Liber la branduri pe TV

CNA a dat liber la ştiri despre companii, în televiziuni, relatează Realitatea TV. Sună opac, dar e important, fiindcă uzanţele (mai curând decât reglementările) din televiziunile româneşti sunt, în materie, draconice. De pildă, “Bazar” de pe TVR 2 a avut o emisiune despre Tokyo, cu imagini de la Clădirea Apple şi Sony Building. Sunt două monumente ale arhitecturii hi-tech, despre care nu ai cum vorbi fără să arăţi logo-ul şi alte elemente corporate. Emisiunea a apărut pe post cu respectivele cadre blurate, ceea ce e absurd.

În alte părţi nu se face aşa. Am filmat în toamna trecută la Bucureşti cu Steffen Seibert, de la ZDF, hostul jurnalului de seară. Fiindcă tema era intrarea României în UE şi creşterea economică, Steffen a vrut să oprească în Romană şi să filmeze sticla aceea de Coca-Cola care se umple şi goleşte, dar şi alte panouri. M-am mirat şi l-am întrebat: la voi nu se consideră reclamă mascată? Cum adică? m-a înterbat omul. Păi n-aveţi o regulă de genul “nu e voie mai mult de x secunde, logo întreg, în cadru”?

Steffen m-a privit foarte ciudat, nu auzise în viaţa lui de aşa ceva. E totuşi un tip care lucrează de zeci de ani la una din cele două mari televiziuni publice din Germania.

În general, regulile cu privire la prezenţa brandurilor pe TV se vor relaxa, din cauza noilor reglementări europene cu privire la plasarea de produse şi tot restul. Spectatorul va fi mai puţin agresat de calupuri de reclamă, dar mai uşor de inoculat prin tot felul de modalităţi neconvenţionale de branding. Un liberal ar putea susţine că e bine, iar un stângist, că marile concernuri şi-au impus interesele şi vor transmite mesaje aproape subliminale.

  1. Emanuel Reply

    Inseamna ca vor permite si antireclama in scurt timp? Ma refer la spoturile unei companii in care numeste articolul unei alte companii si il desfiinteaza.

  2. moniK Reply

    eu cel mai tare ma chinui sa denumesc masina, autoturismul, vehiculul alb, rosu, negru, cand e clar ca e dacia care a intrat in mercedes..si mai bluram si orice semnalmente …na, scriu din alea cu accidente

Post your thoughts