Internetul înainte de Google – voi ce foloseați?

Zilele trecute, citind diferite lucruri despre cei 10 ani împliniți de Google, mi-am amintit vag de o lume în care prietenul nostru cel mai bun de astăzi nu exista, dar internetul apăruse. Prima oară am deschis o fereastră de Netscape cândva prin 1996, la Pro TV, unde Adrian Sârbu ne dăduse o conexiune beton pentru standardele vremii, dar comparabilă probabil, azi, cu Zapp-ul din zilele proaste. Îmi amintesc că la capitolul motoare de căutare, pe lângă Lycos și Yahoo am ajuns destul de repede la jucăria asta:

Metacrawler.com

Metacrawler.com (prezentat mai sus în versiune 1997 de la Archive.org, ca și următoarea captură) era o jucărie afiliată la Webcrawler, dacă nu mă înșel (las altora grija de a reconstitui istoria, lucru care se poate face ușor pe Wikipedia și altele asemănătoare) care se distingea față de celelalte motoare de căutare prin faptul că sintetiza toate răspunsurile destul de diferite obținute la acea vreme pe ele. Acum câteva minute, când am intrat pe adresa respectivă, am observat că face în continuare același lucru – și destul de bine.

Utilitatea Metacrawler.com e discutabilă în 2008, când rezultatele motoarelor de căutare sunt oarecum suprapuse și pe undeva prea multe pentru un user care ar intra pe fiecare dintre ele. Totuși, principiul era și rămâne atrăgător.

Despre internetul pre-google îmi mai amintesc că abunda în chaturi prin browser (la ProTV.ro și Expres.ro, de pildă), iar webmail-ul pe care îl utilizam cu predilecție era HotMail, încă neafiliat la Microsoft. Nu mai știu exact ce spațiu aveai în mailbox, dar cred că era vorba de câteva zeci sau sute de kilobytes. Attachment-ul de mail a apărut, oricum, mai târziu.

Hotmail 1998

Amicii pe care îi descoperisem în State ne-au cărat la un moment dat pe ceva numit Webtv.net, care era din punctul lor de vedere o tastatură legată la un televizor, de pe care te puteai da pe internet, iar dintr-al nostru, un site de comunități și chaturi 1:1, tot prin browser.

Paginile personale erau pe Geocities.com, care îți servea și un editor de html rudimentar în browser. Cred că spațiul fiecăruia era de vreo 10 sau 50 de Mb. La un moment dat, file managerul a început să permită organizarea pe subdirectoare și povestea asta a părut ultimul răcnet al tehnologiei.

Browserul de predilecție era Netscape 2.X, iar “hackerii” se prosteau cu ceva numit Netscape Navigator Gold (3.x parcă), o versiune care îți oferea și un editor de html, WSIWYG destul de rudimentar. Internet Explorerul l-am văzut după, tot în versiune 3.X, și avea în comun cu calculatoarele 486/Win 98 faptul că reușea să care o cantitate impresionantă de viruși de toate felurile, eventual prin macro-urile de Word.

Una peste alta, internetul de atunci semăna destul de tare cu cel de acum, doar că era mai lent, mai urât și mai puțin împănat cu grafică și mai ales cu video. O viteză de download de 5 kB pe secundă era o performanță, iar peer to peer-ul și toate celelalte nu prea existau.

Sunt curios ce foloseau pe vremuri și alții. Întrebarea mea se duce la Orlando, Manafu, Cătălin Tolontan și Alex Brie. Desigur că oricine altcineva dorește să răspundă este binevenit.

14 thoughts on “Internetul înainte de Google – voi ce foloseați?”

 1. initial, foloseam altavista.com. pina cind am descoperit ca metacrawler.com statea mai bine la capitolul relevanta a raspunsurilor (avea optiunile de search dupa fraza etc.) si am facut un mic switch.
  altfel, pe post de mail foloseam hotmail.com, versiunea dinainte de a fi cumparat de Microsoft (si care arata mult mai bine dpmdv). pe post de IM… hehe, la vremea aia se folosea in draci ICQ. nici nu mai stiu daca mai am contul valabil :))

 2. Alex: da, captura de Hotmail pe care am pus-o eu e foarte slick. ICQ-ul îl țin minte de ceva mai târziu, oricum n-am fost mare user niciodată, dar a devenit popular în Ro. după chatul de la Pro TV și cel de pe Expres.ro, dacă nu greșesc.

 3. Io foloseam altavista pt cautare si usa.net pt email. dureros a fost cand usa.net a devenit site de webmail numai platit, stergand conturile gratuite… am pierdut o gramada de chestii depozitate acolo…

 4. In ’95, ’96 foloseam yahoo pana cand a devenit prea stufos si am trecut pe Lycos. Dupa aia pe metacrawler of course. Cat despre contul de mail si acum folosesc hotmailul (radeti na!!!)

 5. mailul il aveam pe hotmail, evident, si ma intrebam daca sa-mi fac inca o adresa pe email.ro…asta prin 1998

  imi aduc aminte ca la putin timp dupa, in facultate, m-am chinuit zile la rand sa gasesc crack/serial pt un soft de cautare numit copernic, care cauta simultan pe mai multe motoare, si cu care aveam de gand sa inlocuiesc altavista. doar ca, odata instalat, am descoperit intamplator google, si mi-am dat seama ca-si facea treaba mult mai bine. restul e istorie 😛

  imi mai aduc aminte de zgomotul modemului cand se conecta la reteaua de telefonie, si cum, daca aveai cuplaj, si montai firele invers, factura o platea vecinul. iar daca vecinul era firma, ce frumos era 🙂

 6. “Orice pasare pre limba ei piere“.
  Oricit vi s-ar parea de deplasat si absurd acest lucru se va intimpla si cu Google daca nu vor sesiza la timp pericolul. Acest fapt provine chiar de la… prea multele rezultate !!! Deja a devenit obositor sa caut printre ele. Iar filozofia lor de Page Rank uneori ma lasa mut de uimire. Trafic si iar trafic si uneori gasesti ce vrei pe un site aflat pe locul doua mii paispe. Bleah !
  Faceti cu totii o experienta utila: cautati acelasi termen in mai multe motoare si directoare, sa vedeti surprize !!!

  Pe linga asta as vrea sa reamintesc un program pe care probabil nu l-a cunoscut multa lume: WINMX. Ma voi referi acum doar la partea de chat: era acolo o persoana draguta numita Dilla , romanca stabilita in Germania, care stie unde sa ma gaseasca, in caz ca mai vrea si am norocul sa citeasca aici. Mii de scuze, Iulian, pentru aceasta deviere (partiala) de la subiect dar ce nu face omul pentru o cauza nobila…

 7. Foloseam la un moment dat (before google) hotbot.com . Stiu ca avea rezultate destul de bunicele, insa nu mai stiu cam cat timp l-am folosit si o diferenta fata de cand a aparut Google-ul.
  Cat despre mail … hotmail, softhome.net, email.com (era perioada cand mi se parea funny sa am un mail de genul iam@theonewhorules.com :P)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *