Jurnal din Basarabia (III): Pozavite ofitsianta

Cricova, 16 mai, in jurul amiezii. La Cricova-Acorex, n-am putut scapa de degustare. Pare ciudat sa vrei sa scapi de asa ceva, mai ales daca in timpul liber nu duci la ureche. Cand incepi ziua la 9.00 si o termini la 23.00, totusi, nu-ti mai trebuie. Vinul, saracul, se dusese intr-un soi de olita sau de scuipatoare (nu stiu numele exact) asezata in mijlocul mesei. De remarcat: un Sauvignon blanc si o chestie rosie, grea, cupaj de Cabernet si nu mai stiu ce. O cafea e musai.

Oprim la o cosmelie, ca sa asteptam marketing managerul de la cealalta Cricova, vinoteca nationala. Cosmelia are o terasa cu cateva mese strambe si o constructie monstruoasa, de lut, de vreun metru jumate si un “inauntru”. Ne asezam, prin jur nu se zareste nimeni.

Il iau pe Igor, soferul basarabean, de toarta si bagam nasul in bar. Nasul ni se stramba, la fel ca si in alte locuri ieftine in care am intrat. Un miros intre mancare, tutun si carne descompusa. In usa, o cucoana la vreo 55, cu aer mahmur.

Igor (romana): Buna ziua, ne luati o comanda?
Cucoana (rusa): Nado uhodit’ k baru, zakazat’, a my prinosim vam tvoi zakaz. (Mergeti la bar si spuneti ce vreti, va aducem noi.)
Igor (indignat): Nu vorbiti romaneste?
Cucoana: Nu. Vorbim moldoveneste! Scajite, shto vy hotite… (Spuneti ce vreti…)

Patru cafele, o apa minerala, o apa plata si un nectar de pere. Cucoana se face ca nu pricepe ce-i cu apa minerala. Pe moldoveneste cica se spune “apa cu gaz”. La iesire, Igor, furios: “Ea nu-i nici moldoveanca, nici romanca. Ea e purcica!”

Cucoana ne aduce, cu un zambet stramb pe mutra mahmura, doua cafele, o apa minerala “cu gaz” si nectarul. Ramanem cu ochii-n soare. Ne grabim. Bag din nou nasul in mirosul dinauntru. Cu un zambet stramb pe fata, cucoana zice – “Adica mai vreti doua cafele?”

“Da, vroiam sa va spun sa nu uitati ca mai avem inca doua cafele si o apa… fara gaz.”

Ne aduce si apa plata, si cele doua cafele lipsa. Cafeaua e surprinzator de buna. Chestia aia de lut pare desprinsa dintr-un cosmar sau din butaforia unui film de serie C. Aduce vag cu un havuz, asa, plasata in mijlocul curtii cum e. Prin ea nu curge nimic si nici nu pare racordata la vreo sursa de apa. Te astepti sa iasa din ea niste serpi sau niste viermi. Il prindem la telefon pe omul de la Cricova-vinoteca. Cerem “contul”.

Cand sa plecam, “Purcica” ne mai aduce cafelele cinci si sase. Toata lumea conchide ca e rau intentionata. Dupa ce platim, descoperim motivul discordiei. De un stalp e prinsa o cutie de tabla verde cu un buton. Pe cutie scrie: “Pozavite ofitsianta”. Chemati chelnerul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *