La Netoo, despre un cod de bune practici: pare a fi necesar

Discuţie animată, dar constructivă astă seară la Netoo, la British Council, despre necesitatea unui cod de bune practici sau un how-to pentru bloggerii care lucrează cu informaţia. Eu şi Adrian Cristea am susţinut că trebuie un astfel de cod, Bobby Voicu şi Ionuţ Oprea au fost “avocaţii diavolului”. Până la urmă, s-a conturat ideea că un astfel de cod e necesar pentru cei care lucrează cu informaţia. Există voci care au susţinut contrariul şi au spus că bunul-simţ e suficient (Bobby a fost cel mai “diavol” dintre avocaţi), dar până la urmă s-a ajuns la concluzia că draftul de cod propus de mine e un document care ar trebui să ducă undeva.

Ideea e să construim un soi de “how-to blog” sau de “cod de bune practici”, ceva gen “netiquette”, care să dea răspunsuri la întrebari ca “am încălcat vreun copyright dacă postez o captură de site?” sau să spună cum şi în ce condiţii se citeaza o sursă.

Un astfel de document ne va da credibilitate, iar celor mai noi în blogging şi comunicare le va da şi know how. Nu e vorba de ceva care restrânge libertatea de expresie, ci de un set de principii de aplicat în comunicare, principii care, printre altele, te feresc de belele cu tribunale şi greşeli pe care rişti să le regreţi singur, ca să spun aşa. Mergând pe astfel de proceduri, într-un final vom obţine credibilitate.

Însemnările personale şi ficţiunea nu sunt restricţionate. How-to-ul vizează doar zona de informaţie şi de opinie critică la adresa unor persoane sau instituţii. Altfel spus: un cuvânt “de patru litere” poate circula liber pe Internet (după părerea mea, nu există motive să îngrădeşti circulaţia lui), dar inclus într-o formulare adresată unei persoane reale sau unei instituţii, poate deveni insultă sau ofensă.

Părerile despre ce ar trebui să cuprindă documentul se primesc la clubnetooATgmail.com, iar cele pertinente se centralizeaza pe netoo.wordpress.com. Tagul Technorati de urmarit e “BunePractici”.

În draftul de la care am pornit am sintetizat diferite păreri formulate aici. Sunteţi invitaţi să-l comentaţi. Iată-l:

How To Blog – draft

1. Informaţia publicată pe acest blog se conformează legilor şi uzanţelor generale ale comunicării publice. Informaţia va fi pe cât posibil verificată. Fiindcă blogerii sunt persoane şi nu redacţii, verificarea este mai dificilă, dar, atunci când ea nu este posibilă, informaţia va fi marcată explicit ca neverificată/incertă/zvon, în funcţie de caracterul ei şi forma proprie a fiecărui blog.
2. Acuzaţiile formulate pe acest blog vor fi susţinute factual. Poziţia persoanei sau entităţii incriminate va fi solicitată şi preluată atunci când este obţinută. Dacă entitatea incriminată nu formulează un răspuns, acest lucru va fi menţionat.
3. Acest blog descurajează atacurile la persoană. Vor fi criticate idei, stări de lucruri, acţiuni şi nu persoanele de la care toate acestea emană.
4. Acest blog descurajează violenţa de limbaj, obscenitatea, certurile din subsolul posturilor, ura personală, de rasă, confesională, discriminările de orice tip. Acest blog nu va promova astfel de modalităţi de creştere a traficului.
5. Acest blog precizează, în măsura posibilului, sursa primară a conţinuturilor text, foto, audio şi video preluate. Acest blog îşi protejează sursele (datele personale autorilor de postări care folosesc pseudonime), atunci când sursele respective formulează opinii critice sau difuzează informaţii care le-ar atrage represalii în organizaţiile din care fac parte sau altundeva.
6. Acest blog îşi rezervă dreptul de a opri reacţiile despre care consideră că alterează logica discuţiei din subsolul postului, ca şi cele care i se par formulate numai pentru sporirea numarului de linkuri ale celui care le postează.

 1. BLOGoree.ro blog » Blog Archive » Netoo 5 si bunul simt Reply

  […] Discutia a pornit din noiembrie, dar abia acum am reusit sa o stabilim ca subiect si la Netoo. De o parte a “baricadei” erau Iulian Comanescu si Adrian Cristea, de cealalta parte (impotriva) eram eu si Ionut Oprea. Iulian a deschis discutia cu o mica lista facuta de el inca din noiembrie, apoi a continuat Adrian. Principalul motiv, dupa parerea mea, al existentei acestui set de “reguli” era lipsa de credibilitate data lor, ca jurnalisti, de faptul ca blogosfera este perceputa intr-o nota negativa de cei din jurul nostru. Ce sustin Iulian si Adrian puteti citi mai in detaliu pe blogurile lor. […]

 2. Ionut Oprea » Netoo 5: traiasca bunele practici! Reply

  […] Revin cu After-netoo 5, si cu bunele practici. Au mai scris:Iulian, Bobby, iar Gramos au pe blog o semi-transcriere a intalnirii. (PS: Eu am intrebat in sala cine se considera jurnalist si cine considera blogul un instrument de exprimare personala tocmai pentru  schimba directia discutiei dinspre cod deontologic de jurnalism spre bune practici, si, se pare ca am reusit.) […]

 3. Cristealizari » Blog Archive » Netoo 5, un pas inainte? Reply

  […] Fiecare a venit acolo cu o alt orizont de asteptare (multi, fara nici unul) despre cea mai controversata tema de discutie de pana acum. Pornita acum doua luni din discutiile dintre mine si Iulian Comanescu[ http://www.comanescu.ro/la-netoo-despre-un-cod-de-bune-practici-pare-a-fi-necesar.html%5D (evolutia conceptului AICI[http://www.cristealizari.com/?cat=3]), discutia s-a intins, s-a comentat pe la colturile catorva posturi si… gata. Era atat de controversata incat atitudini transante nu prea au avut multi curajul sa adopte. Am considerat ca e cazul sa o punem in discutie. Concentrat, punctul meu de vedere pe care am incercat sa-l exprim e AICI [http://www.cristealizari.com/?p=158] Iulian a venit cu un draft pentru primele 6 puncte din Cod [http://www.comanescu.ro/la-netoo-despre-un-cod-de-bune-practici-pare-a-fi-necesar.html]si, desi fiecare a primit un exemplar, vorbitorii nu s-au referit la ele (?). Bobby a fost pe post de “Gica Contra ” indiferent ce s-a spus. Multi (ceea ce e bine) si-au exprimat fie argumentele, fie temerile. E drept ca riscam sa terminam ca o adunare la care nu s-a facut nimic concret, dar (deh, obisnuinta de producator) am propus urmatorii pasi: -deoarece Codul acesta nu este al lui Cristea sau al lui Comanescu ci este (cand va fi) al tuturor, duceti subiectul discutiei mai departe pe blogurile voastre. Lansati dezbaterea. -pentru a putea urmari discutiile se instituie tagul Technorati BunePractici [cine nu stie ce si cum, o explicatie AICI despre cum am procedat in cazul Capsula Timpului. Doar ca de data asta codul este : (incepeti cu un Tag Technorati: BunePractici […]

 4. Marian Reply

  Iulian,
  Vorbesti “despre necesitatea unui cod de bune practici sau un how-to pentru bloggerii care lucrează cu informaţia”. Trebuie sa recunoastem ca majoritatea blogurilor din Romania nu prea ofera informatii de presa, sunt facute doar pentru sufletul celor care le “patroneaza”, multi dintre ei neavand legaturi cu media. Un cod e bun, dar sa nu fie prea restrictiv. E OK fara “pula” si “muie”.

 5. Iulian Comanescu Reply

  Marian: dacă e vorba de însemnări personale, sigur că how-to-ul ăsta îi priveşte mai puţin pe bloggerii respectivi. Eu zic să limpezim lucrurile şi în locurile unde informăm sau avem opinii de tip jurnalistic, să le spun aşa.

  Iar cuvintele alea eu zic că trebuie să circule liber pe Internet, atâta timp cât nu pot fi considerate ofense la adresa cuiva. Adulţilor nu le fac rău.

 6. albee Reply

  [Eu as adera la un astfel de cod, poate nu chiar la toate punctele mentionate de Iulian Comanescu, dar marturisesc sincer ca nici unul dintre ele nu m-a facut sa imi simt ingradita cu ceva libertatea de exprimare! Cred ca nici unul din punctele acelea, citite cu atentie nu fac acest lucru si daca cineva simte asa ceva e mai degraba o problema de lipsa a capacitatii de exprimare din partea lui/ei 😉 ]

 7. Un trecator Reply

  Nu am sa inteleg niciodata nevoia asta de reglementare. Cu atat mai putin atunci cand este autoimpusa. Credibilitatea unui blog? Credibilitea unui blog este credibiliatea persoanei care scrie acolo. Un blogger nu poate fi disociat de blogul lui.

  Cine sau ce (si mai ales, de ce?) poate impune cuiva ce sa scrie pe blog? Diferenta dintre jurnalism si blogging este imensa acum: blogul este liber de orice fel de constrangeri. Si sper, atata vreme cat nimeni nu o sa poata impuna regului, sa ramana asa.

  Daca cineva nu-si poate asuma ceea ce gandeste/spune/scrie este de compatimit. Daca sunt bloggeri carora numele/statusul le impune autocenzura, sa fie sanatosi. Nu au decat sa renunte la nume si sa se dedubleze in persoana publica & persoana privata/anonima subiectiva.

  O oarecare incercare de a impune un set de reguli bloguitului nu este altceva decat o incercare de a pune bariere unei forme de comunicare. Atata vreme cat mesajul (in orice forma apare el) are un receptor, totul e ok. Un blog pe care se injura, un blog ale carui texte care arunca cu noroi, isi are cititorii lui, iar asta trebuie respectat.

  Dupa parerea mea nici macar regula bunului simt nu se aplica. Asa cum Romania Mare (ziarul) are cititorii sai, tot la fel un blog de rahat are cititorii pe care ii merita. Corectitudinea politica poate fi impusa in comportametul public, dar trebuie sa existe dreptul de a nu fi simtita. In definitiv, de ce sa nu poata spune fiecare ceea ce gandeste, chiar daca ceea ce se gandeste poate fi considerat gresit, atata timp cat spusele sunt asumate?

  Semnez si eu aici: “Principalul motiv al existentei acestui set de reguli era lipsa de credibilitate data lor, ca jurnalisti”. Discutia “despre un cod de bune practici” trebuia sa aiba loc la sediul CRP. In bloguit asa ceva nu se exigzista.

 8. Iulian Comanescu Reply

  Dragă un trecator – şi nu numai tu: Cred că se creează o neînţelegere, aici. Credibilitatea blogurilor e o problemă a majorităţii bloggerilor care se ocupă de altceva decât însemnări personale. Cei care vin cu opinii pertinente şi informaţie validă au de suferit din cauza jegoşilor. De ce ar fi o problemă a jurnaliştilor?

  Nu e adevărat că “nu există” coduri ale blogului şi ale Netului. Cel mai cunoscut este Netiquette, în diferitele lui ipostaze, pentru rest vă invit la un google.

  Cei care cred că în lipsa acestui cod – care e mai curând un how-to, un set de recomandări decât o “lege” a Internetului – exprimarea pe bloguri e liberă se înşală. Cred că e a zecea oară când spun că eşti limitat în libertate de lucruri cum ar fi codul penal sau constituţia sau – mai filozofic – de interdicţia de a face rău celorlalţi. How-to-ul propus te învaţă doar cum să eviţi nişte capcane.

  Am spus-o şi altădată: sunt pentru libertatea pe Internet, inclusiv în privinţa cuvintelor de patru litere şi altele. Nu doresc ca cineva să vină şi să facă o lege a Internetului, fiindcă tentative de genul ăsta au existat şi în afara României, şi în România. Cred că autoreglarea e mai bună decât norma impusă de alţii şi pentru asta militez, NUMAI în măsura în care blogurile se ocupă cu informaţie şi opinie de tip jurnalistic.

  Altfel spus, las altora iluzia că “Internetul e liber” şi prefer să lansez în discuţie o chestiune mai clară, punctuală şi meşteşugărească: cum facem să n-o dăm de gard atunci când ne ocupăm cu lucruri asemănătoare cu jurnaliştii? Păi luăm nişte know-how de la ei şi îl adaptăm. Iar în “libertatea Internetului” e înglobat şi faptul că eu şi o serie de alţii o să preferăm să ne asumăm un set de reguli, de care să ne ţinem, şi să le postăm undeva. E un disclaimer colectiv, dacă vreţi, sau ceva asemănător cu o licenţă “creative commons”.

 9. Un trecator Reply

  Aha! “NUMAI în măsura în care blogurile se ocupă cu informaţie şi opinie de tip jurnalistic.” Asta era fraza cheie. On the other hand, “bloggerii care lucrează cu informatia” sunt mai toti. Informatia vine din toate directiile. Dar cum asta este o discutie intre profesionisti, despre profesionisti, pentru profesionisti, va las sa va distrati in continuare. 🙂

 10. Alex Mihaileanu - blog presant : Blog Archive : netoo-iala de joi Reply

  […] Chestia cea mai importanta: nu o sa inteleg in veci cu ce ocazie si-a dat cu parerea Iulian Comanescu, in contextul in care omul nostru face parte din categoria celor carora le e rusine ca au blog. Si asta reiese de fiecare data cind vorbeste in public despre bloguri. Prin urmare, parerea mea e ca Iulian Comanescu ar trebui sa taca si sa nu isi mai dea cu parerea. Sa vorbeasca abia atunci cind va scapa de frustrari, iar cea mai mare este ca a iesit din presa traditionala si e nevoit sa isi dea cu subsemnatul pe net. […]

 11. Iulian Comanescu Reply

  Un trecator: asta-i o discutie teoretica si nu foarte aproape de topic, dar lucrurile stau cam asa:

  – in opiniile sa spunem artistice, reportaje, naratiuni, descrieri poti si e bine sa fii subiectiv. Asta seamana cu ce faceti voi pe City Limits.

  – oarecum setul ala de reguli te invata ce sa faci atunci cand incepi sa te referi la persoane si altele asemanatoare: de pilda, afirmatia “Catalin Crisan e un dobitoc” e extrapolata din faptul ca el face niste melodii care nu-ti plac tie. E mai urban (in sens vechi) si mai lipsit de consecinte penale sa spui ca tie nu-ti plac melodiile, pe care le poti compara cu diferite lucruri, de pilda cu niste ragete de dobitoace. Mai departe, daca gasesti niste comparatii mai iscusite, gen, sa zicem, poezia din piesele lui Catalin Crisan seamana cu proza lui Cristoiu: lunga, patetica si lipsita de puncte culminante, atunci judecata de gust e mai temperata si mai ironica. E drept, formularea “Catalin Crisan e un dobitoc” iti poate atrage mai multi fani, dar de ce calitate? Ofensa este in general aplaudata de mai multa lume. Dar de ce fel de lume?

  Cam asa cred ca se aplica regulile alea in categoria aia intermediara, a “informatiei care nu e presa”. Nu cred sa existe asa ceva. E comunicare publica si punctum, cum zicea Eminescu.

  Altfel spus: daca injuri, nu injura pe cineva. Nu e vorba de frica, ci de bun simt. Poate ca injuratura are niste virtuti estetice sau retorice, dar aplicata cuiva, cu intentie, devine ofensa.

 12. Christiansen Reply

  Iulian … o sa postez maine si pe blogul meu … cred ca ideea ta poate fi slefuita, ca sa nu deranjeze pe nimeni … ce crezi?

 13. Iulian Comanescu Reply

  Christiansen: sunt convins ca poate fi slefuita 🙂 Dincolo de faptul ca nu ma cred buricul pamantului, recunosc ca redactarea mea e putin gretoasa si “interdictionista”. Totul ar trebui sa fie tradus in “fa asa, fa pe dincolo”.

  Astept prin urmare cu nerabdare perfectionari. Ce-as dori sa se perpetueze din ea: ar trebui poate o formulare succinta, nu mai mult de 10 reguli, fiindca altfel incepe sa semene a disclaimer de-ala de site comercial, pe care nu-l citeste nimeni. Sau, daca nu, facem o forma scurta, de marketat, si una mai lunga, in-depth, pentru cei care chiar vor sa se informeze.

  Trebuie sa te contrazic doar intr-un punct: “sa nu deranjeze pe nimeni”. N-o sa fie asa.

 14. Cu Codu de Blog dupe’ noi | Tudor Mateescu Reply

  […] Doamne tu care ai facut toate pe Pamant iti multumim ca exista Iulian Comanesc, ingerul trimis de tine sa ne salveze din mizerabila noastra blogareala. Nu e vorba de ceva care restrânge libertatea de expresie, ci de un set de principii de aplicat în comunicare, principii care, printre altele, te feresc de belele cu tribunale şi greşeli pe care rişti să le regreţi singur, ca să spun aşa. Mergând pe astfel de proceduri, într-un final vom obţine credibilitate. […]

 15. Media lui Comanescu » Netto şi cod de bune practici, din nou Reply

  […] Discuţia referitoare la “how to blog“-ul sau codul de bune practici lansat în dezbatere la Netoo s-a încins. Nu am de gând să polemizez cu cei care au considerat că Adrian Cristea şi cu mine suntem “comunişti”, “vrem ciolanul” (care?), “ne e ruşine să fim bloggeri” sau intenţionăm să vopsim toţi bloggerii liberi în negru, să-i luăm ca sclavi şi să îi vindem în Africa de Sud. Un răspuns bine scris, al lui Tudor Mateescu, mi se pare însă luat în seamă. Tudor spune în primul rând că mă bănuieşte de linkbait fiindcă am inserat tagul Technorati legat de discuţie. Nu ştiu ce legătură are linkbait-ul cu toată discuţia, dar aş putea să bănuiesc şi eu, ca Tudor, dacă e să ne batem în bănuieli, că omul nostru nu s-a obosit să se uite pe diferite bloguri unde are loc acelaşi “linkbait”, fiindcă aşa s-a hotărât la Netoo. Nu foarte convins că asta foloseşte la ceva, eu n-am pus nici un fel de link acolo, ci doar m-am conformat ideii comune că trebuie menţionat un tag Technorati. […]

 16. Maurice Reply

  Iulian,

  M-a siderat:

  “3. Acest blog descurajează atacurile la persoană. Vor fi criticate idei, stări de lucruri, acţiuni şi nu persoanele de la care toate acestea emană.”

  Deci intr-o lume plina de indivizi care se autopromoveaza, nu avem voie sa ne legam de nimeni. Trebuie sa ii lasam in pace pe toti, sa isi rostogoleasca bulgarele de ego pe toate canalele, sa isi creeze mici imperii online (cum doresti si tu sa faci, daca nu ma insel) si noi sa tacem malc, sau cel mult sa ii admiram sincer si deschis si sa scrijelim pe blogurile noastre link-uri elogioase catre ei.

  Sau am inteles gresit?

 17. Blegoo Reply

  […] Introdus de dl. Cristian Manafu, dl. Comanescu a pus in discutie un “proiect de legi”, ori “cod de bune practici”. Fireste, unii au vazut-o ca insemnind un fel de “alte zece porunci?”, altii ca pe un indreptar de bun simt. Dezbaterea intentionata de propunatori a degenerat in istericale si acuzatii de incercare de lovitura de stat. Ulterior, volumul galagiei a crescut incredibil, culminind cu aparitia unui site dedicat opozitiei totale a ideii. […]

Post your thoughts