Jurnal din Basarabia (V): Incheiere

Pentru ca “Basarabean” m-a scos din pepeni cu reactiile lui, am decis s-o tai aici cu Basarabia, desi as mai fi avut destule de spus. Asadar, la gramada:

web_cricova_3.jpg

web_cricova_2_vin_evreiesc_.jpg

Cricova: fondata in 1952 intr-o fosta mina de piatra, are vreo 60 de kilometri de pivnita. Un clovn batran care e nusce sef pe-acolo ne-a povestit despre colectia lui “Ghering”. Armata Rosie a gasit o multime de sticle intr-un castel al lui Goering. Ceea ce n-a baut a adus la Moscova, iar Stalin a facut cadou colectia Georgiei, Moldovei si altor state, de bucurie ca razboiul s-a terminat, iar el a pus gheara pe diverse teritorii. La Cricova sunt vreo mie de sticle (care la ora actuala contin ceva nebaubil) din colectia respectiva. Cotes du Rhone din anii ’30 si chestii asemanatoare. Cea mai veche sticla: un vin evreiesc de Pasti din 1902 (poza a doua). Clovnul batran a sustinut ca li s-au oferit 350 de mii de dolari pe ea.
Tot la Cricova, in anii ’60, Iuri Gagarin a tras o betie de doua zile. In urma ei a ramas o poza cu dedicatie si autograf.

web_transnistria_8.jpg

web_transnistria_1_pod.jpg

Granita cu Transnistria. Peisajul este atat de frumos, incat ti se ia si mai tare de porcaria care s-a intamplat acolo. Granita consta in niste parapete de beton, care impiedica fortarea. Daca esti cu masina, trebuie sa faci slalom printre ele, cu cinci kilometri pe ora. Prin zona sunt trei soldati, un moldovean, un transnistrean si un rus. Rusul vorbeste pentru toti trei daca ceri voie sa filmezi si zice, evident, nu. Habar n-am de ce, dar poate exista o explicatie, pe marginea drumului sunt cateva TAB-uri in chip de exponate. Dupa cei trei soldati, e un post vamal cu doi moldoveni speriati de bombe si sepci ca niste tigai Zepter. Dupa aia e Transnistria – Dubasarii, care se vad in zare. Lumea nu se mai impusca prin aceste locuri, ci se tine de picnicuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *