei Nu pot să uit despre care au apărut acuzaţii, în cursul acestei dimineţi, că ar fi plagiat o altă piesă – I’ never let you know, comisia a decis în unanimitate că nu se susţine ideea plagiatului.

În aceste condiţii, în finala din 10 februarie 2007 vor rămâne în concurs următoarele nouă piese:

Nico – Dulce-amăruie (compozitor Costi Ioniţă, Marcel Prodan; textier Constantin Neguţu);

Trupa Veche – Deci 20 (compozitor Trupa Veche; textier Trupa Veche);

Morandi&Wassabi – Crazy (compozitori Marius Moga, Andrei Ropcea; textier Marius Moga);

Marcel Pavel – No podre vivir (compozitor Daniel Alexandrescu, Marcel Pavel; textier Daniel Velasquez);

Desperado şi Tony Poptămaş – Where Were You (compozitori Sandy Deac, Kovacsz Laszlo; textieri Sandy Deac, Vlad Spătar, Ovidiu Buhătel, Tony Poptămaş);

Tibi Scobiola – Nu pot să uit (compozitor Laurenţiu Duţă; textier Laurenţiu Duţă, Lazăr Cercel);

Locomondo – Liubi, Liubi, I Love You (compozitor Bogdan Marian Taşcău – Mister M; textieri Marian Bogdan Taşcău – Mister M, Vlad Creţu, Ghedi Kamara);

Ionuţ Ungureanu (Provincialii) – Time (compozitor Eduard Cârcotă; textier Cristian Hrişcu Badea);

Desperado şi Tony Poptămaş – European a beautiful sin (compozitor Kovacsz Laszlo; textier Sandy Deac, Ovidiu Buhătel, Tony Poptămaş).

Până la ora trimiterii acestui comunicat, organizatorii nu au primit nicio înştiinţare oficială că vreunul dintre compozitorii pieselor rămase în concurs şi-ar retrage vreo melodie.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE

 1. kristian Reply

  Nu e aceiasi piesa, e doar refrenul putin modificat. Nu stiu exact ce zice regulamentul in privinta asta.

 2. Iulian Comanescu Reply

  Kristian: lol. Bine că n-au modificat puţin refrenul la “Yesterday”… cam asta înseamnă să te plagiezi pe tine însuţi, cred.

 3. kristian Reply

  Scuze, m-am exprimat eu gresit (e duminica…mahmureala, nu se pune): in ce ai pus de pe youtube e doar refrenul piesei de la eurovision, putin modificat. Cred ca exageram cu dezbaterile astea. Sa-l lasam pe Moga sa castige si daca nu ia un loc bun la Helsinki facem scandal.

 4. Alexandra Reply

  Comisia TVR a luat decizia sa elimine piesa din concurs. Conform MediaFax piesa a fost eliminata din cauza asemanarii prea mare dintre cele doua piese cu acelasi titlu.

 5. idanca Reply

  Deci, sa ne intelegem, daca piesa lui Moga e plagiat si a fost descalificate inseamna ca celelalte piese ramase in concurs sunt originale. Si cea semnata de Costi Ionita?! Asta mi se pare mai extraordinar decat ca Moga s-a plagiat pe sine insusi!

 6. kaka-maka Reply

  idanca, unde zice ca piesa lui moga a fost descalificata pentru ca e plagiat?

  citeste cu atentie, e vorba despre difuzarea unei bucati din piesa inainte de 1 octombrie 2006. ce nu-i clar?

 7. kaka-maka Reply

  apropo, bucata aia de la premiile mtv 2005 nu mai e pe youtube.

 8. Zufzuluf Reply

  Alături de piesa lui Moga, au mai fost excluse alte două, printre care şi cea cântată de Rednex şi Ro-Mania. Decizia a fost luată pentru că piesele au fost cântate înainte de concurs, în cazul lui Moga fiind vorba exact de fragmentul video postat pe YouTube de Florin de la Hi-O. Moga a decis să-şi retragă şi cealaltă piesă aflată în concurs. Amănunte, pe zufzuluf

  http://zufzuluf.weblog.ro/2007-02-05/124400/Dracula%2C-my-love%21%2C-eliminat%C4%83-de-la-Eurovision%21.html

 9. Clocky Reply

  Nenea Comanescu vedeti ca va dau astia in judecata :))

  “This video has been removed at the request of copyright owner Viacom because its content was used without permission”

  puneti si dumneavoastra un link valid.

 10. Alexandra Reply

  Toate piesele au fost eliminate din cauza ca anumite fragmente au fost interpretate si inainte de 1 octombrie 2006. Nu a pomenit nimeni nimic de plagiat in adunarea de azi.

 11. Iulian Comanescu Reply

  Victor: pai discutiile sunt printre cele populare, lumea se intereseaza…. Cand am zis ca Lagardere inchide printul sau ca De Telegraaf cumpara Hiparion, n-a intrat nimeni. Pana si tu comentezi aici 🙂

 12. Victor Ciutacu Reply

  Pe mine ma fascineaza pasiunile puse anual pe focul Eurovision. Nu reusesc sa ma dumiresac exact care-i miza, da’ dupa nivelul de prosperitate afisat de “laureatul” Traistariu banuiesc ca-i un soi de gheseft

 13. kristian Reply

  Au fost descalificate cele mai bune 3 piese (dupa mine) si a patra va fi retrasa din concurs de Moga (Morandi&Wassabi – Crazy). Asa ca probabil ne va reprezenta Marcel Pavel sau Ionut Ungureanu, cu piese care n-au nimic special. Orice piesa se duce din astea ramase nu cred ca intra in primele 10.

 14. Andrei Crăiţoiu Reply

  Eurovisionul devine pe zi ce trece o disputa care nu face bine nimanui. Desi printre piesele care au fost eliminate ieri de catre juriul concursului se afla si piesa pe care o preferam si eu (“Dracula My Love”), nu am ce face si trebuie sa recunosc ca s-a facut curatenie pe buna dreptate. Dar ma intreb daca la acest concurs va castiga piesa cea mai buna din Romania? Nu cred!

  CITESTE AICI RESTUL : http://craitoiu.blogspot.com/2007/02/rusinos.html

 15. Iulian Comanescu Reply

  Victor: Ciudat e ca de-aici, de la Sofia, unde sunt la un workshop, se vede ca Eurovision este una din putinele modalitati de a acoperi cu succes tematica europeana din presa. Nu ca tot circul cu piesele descalificate etc. ar fi european. Ci in sensul ca te preocupi de reprezentanta Belarusului fiindca ai si concurentul tau si uite asa devii mai sensibil la tematica altora.

Post your thoughts