Legea Ghişe-Funar, neconstituţională

Curtea Constituţională a declarat azi neconstituţională Legea Ghişe-Funar, care cere televiziunilor să dea în proporţii egale ştiri pe teme negative şi pozitive. Dacă ar fi fost promulgată de preşedintele Băsescu, prevederea ar fi intrat în vigoare.

Iniţiativa Ghişe-Funar a trecut prin Senat cu o unanimitate ciudată şi regretată chiar de unii care au votat pentru, fiindcă s-a întâmplat în prag de vacanţă, atunci când ordinea de zi e foarte plină. Ghişe şi Funar au invocat în sprijinul legii reacţiile cetăţenilor şi studii care atestă efectul… negativ al ştirilor negative asupra telespectatorului, mai ales minor.

Interesant e că legea nu a fost respinsă la Preşedinţie, aşa cum se aştepta toată lumea. Sesizarea la Curtea Constituţională a făcut-o un partid, PD-L, care de altfel a şi votat parţial în favoarea legii. Dacă e să speculăm puţin, putem spune că preşedintele Băsescu a făcut un pas în lături, pentru a-i lăsa spaţiu de manevră cam lipsitului de prestanţă Emil Boc, care a ieşit cu declaraţia referitoare la Curtea Constituţională.

Din câte am înţeles, Gheorghe Funar şi-a declarat intenţia de a reveni la toamnă cu o altă formulare, mai puţin ciudată. Mai multe puteţi afla însă diseară, de la Ciutacu, la “Vorbe grele”, unde în studio va fi chiar Ioan Ghişe, cu Oana Dobre de la Evenimentul zilei. E programat şi un telefon în direct cu Gheorghe Funar.

Aşa cum spuneam şi aici, eu sunt împotriva restrângerii libertăţii de exprimare chiar pe criterii gen “pozitiv-negativ”. Majoritatea faptelor de presă au o conotaţie negativă (fără a avea o astfel de valoare prin ele însele), fiindcă presa consemnează bizarul, abaterea de la regulă. Cantitatea unor atari fapte ar trebui redusă pentru a îndeplini criteriul Ghişe-Funar – sau, dimpotrivă, jurnalele ar trebui lungite cu calupuri zdravene de informaţii irelevante cu încărcătură pozitivă.

  1. radu Reply

    Dle Comanescu, dovediti o lipsa de rigoare sau de cunostinte juridice. Daca o lege e atacata la CCR inainte de promulgare, promulgarea e suspendata pina se da verdictul CCR.
    Oricum, calea aleasa a fost cea mai buna,pentru ca, chiar daca era retrimisa in parlament, daca trecea si a 2-a oara, presedintele era obligat sa o promulge. Asa, legea a fost distrusa “de la radacina”.

  2. Iulian Comanescu Reply

    Radu: mai citiţi o dată, nu am scris nicăieri că ar fi putut fi promulgată după atacarea la CCR.

    Chestia cu distrusul de la rădăcină n-o cred, aştept să văd dacă Ghişe şi Funar nu revin în toamnă cu o nouă formulare. Deocamdată noi avem aici controverse pe fineţuri juridice şi publicul tinde să spună: “Foarte bună lege, ne-am săturat de violuri la TV”, de parcă legea asta – sau o altă lege – ar putea rezolva problema asta fără încălcarea dreptului la informare. Tocmai de aceea cred că Ghişe şi Funar vor continua.

Post your thoughts