Lapsusurile dictatorilor

De ce preiau dictatorii mai noi sintagme și pseudo-concepte de la dictatorii și ideologiile extreme mai vechi? Ultima gogoriță de acest fel a răsărit în discursul de acum câteva zile al lui Kim Jong-un, care a vorbit de victoria finală.

Termenul apare în Mein Kampf-ul lui Hitler și nu este unul neutru, ca dovadă faptul că echivalentul german (Endsieg) e interzis pe unele forumuri de Internet în această limbă, spune Wikipedia. Victoria finală este ceea ce era pe vremuri comunismul, un soi de vis de la sfârșitul timpurilor, rai pe Pământ. Doar că sfârșitul timpurilor era mai aproape pentru naziști decât pentru comuniști, fiindcă ideologia național-socialistă n-a avut vremea să fie la fel de consecvent falimentară economic și nu a înșirat atâtea eșecuri precum cea comunistă. Iar victoria finală era realizată, desigur, prin război și nu prin progres economico-științific, cum ar fi fost construit comunismul.

Simptomatic e faptul că termenul a fost folosit de Goebbels până prin martie ’45, mult dincolo de contextul în care ar fi putut fi eficient propagandistic. Ca atare, ideea se leagă de actuala situație din Coreea de Nord. Capacitatea noului lider comunist de a ține în mână regimul creat de bunicul său, Kim Il-sung, al cărui centenar l-a sărbătorit prin discursul respectiv, fusese pusă sub semnul întrebării, mai ales după ce, cu câteva zile înainte, o supercalifragilistică rachetă nord-coreeulană se făcuse bucăți în aer, imediat după lansare. Discursul lui Kim Jong-un a fost comentat pozitiv în mediile internaționale, ca venind din partea unui lider în stare să lege câteva cuvinte la rând, cu o aparență normală, diferită de cea a ciudatului său predecesor, Kim Jong-il, care a murit în decembrie anul trecut. Însă actualul dictator nu prea are de vânzare, pentru propriul popor, decât un vis post-istoric, asemănător cu cel pe care încerca să-l conjure Goebbels în martie 1945: cândva, după ce vom birui pericolul capitalist/evreiesc/etc., vom ajunge într-o epocă de aur. Iar la victoria finală s-a adăugat o paradă militară înfățișând arme bizare – un fel de rachete cu aripi V2 și tunuri antiaeriene pe șenile, asemănătoare cu ce se folosea în Al Doilea Război Mondial, dar mai masive. Din acest punct de vedere, Coreea de Nord trăiește într-un soi de prezent cyberpunk, al mașinăriilor care ar fi putut exista dacă nu se inventau lucruri ca motorul cu ardere internă sau fisiunea atomică, care constituie deliciul unor autori de SF.

Toate acestea conturează un context de imagine creat de regimul de la Pyongyang mai degrabă pentru propriul popor, decât pentru comunitatea internațională. Dacă l-ar fi interesat în primul rând aceasta, tânărul lider autoritar, școlit prin diferite instituții private din Elveția, ar fi putut fi mai grijuliu în privința termenului victorie finală. E drept, există și un mesaj extern, de soliditate a regimului și consecvență în direcția înarmării atomice. Dar Kim Jong-un are, la mai puțin de șase luni de la moartea predecesorului, priorități de politică internă. Este legatarul unui vis de aur care pentru restul lumii constituie un coșmar, cel atomic, și trebuie să trăiască în această disonanță cognitivă. Pentru el, victoria finală e mai puțin sau nu numai o pârghie propagandistică, cât un tip de sublimare la persoana I, de genul celor clasice, descrise de Freud. Și fiindcă veni vorba de Freud, dacă noțiunea analizată e, așa cum pare, o gafă retorică și nu o referință voluntară la nazism, ea poate fi contabilizată la lapsusuri semnificative, cele care indică o preocupare subconștientă pentru o anume problemă.

Pe raționamentul lapsusului, atunci când dictatorii preiau sintagme din arsenalul altor dictaturi, se tem. Regimurile defuncte conțin tautologic ideea de final-dezastru, iar o referire involuntară la așa ceva e spaima de propriul sfârșit.

Articol scris pentru ediția de joi, 19 aprilie a săptămânalului “Dilema veche”
Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *