It was forty years ago today…

TheBeatles.com a lansat azi pe YouTube un making of “Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (din Anthology?), la 40 de ani de la apariția albumului care a schimbat muzica rock. Filmul a fost postat și pe YouTube, cu strigarea “It was forty years ago today”, care e chiar un vers din piesa titulara a albumului.

De ce însemnarea asta își are locul pe un blog de comunicare și nu e doar o poveste muzicală:

Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band a fost un album revoluționar din cel puțin patru puncte de vedere:

– a însemnat transformarea totală a Beatleșilor dintr-o trupă de juni euforici într-un band matur, (auto)reflexiv;
– a fost primul album-concept celebru. Până atunci, LP-urile erau o succesiune de piese, unele de single, altele nu. Sergeant Pepper are o cursivitate de libret de operă, care ulterior a dus la psychedelic, Tommy, Concerto for group and orchestra, Pictures of an Exhibition și multe altele;
– a fost unul din primele albume care au folosit tehnici elaborate de imprimare, mai ales așa-numitul “overdubbing”. Cu mai puțin de 10 ani înainte, Elvis Presley trăgea în studio “That’s Allright, Mama”, ca într-un concert. Chiar și primul album al Beatleșilor “Please, Please Me”, fusese produs cap-coadă, în doar vreo zece ore, fără instrumente adăugate ulterior, efecte stereo și altele. E motivul pentru care vocea lui John Lennon e cu totul spartă pe “Twist and Shout”, ultima piesă înregistrată în 1963.
– a revoluționat grafica de copertă de vinil și în general grafica. Interesant e că după Sergeant Peppers’s s-a declanșat o nebunie a copertelor fancy, care a culminat cu solicitarea încă activilor Stones de a se pune pe coperta de la Beggars’ Banquet un vas de WC. Producătorii au refuzat. Ulterior, în plină nebunie, Beatleșii au dat din nou tonul, cu așa-numitul Album alb, un “dublu” fără nimic, cu excepția numelui “The Beatles”, tipărit pe el.

Share this...
Email this to someoneShare on LinkedInShare on RedditTweet about this on TwitterShare on Facebook

3 thoughts on “It was forty years ago today…”

  1. Nu e doar o poveste muzicală. Albumul Beatles-ilor „Sargeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” fusese dedicat satanistului Aleister Crowley (1875 – 1947), întemeietorul Bisericii Sataniste, care a murit cu 20 de ani înainte de producerea albumului. Piesa de debut începea cu cuvintele: „Era cu 20 de ani în urmă…” Pe coperta discului apare fotografia lui Crowley. Învățătura gurului spiritist era: „Fă ce vrei tu – aceasta-i împlinirea legii” și ea a devenit „mantra” anilor 60 ai revoluției sexuale și anti-creștine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *