Iordache: artist român, distribuţie digitală

Mihai Iordache, cel mai prolific (şi poate singurul în activitate :-)) saxofonist român al momentului a anunţat acum câteva minute pe Twitter lansarea unui album pe nume Start From Scratch. Ce legătură are asta cu lucrurile despre care discutăm de regulă aici?

Start from Scratch

Start from Scratch

Păi are, fiindcă după toate probabilităţile e vorba de o înregistrare care se va distribui numai aşa, pe internet. Start from Scratch e disponibil pe Bandcamp.com în regim “name your price”, adică poate fi descărcat într-un format audio de bună calitate (gen FLAC sau mp3 la 320 kbps) contra preţului pe care îl stabileşte cel care descarcă, “even free”, adică zero dolari. Linkul de download duce către PayPal, dacă scrii un preţ, sau spre un pop-up care îţi cere adresa de e-mail.

Am testat un free download şi linkul către prima piesă mi-a venit prompt pe mail. Singurul lucru pe care mi l-aş mai fi dorit ar fi fost un link către întregul album (pe care aş fi dat bani :-)).

Cu alte cuvinte, avem un artist român care foloseşte un sistem de distribuţie din categoria long tail. Ce interes ar avea Iordache să împartă muzica pe nimic sau pe cât vrea persoana care descarcă?

Experimente anterioare, marca Radiohead sau Nine Inch Nails, arată că acest gen de distribuţie, inspirat din mişcarea open source, funcţionează pentru un anumit tip de muzicieni şi de produse ale lor. În versiunea “gratis”, lucrurile se leagă de un alt concept al lui Chris Anderson, cel cu “coada lungă” de mai sus: freeconomics. “Start from Scratch” este o înregistrare cu valoare comercială redusă/în care muzicianul a investit mai puţină muncă decât în albumele de studio. Ea promovează însă artistul, într-o ţară în care jazz-ul e un fenomen de nişă, şi creează o ofertă şi pentru fanii de jazz din alte ţări. Lumea s-ar putea duce la concertele Iordache din pricina ei (că doar e vorba de un album live) sau ar putea da bani pe CD-urile din magazin, fiindcă Iordache e prolific şi a reuşit să găsească pentru cel puţin două dintre ele o casă de producţie majoră: Friday, Dissipatin‘.

Post your thoughts