Jurnal din Basarabia (II): Vinul in chip de catastrofa

Republica Moldova s-a trezit cu o gaura imensa in buget. Intre 30 si 50 la suta din venituri provin din exportul de vin. Acum cateva saptamani, Rusia a stopat importurile de acest fel, care reprezentau peste 70 la suta din ceea ce trimitea Moldova peste granite. Ghenadii Oniscenco, medicul-sef al Rusiei, a sustinut ca vinul moldovenesc contine DDT si alte pesticide. Producatorii si exportatorii de vin din Republica Moldova iti flutura exasperati buletine de analize comandate in Italia, in care rezultatul la vreo 50 de pesticide este negativ. La o vodca, in particular, basarabenii admit ca in Rusia se exporta posirca. Motivul: rusii nu dau mai mult de unu-doi euro pe o sticla si vor ceva tare, ca sa se “loveasca”. De aceea, vinul trimis in Rusia era alcoolizat si i se punea zahar.

Situatia era totusi veche. Si-atunci, ce l-a apucat pe Oniscenco cu DDT-ul lui? Nu cu mult timp in urma, Moldova a obtinut de la Ucraina un atu important in cearta cu transnistrenii: marfa importata de Ucraina din Transnistria trebuie avizata la Chisinau. Se spune ca Smirnov s-a plans la Putin si bang, moldovenii s-au trezit fara vin.

Vasile Tarlev, primul-ministru al Moldovei, nu are motive sa fie multumit. Spune ca e periculos sa depinzi de o singura piata si ca acum vreo cinci ani un astfel de embargou din partea rusilor ar fi fost cu adevarat fatal. Peste 90 la suta din exporturi se duceau atunci catre Rusia. Acum, totul tine de a gasi parteneri in Europa. Tarlev a inaintat Parlamentului un proiect de lege prin care Moldova suspenda, unilateral, vizele de intrare ale cetatenilor UE.

Strangerile de mana ale lui Basescu si Voronin, executate la Bucuresti pe tema vinului, au fost o bufonerie. Exporturile de vin ale Moldovei in Romania sunt de ordinul catorva procente. Intr-un interval de ordinul a doua luni, firmele moldovenesti vor incepe sa crape. Urmatorii afectati, estimeaza un producator de vin, vor fi salariatii bugetari, fiindca nu vor mai exista bani pentru lefurile lor.

Cifrele care ti se dau in Moldova variaza mereu. Insa oricum ar fi, conationalii nostri de peste Prut au incasat-o rau de la Fratele cel mare. Si nu numai ei. Unii dintre exportatorii de vin din Republica Moldova au actionariat majoritar rusesc. Importatorii din Rusia sunt si ei serios afectati de masura. De fapt, nu e vorba de o confruntare nationala, ci de una intre vechi si nou. Dintre imperialismul sovietic si mentalitatea de business.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *