Liceenii Ostalgie

Pe nesimțite, așa cum trec anii de după 1989, filmele din seria “Liceenilor” au îmbătrânit surprinzător de frumos, fără pretenții de a fi ocolit, în epocă, cenzura comunistă. Ceea ce în Germania s-a numit Ostalgie, adică Nostalgia Estului, și s-a ipostaziat în filme ca memorabilul “Goodbye, Lenin”, începe să se vadă și în România în alte forme decât rudimentarele oftaturi după Ceaușescu ale strungarului fruntaș devenit taximetrist.

Nu demult, la “Dansez pentru tine”, PRO TV prezenta un moment magic, care a făcut carieră virală pe internet. Ștefan Bănică Jr. și Oana Sârbu executau o versiune tributară altui gen de “eighties” (disco, à la Travolta-Olivia Newton-John) la “Ani de liceu”, piesa compusă de Florin Bogardo și cântată pe coloana sonoră a filmului din 1986 de acesta, împreună cu Stela Enache. Cuplul din “Liceenii” I, refăcut după mai bine de 20 de ani în platoul PRO, încheia remake-ul cu un sărut pe buze, apăsat, despre care s-a zis că e un protest la adresa cenzurii de pe vremuri.

Interesant e că Bănică Jr. și Oana Sârbu, azi mai curând cântăreți, erau acum 25 de ani mai degrabă actori. Există și o explicație: au fost destui ani proști pentru cinematografia românească, până la Noul Val. Dar, în plus, e clar că seria “Liceenii” a funcționat ca un potențator de brand personal, și nu numai pentru Ștefan și Oana. Primul film al seriei, din 1985, “Declarație de dragoste”, îi avea în prim-plan pe Adrian Păduraru și Teodora Mareș, care au rămas la actorie, mai ales în teatru, dar Păduraru a revenit și pe marile ecrane cu un inspirat și vizibil rol secundar în “Bună! Ce faci?”. Dincolo de consacrații (la vremea respectivă) Tamara Buciuceanu, Ion Caramitru și așa mai departe, seria lansată de Nicolae Corjos (regizor) și Nicolae Șovu (scenarist) a mai pus în circulație și alte nume, ca Andrei Duban sau Mihai Constantin.

Desigur că nu e vorba nici de capodopere, și nici de simptome ale unui curent social puternic, ca “Rebel fără cauză” sau, apropo de alți ani ’80, “The Wall”-ul lui Roger Waters. E însă un semn de pace cu trecutul faptul că personajele numite mai sus au o traiectorie bună și după încheierea filmelor, că “Ani de liceu” se pune, zice-se, la chefurile liceenilor de azi și are un remix – e drept, mediocru – de TNT.

Articol scris pentru ediția de tipar de marți, 6 aprilie a “României libere”

Liceenii acum:

Și atunci:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *