Jacksonologie

Că tot m-am trezit a doua oară invitat la TV, pe tema Michael Jackson (diseară, la Antena 3, între 19.00 și 21.30), m-am apucat să-mi fac temele și mă gândesc că v-ar putea interesa și pe voi:

UPDATE: Înmormântarea megastarului ar putea fi cel mai marei eveniment din istoria online-ului Sună pompos? O spune The Times, citând pe cineva de la Mashable. Cum bine a zis Florin Dumitrescu acum câteva zile: parastas planetar.

Michael Jackson a fost cam de două ori mai căutat pe Google, după moarte, decât Barack Obama, după alegerea ca președinte:

Google Trends: Michael Jackson, Obama, Iran, Sarah Palin

Google Trends: Michael Jackson, Obama, Iran, Sarah Palin

B = alegerea lui Barack Obama, F = moartea lui Michael Jackson. Sus: volum de căutări Google, jos: volum de știri. Sarah Palin e unul din cele mai cele nume din Google Zeitgeist 2008. Evoluțiile din Iran erau hot pe 26 iunie, când a murit Michael Jackson, dar se vede că sunt nimic față de decesul megastarului. Totuși, despre alegerea lui Obama ca președinte s-au scris mai multe știri decât despre moartea lui Michael Jackson. Din raportul “mult mai multe căutări” față de “mai puține știri” în meciul Jacko-Obama, putem deduce că presa clasică e cam clasică față de interesul cititorului. Sau, cumva, tot ce-a fost de spus a fost spus și restul e background, istoric, biografie?

Wikipedia în engleză servește cam 15 mii de afișări cu pagina cu Michael Jackson pe oră, în momentul în care scriu aceste lucruri. Pagina cu Thriller e și ea bine plasată în top:

Wikipedia - pagini accesate 7 iulie

Wikipedia - pagini accesate

Cele mai tari trending topics pe Twitter în momentul în care scriu: Michael Jackson și MJ’s.

Thriller, videoclipul, e de fapt un scurt-metraj de aproape 14 minute. Muzica a fost rearanjată ca să dureze atât. Așa stăteau lucrurile pe la începuturile videoclipului:

Maicăl era mare amator de cărți, contrar părerilor că era un copil mare și altele asemenea. LA Times spune că era fan Ralph Waldo Emerson și avea o bibliotecă de 10.000 de volume.

Cu două săptămâni înainte de moartea lui Michael Jackson, The Guardian scria asta. Cumva, explică mai bine decât tot ce-am citit de ce toată povestea cu mr. Jackson e atât de intrigantă, chiar și pentru mine, care nu sunt fan, n-am niciun empetrei cu el și așa mai departe. Una peste alta, concluzia mea e că viața/presiunea paternală l-a încremenit pe Michael Jackson într-un stadiu de copil-minune, iar modul cum răposatul și-a consumat copilăria în văzul tuturor, sub formă de muzică și vizuale, a fost cel mai atrăgător din lume, la un moment dat, după care lucrurile n-au mai mers așa de bine pentru el. Cumva Michael Jackson a ridicat visările copilărești la rangul de kitsch planetar, iar publicul, de multe ori, n-are chef de altceva decât zombi și povești de amor naive, în versuri sau imagini, alea din clipuri.

P.S.: Pe 26 iunie, la cald, am scris pentru Evenimentul zilei asta.

2 thoughts on “Jacksonologie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *