A căzut Culcer – sau nu? Vedem mâine, adică luni

UPDATE: “TVR a întrerupt colaborarea sau este în curs de a o face cu o parte dintre manageri, între care șeful Serviciului Juridic, directorul de Marketing, directorul de Știri și directorul TVR Cultural. De asemenea, directorii studiourilor teritoriale TVR Iași și TVR Craiova au fost avertizați pentru rezultate slabe. Dacă ei nu-și vor îmbunătăți performanțele în termen de trei luni, vor fi demiși, a mai anunțat Tudor Giurgiu” – comunicat de presă al TVR.

Și noi, care nu știam nimic în studio la Realitatea TV 🙂

Textul vechi:

Dați cu ochiul pe Realitatea TV, de la 11.00, dacă vreți. O să fiu acolo, cu Costi Rogozanu, pe tema Tudor Giurgiu/situația financiară din TVR/articolul din “Jurnalul”.

UPDATE: Tudor Giurgiu a spus că “TVR nu are probleme” și și-a făcut un fel de autocritică referitoare la pierderea drepturilor pentru meciurile de fotbal (“e momentul să analizăm”, ceva de genul ăsta). Dan Constantin, redactor-șef adjunct la “Jurnalul național”, menține acuzațiile publicate. Costi Rogozanu a făcut o legătură între apariția Sabinei Petre, ex-director economic la TVR, în trustul lui Voiculescu și articolul din “Jurnalul”, iar Dan Constantin a răspuns că nu o cunoaște și nu știe dacă lucrează la Voiculescu. Concluziile mele au fost că:

– TVR are o problemă de cash flow (sunt furnizori cu plăți întârziate, asta am verificat și eu din alte surse), dar asta nu înseamnă că e “în faliment”.
– e de lămurit în continuare povestea cu meciurile de fotbal. Giurgiu e exasperat de ce-a făcut propria instituție, meciurile fac sub două puncte la Dogan și toată lumea se lamentează.

Cristina Șincai, care ne-a fost gazdă, și Costi au părut și ei de acord.

TVR a trimis un comunicat de presă și prezentarea după care s-a ghidat Tudor Giurgiu în expozeu.

Comunicatul de presă:

Tudor Giurgiu reformează TVR

Tudor Giurgiu, președintele-director general al TVR, a anunțat că va trece la reformarea organizațională a TVR, va face restructurări în ceea ce privește schema de personal și strategia financiară a televiziunii publice. „În prima parte a mandatului meu, am considerat esențială reforma la nivelul programelor – rațiunea TVR de a exista – și rezultatele deja încep să apară. Acum este momentul pentru reformarea întregii organizații”, a declarat Tudor Giurgiu.

Restructurarea schemei de personal va presupune, într-o primă etapă, încetarea voluntară a contractului de muncă, urmată și de a doua, cea a concedierilor colective, după parcurgerea etapelor prevăzute de legislație. „Nu putem oferi acum informații despre numărul angajaților care vor fi disponibilizați”, a precizat Tudor Giurgiu, într-o conferință de presă susținută la sediul TVR duminică, 4 martie. Giurgiu a motivat decizia prin numărul „uriaș” de angajați ai TVR, creștere resimțită de la un an la altul, și prin cheltuielile foarte mari cu personalul. „Totalul cheltuielilor pentru plata orelor suplimentare și sporurilor a fost de peste 15 milioane de euro în 2006. De fapt, TVR plătește lunar o schemă virtuală de personal de 260 persoane, în plus față de cea reală”, a arătat președintele-director general al televiziunii publice.

„TVR riscă să devină o televiziune care în primul rând plătește salarii și constată că nu mai poate face programe”, concluzionează Giurgiu. El este de părere că obiectivul principal al TVR nu este acela de a avea profituri megalomane, în contradicție de altfel cu reglementările europene, ci acela de a-și îndeplini misiunea de serviciu public printr-o ofertă de programe de calitate pentru telespectatori.

TVR a întrerupt colaborarea sau este în curs de a o face cu o parte dintre manageri, între care șeful Serviciului Juridic, directorul de Marketing, directorul de Știri și directorul TVR Cultural. De asemenea, directorii studiourilor teritoriale TVR Iași și TVR Craiova au fost avertizați pentru rezultate slabe. Dacă ei nu-și vor îmbunătăți performanțele în termen de trei luni, vor fi demiși, a mai anunțat Tudor Giurgiu.

TVR vrea transparență. Președintele-director general a mai anunțat că începând de luni, 5 martie, vor fi disponibile numărul de telefon 021 319 90 72 și adresa de email transparenta@tvr.ro, la care sunt așteptate eventuale sesizări referitoare la proceduri de licitații, concursuri care nu s-au derulat corespunzător sau la cazuri de angajați ai TVR care încearcă obținerea de avantaje prin diverse metode. La concursurile de angajare în TVR va fi prezent de acum înainte în calitate de observator un reprezentant al Convenției Organizațiilor de Media, ca garant al corectitudinii și transparenței concursului.

De asemenea, TVR va avea un buget de austeritate în 2007, până când nu se vor simți efectele restructurărilor și taxa tv nu va fi mărită. Televiziunea publică face demersuri de mai multă vreme pentru mărirea taxei tv de la 4 la 6 lei, ceea ce ar duce la creșterea veniturilor din taxa tv cu 5%. „Dacă acest obiectiv nu va fi atins în prima parte a anului 2007, TVR riscă să nu-și mai poată îndeplini misiunea de serviciu public”, este de părere Tudor Giurgiu. Până atunci, TVR și-a propus să reducă drastic costurile la anumite producții, cum ar fi „La urgență”, și să renunțe la programe care nu îndeplinesc targeturile stabilite prin contract.

Totodată, Tudor Giurgiu a declarat că situația financiară a televiziunii este normală și stabilă, iar încercările de a demonstra contrariul sunt hilare. Giurgiu a mai explicat că TVR a trăit de mulți ani cu un cash-flow pozitiv, adică avea mult mai mulți bani în cont decât trebuia să platească, iar asta, în mod eronat, „dădea impresia de putere și de stabilitate financiară”.

Strategia TVR pentru anul 2007, care este în curs de aprobare, include niște obiective precise: îmbunătățirea calității programelor și diversificarea ofertei, definirea unei strategii de programe care să genereze perfomanțe superioare de audiență, creșterea credibilității, creșterea veniturilor, reducerea costurilor operaționale cu 7%, creșterea transparenței și a eficienței organizaționale, îmbunătățirea calității imaginii și sunetului programelor TVR, precum și conservarea și managementul arhivei.

Legat de scandalul provocat de pierderea drepturilor pentru Liga I de către TVR, Tudor Giurgiu a anunțat și sancțiunile în conformitate cu Codul Muncii pe care le-a aplicat unor angajați TVR, în urma cercetării disciplinare efectuate în cazul rezilierii unilaterale de către Telesport a contractului: retrogradarea lui Ioan Todan din funcția de director al Departamentului Sport pentru o perioadă de două luni, reducerea salariului de bază cu 10% pe trei luni pentru directorul economic Cipriana Voicu și reducerea salariului de bază cu 10% pe o lună pentru Vlad Enăchescu, redactor-șef Sport. De asemenea, Direcția Economică se va reorganiza curând pentru a preîntâmpina situații de management financiar defectuos precum în cazul de față.

În ceea ce privește derularea procesului intentat de TVR companiei Telesport, Giurgiu a dezvăluit că, la primul termen, avocații Telesport au invocat excepția de neconstituționalitate „încearcând să tragă de timp, trimițând dosarul la Curtea Constituțională”.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ȘI RELAȚII INTERNAȚIONALE

12 thoughts on “A căzut Culcer – sau nu? Vedem mâine, adică luni”

 1. nu cred ar fi fost ok ca dl giurgiu sa foloseasca postul public pt transmiterea conf de presa. aceasta conf de presa se refera la acuzatiile care i se aduc lui giurgiu ca persoana si manager si nu are deontologic dreptul sa foloseasca postul public pt propriul interes.

 2. SRTV nu mai are cam de multisor un sef al Serviciului Juridic, cel de la Marketing a plecat acum o saptamana – 10 zile, TVR Cultural are un buget de abia le ajung banii de hartie igienica, Vlad Enachescu este sanctionat pentru ca a atras atentia ca trebuie facuta plata catre Telesport, desi nu era treaba lui, Culcer e data afara pentru ca a reformat in bine stirile…. Ceva nu se leaga aici…
  Despre salariul de peste 7000 de euro plus drumuri la Praga si Londra gratis, plus cazare gratis in Bucuresti, pentru consilierul domniei sale, Gordon si nu-mai-stiu-cum a zis ceva dl Giurgiu? Ca nu am vazut conferinta…

 3. Explicatiile lui Giurgiu legate de demiterea lui Culcer sunt f. firave, cum ca nu a implementat programul matinal la timp. Ori decizia are legatura cu altceva de nerostit public, ori vin ca urmare a unei comenzi politice a PNL, avand in vedere alegerile euro si locale ca si referendumurile preconizate. Nu se pot invoca ratiuni legate de profesionalism. Cu ce a avut la dispozitie, Culcer a schimbat RADICAL fata si calitatea stirilor de seara de pe TVR1 si TVR2.

  Cat despre faptul ca Giurgiu va da afara si va externaliza productii e f. bine si sanatos. E nevoie de documentare si emisiuni profesioniste, nu de productii realizate de cei angajati in TVR pe criterii de rudenie. Din tabelul cu prezentarea TVR, inteleg ca BBC are cu numai 1,000 de angajati si colaboratori in plus fata de TVR si are…. 30 de canale.

 4. Cam ciudat ce gasesc referitor la Conf de presa. Seful de la Juridic este plecat de mult (competentele sunt deja delegate), Marketingul oricum era pe picior de plecare (ma mir daca a si lucrat in SRTV), sefa de la Cultural probabil caci se opune la viitoarea strategie ptr TVR Cultural, iar cu Stirile nu e o noutate : in presa e o intreaga colectie referitoare la conflictul PNL _Olteanu_Giurgiu recte Basescu_Culcer. Sanctiunea ptr pierderea financiara, notoritate, audienta si altele referitoare la Liga 1 sunt chiar hilare. Curios daca se sanctioneaza si pe el – Presedintele SRTV – referitor la telefoanele primite de la Horatiu Nicolau de avertizare ? Iar cu societatea civila pe care o implica probabil ca a uitat sa specifice ca deja participau in comisiile de concurs ale SRTV.
  A….si de ce nu : reforma cu Beatrice Comanescu …vesnica perdanta si management dezastruos, aceleasi persoane in structurile de conducere a canalelor, acelasi scump consilier-actor din Anglia, aceleasi emisiuni prafuite pe care le aproba tot cons de adm [pe care cu onor il conduce…

 5. Observ că lui Tudor Giurgiu i-au murit lăudătorii… îi rog criticii să nu repete afirmațiile predecesorilor și să aibă grijă cu afirmațiile gen “toți banii de la Lumea citește” se duc la Biju Morar și Ioana Moldovan. Pe genul ăsta de povești nedovedite a intrat la apă “Jurnalul național”, care a avut de la binevoitori un buget de 8.000 de euro pentru aceeași emisiune, care s-a dovedit a costa aproape 4.700 în realitate. E drept că e mult pentru un talk-show.

 6. Abureli. Giurgiu e un baiat de cartier care a crezut ca poate beli cateva zeci de milioane de euroi fara sa intrebe nimeni nimic.
  Pe ce a mers? Pai sa va explic. In lumea artelor vizuale este imposibil de demonstrat calitatea artistica a unei productii. Si costurile acesteia.Daca eu iau un milion de euro si cu toti banii astia pictez un tablou, exista cineva in lumea asta care ma poate da pe mana DNA-ului pe motiv ca tabloul nu poate costa un milion de euro? Se poate demonstra ceva?
  Tin minte ce imi zicea un amic, bun prieten cu Tudorica. La instalarea in scaun zicea ca daca vrea cumpara orice productie vrea muschii lui si nimeni nu i se va putea opune, pentru ca nimeni nu stie tot in materie de arta imaginii sau a jurnalismului.
  Asa ca………

 7. eu vreau sa stiu de ce nu-si face publica declaratia de avere + situatia financiara a tvr (ultima e de pe vremea predecesorului din cate stiu). sau le-a facut publice.
  Din calculele mele si cifrele pe care le-a dat sal. unui consilier era in medie 2000 de euro , acum unii poate au mai mult, altii mai putin.
  Nu e normal sa stim cifrele exacte? Sunt bani PUBLICI!!
  Plus ca nu inteleg cum a fost posibil cu atatia consilieri , cu salarii cel putin decente , sa se piarda drepturile de transmitere a ligii1.
  Sper ca presa sa lanseze o campanie mai serioasa, pentru ca avem dreptul sa stim cum sunt cheltuiti banii astia si un audit facut de catre o firma serioasa.
  Ma deranjeaza ca sunt obligat sa platesc abonamentul dar nu am niciun drept in schimb? A, am dreptul sa nu ma uit pe tvr. Cam putin.

 8. Iuliane,
  Ai sesizat corect problema cu cash flowul. Aș sublinia însă că declarațiile lui Giurgiu sunt redundante. Adica, nu avem probleme financiare dar vom da afară en gros și schimbăm directori de tot felul. În plus, buget de asuteritate. Părerea mea este că Giurgiu a recunoscut că, de fapt, are probleme mult mai mari decât cele de care acceptă să vorbească. Dar probabil este stilul său de acțiune. Reamintesc un episod pe care l-am povestit și pe blog: într-o recentă sedință a Consiliului de Administrație, Giurgiu a spus că va continua să acuze Telesport pentru că a vândut Liga 1 la Dodan, în ciuda faptului că firma de avocați angajată de TVR le-a spus în mod confidențial că nu sanșe nici măcar 30 la sută. Dat fiind modul de acțiune în public al lui Giurgiu tare mă tem că declarațiile de duminică sunt începutul sfârșitului și pentru el.

 9. Tipul habar nu are ce vorbeste. Problema este ca l-au cam parasit toti. Si este normal. Sacul a fost golit pana la fund.
  In ce priveste directorii de la Stiri, TVR Craiova si Iasi iar se contrazice. La evaluarile precedente astia toti au luat note peste 8.50. Acuma, brusc nu ii mai iubeste, asta pentru ca zilele trecute si-a furat-o “in direct” de la ei (astia au avut curajul sa se certe cu el, sa ii scoata ochii cu privire la niste aberatii manageriale, dar asta e alta mancare de peste).
  E un tip “putin” instabil. Normal. TVR e o caciula imensa, pentru un cap atat de mititel.
  M-am spart de ras cand am aflat de marea strategie de reformare a TVR.
  E complet aberanta, nu contine nici macar un punct de referinta, nu spune absolut nimic. E goala, asa cum e si Giurgiu, un manager care pur si simplu nu cunoaste nici macar normele simple de management institutional.
  Apropos, nu va dau cifrele exacte, ca nu e etic. Consilierii au lefuri cu mult mai mari decat a mintit in declaratiile facute cu diverse ocazii.
  Mai mult, mergand pe faptul ca opinia publica habar nu are de numarul de angajati ai unor posturi publice TV din Europa, da tot felul de cifre masluite pentru a justifica propriile minciuni.
  Normal ca nu isi da demisia, vorba lui Nicolau, il paste puscaria.

 10. revin cu ce ziceam la celalalt toipic despre TVR. Sunt zeci de persoane care NU FAC NIMIC, nici nu mai trec prin TVR, dar tot iau o leafa calduta, pentru ca sunt redactori. asta cum merge? Si hai sa fim seriosi, Family Guy si Futurama sunt desene super misto care costa, dar care fac. “Grey’s Anatomy”, “Lost” si “Desperate Housewives” nu erau chiar melrose place, erau seriale premiate. Au costat si ele, dar au meritat. Iar cu Lumea Citeste, lasati-o balta, ia s-o cautati pe Marina Almasan la “emisiunea” pe care o face sa vedeti cat costa ea, mai ales ca e facuta emisiunea in totalitate de TVR. Nu cred ca e mult 4.000, mai ales cand din banii aia se platesc si cheltuieli stupide, de tip public, decoru, cartile ( ca doar nu sunt donatii ) etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *