It was forty years ago today…

TheBeatles.com a lansat azi pe YouTube un making of “Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (din Anthology?), la 40 de ani de la apariţia albumului care a schimbat muzica rock. Filmul a fost postat şi pe YouTube, cu strigarea “It was forty years ago today”, care e chiar un vers din piesa titulara a albumului.

De ce însemnarea asta îşi are locul pe un blog de comunicare şi nu e doar o poveste muzicală:

Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band a fost un album revoluţionar din cel puţin patru puncte de vedere:

– a însemnat transformarea totală a Beatleşilor dintr-o trupă de juni euforici într-un band matur, (auto)reflexiv;
– a fost primul album-concept celebru. Până atunci, LP-urile erau o succesiune de piese, unele de single, altele nu. Sergeant Pepper are o cursivitate de libret de operă, care ulterior a dus la psychedelic, Tommy, Concerto for group and orchestra, Pictures of an Exhibition şi multe altele;
– a fost unul din primele albume care au folosit tehnici elaborate de imprimare, mai ales aşa-numitul “overdubbing”. Cu mai puţin de 10 ani înainte, Elvis Presley trăgea în studio “That’s Allright, Mama”, ca într-un concert. Chiar şi primul album al Beatleşilor “Please, Please Me”, fusese produs cap-coadă, în doar vreo zece ore, fără instrumente adăugate ulterior, efecte stereo şi altele. E motivul pentru care vocea lui John Lennon e cu totul spartă pe “Twist and Shout”, ultima piesă înregistrată în 1963.
– a revoluţionat grafica de copertă de vinil şi în general grafica. Interesant e că după Sergeant Peppers’s s-a declanşat o nebunie a copertelor fancy, care a culminat cu solicitarea încă activilor Stones de a se pune pe coperta de la Beggars’ Banquet un vas de WC. Producătorii au refuzat. Ulterior, în plină nebunie, Beatleşii au dat din nou tonul, cu aşa-numitul Album alb, un “dublu” fără nimic, cu excepţia numelui “The Beatles”, tipărit pe el.

  1. Geo Reply

    Nu e doar o poveste muzicală. Albumul Beatles-ilor „Sargeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” fusese dedicat satanistului Aleister Crowley (1875 – 1947), întemeietorul Bisericii Sataniste, care a murit cu 20 de ani înainte de producerea albumului. Piesa de debut începea cu cuvintele: „Era cu 20 de ani în urmă…” Pe coperta discului apare fotografia lui Crowley. Învăţătura gurului spiritist era: „Fă ce vrei tu – aceasta-i împlinirea legii” şi ea a devenit „mantra” anilor 60 ai revoluţiei sexuale şi anti-creştine.

Post your thoughts