Jurnal din Basarabia (IV): Chisinau

Duminica, 14 mai. Dirk, seful si prietenul nostru neamt, pe drum de la aeroport spre oras. Face ochii mari. Povesteste:

“Acum 11 ani, cand am mai fost o data aici, era cu totul altceva. Nimerisem in timpul unei crize de energie, rusii taiasera gazul si tot orasul era in bezna si nu se spalase de o saptamana. Langa mine, another german guy. Ma tot intreba: mai avem mult pana aterizam? Nu stiu, ii zic, cred ca suntem cel putin la 2000 de metri, fiindca nu vad nici o lumina. In clipa aia, buf! avionul atinge pamantul. Nu stiu cum a aterizat.

Am stat la un hotel de pe vremea Uniunii Sovietice, adauga Dirk. A trebuit sa proptesc usa ca-n filme, cu spatarul unui scaun, fiindca in camera tot dadea buzna o prostituata.

E incredibil cat s-a schimbat.”

 

web_talcioc_casa_cu_orga_3.jpg

Chisinau, 14 mai 2006, talciocul de la Casa cu Orga

Multa verdeata. Pe dreapta, un cartier de viloaie. 1000 de euro metrul patrat, ne informeaza prietenii nostri basarabeni. Orasul a fost ras in 1947 (parca?) de Armata Rosie si apoi recladit. Nu arata ca un oras tipic comunist.

Chisinaul e, cum ar veni, al doilea oras romanesc ca marime. 800 de mii de locuitori, fara a lua in seama suburbiile de care incepe sa se lipeasca, la fel ca Bucurestiul. Strazi curate, lume spalata sau mai necajita, la fel ca masinile. Din punctul asta de vedere, intre capitala Romaniei si cea a Republicii Moldova nu exista diferenta: intalnesti acelasi amestec de rable si masinoaie “de fite”. Printre acestea, Mercedesurile cu numar de Tiraspol sunt o prezenta frecventa. Trei sau patru, in cateva zile. Ceva mai multe Loganuri.

Supermarketul “Jumbo” e intr-adevar ceva care nu se mai termina, probabil facut dupa modelul magazinelor moscovite. “Baby Hall” e ceva interesant, care nu se vede in Romania: un mall numai de copii, in care parintii pot bea o cafea civilizata, pe bani putini. Preturi: cam la jumatate fata de Bucuresti.

Restaurante: “La Bunelu'”, ieftin (40 de lei o friptura – cam 2 euro si ceva), “La Taifas”, la… Orhei. Orheiul e un loc la vreo 10-15 kilometri de Chisinau, unde toata lumea buna se trage la racoare. Curat, gustos, destul de ieftin: 50 de euro (800 de lei) o masa de sase persoane.

Igor si Sorin, prietenii nostri basarabeni, se indigneaza atunci cand luam bere Baltica. “Ii ajutati pe rusi?”

Nu ma intrebati de blonde. Consolati-va cu: soleanka, un fel de ciorba groasa cu parizer taiat fasii in ea si un fel de carne cu garnitura de cartofi “ca acasa”. Taiati mare, in felii subtiri si prajiti cu ceapa. Nu e de dieta, dar e bun.

 

web_talcioc_casa_cu_orga_1.jpg

Post your thoughts