Last.fm a făcut un deal cu Sony

Last.fm, radioul social pe care mulţi dintre noi îl folosesc sau l-au folosit, a anunţat un deal oficial cu Sony-BMG pentru transmisia on-line a pieselor deţinute de gigantul muzical. Last.fm are deja deal-uri cu EMI, Warner şi o serie de label-uri indie. Singurul gigant muzical rămas pe din afară deocamdată e prin urmare Universal Music.

Last.fm îşi bazează succesul pe o inovaţie în acelaşi timp utilă şi spectaculoasă: playlist-ul se realizează în funcţie de comportamentul userilor – deci clicurile pe care aceştia le dau ca să ajungă la piese care le plac. E ceea ce Last.fm promovează ca “social music revolution”, revoluţia socială a muzicii.

Din câte înţeleg, Last.fm difuza şi anterior piese din catalogul Sony/BMG. Faptul că Sony/BMG se bazează pe Last ca pe o unealtă de marketing ar putea însemna şi că mecanismul de ascultare va fi parazitat de “recomandări” şi alte alea? Recent, radioul a fost achiziţionat de CBS contra a peste 200 de milioane de euro.

Sursa (înregistrare gratuită).

 1. IQRADIO Reply

  Uite un punct de vedere interesant: http://james.cridland.net/blog/2007/06/01/screw-it-lets-do-it/
  James Cridland a fost boss pe divizia internet la Virgin Radio si este de putina vreme in divizia new media la BBC. Dupa el afacerea Last FM a inceput ilegal si a ramas in continuare in aceeasi zona. Cridland zice ca Last.fm a functionat pe principiul – nu ne convine contractul pe care ni-l propuneti, reveniti cu unul care sa fie OK si pentru noi, pana atunci noi ii dam tare inainte.

 2. Iulian Comanescu Reply

  IQRadio: foarte interesant linkul. Se dovedeşte că, din păcate, nu poţi ieşi din mainstream cu succes, decât călcând regulile legale.

  Deal-urile pe care le-a făcut Last.fm nu îmi sună foarte bine. Că ne-ar da reclame n-ar fi aşa o mare problemă. Dar că playlist-ul ar fi alterat de “heavy rotation” şi altele m-ar deranja.

 3. alex Reply

  Dar cuvintele “afacere” sau “contract” nu iti sunt cunoscute de o dai inainte cu “deal”?
  Sunt cuvinte care nu prea poti sa le traduci in romaneste, dar in situatia asta nu e cazul.

Post your thoughts