Internetul înainte de Google – voi ce foloseaţi?

Zilele trecute, citind diferite lucruri despre cei 10 ani împliniţi de Google, mi-am amintit vag de o lume în care prietenul nostru cel mai bun de astăzi nu exista, dar internetul apăruse. Prima oară am deschis o fereastră de Netscape cândva prin 1996, la Pro TV, unde Adrian Sârbu ne dăduse o conexiune beton pentru standardele vremii, dar comparabilă probabil, azi, cu Zapp-ul din zilele proaste. Îmi amintesc că la capitolul motoare de căutare, pe lângă Lycos şi Yahoo am ajuns destul de repede la jucăria asta:

Metacrawler.com

Metacrawler.com (prezentat mai sus în versiune 1997 de la Archive.org, ca şi următoarea captură) era o jucărie afiliată la Webcrawler, dacă nu mă înşel (las altora grija de a reconstitui istoria, lucru care se poate face uşor pe Wikipedia şi altele asemănătoare) care se distingea faţă de celelalte motoare de căutare prin faptul că sintetiza toate răspunsurile destul de diferite obţinute la acea vreme pe ele. Acum câteva minute, când am intrat pe adresa respectivă, am observat că face în continuare acelaşi lucru – şi destul de bine.

Utilitatea Metacrawler.com e discutabilă în 2008, când rezultatele motoarelor de căutare sunt oarecum suprapuse şi pe undeva prea multe pentru un user care ar intra pe fiecare dintre ele. Totuşi, principiul era şi rămâne atrăgător.

Despre internetul pre-google îmi mai amintesc că abunda în chaturi prin browser (la ProTV.ro şi Expres.ro, de pildă), iar webmail-ul pe care îl utilizam cu predilecţie era HotMail, încă neafiliat la Microsoft. Nu mai ştiu exact ce spaţiu aveai în mailbox, dar cred că era vorba de câteva zeci sau sute de kilobytes. Attachment-ul de mail a apărut, oricum, mai târziu.

Hotmail 1998

Amicii pe care îi descoperisem în State ne-au cărat la un moment dat pe ceva numit Webtv.net, care era din punctul lor de vedere o tastatură legată la un televizor, de pe care te puteai da pe internet, iar dintr-al nostru, un site de comunităţi şi chaturi 1:1, tot prin browser.

Paginile personale erau pe Geocities.com, care îţi servea şi un editor de html rudimentar în browser. Cred că spaţiul fiecăruia era de vreo 10 sau 50 de Mb. La un moment dat, file managerul a început să permită organizarea pe subdirectoare şi povestea asta a părut ultimul răcnet al tehnologiei.

Browserul de predilecţie era Netscape 2.X, iar “hackerii” se prosteau cu ceva numit Netscape Navigator Gold (3.x parcă), o versiune care îţi oferea şi un editor de html, WSIWYG destul de rudimentar. Internet Explorerul l-am văzut după, tot în versiune 3.X, şi avea în comun cu calculatoarele 486/Win 98 faptul că reuşea să care o cantitate impresionantă de viruşi de toate felurile, eventual prin macro-urile de Word.

Una peste alta, internetul de atunci semăna destul de tare cu cel de acum, doar că era mai lent, mai urât şi mai puţin împănat cu grafică şi mai ales cu video. O viteză de download de 5 kB pe secundă era o performanţă, iar peer to peer-ul şi toate celelalte nu prea existau.

Sunt curios ce foloseau pe vremuri şi alţii. Întrebarea mea se duce la Orlando, Manafu, Cătălin Tolontan şi Alex Brie. Desigur că oricine altcineva doreşte să răspundă este binevenit.

 1. Alex Mihaileanu Reply

  initial, foloseam altavista.com. pina cind am descoperit ca metacrawler.com statea mai bine la capitolul relevanta a raspunsurilor (avea optiunile de search dupa fraza etc.) si am facut un mic switch.
  altfel, pe post de mail foloseam hotmail.com, versiunea dinainte de a fi cumparat de Microsoft (si care arata mult mai bine dpmdv). pe post de IM… hehe, la vremea aia se folosea in draci ICQ. nici nu mai stiu daca mai am contul valabil :))

 2. Iulian Comanescu Reply

  Alex: da, captura de Hotmail pe care am pus-o eu e foarte slick. ICQ-ul îl ţin minte de ceva mai târziu, oricum n-am fost mare user niciodată, dar a devenit popular în Ro. după chatul de la Pro TV şi cel de pe Expres.ro, dacă nu greşesc.

 3. badday Reply

  Io foloseam altavista pt cautare si usa.net pt email. dureros a fost cand usa.net a devenit site de webmail numai platit, stergand conturile gratuite… am pierdut o gramada de chestii depozitate acolo…

 4. Iulian Comanescu Reply

  Da, am avut cont si de usa.net si cred ca mai era ceva numit rocketmail. Nu mai stiu ce oferea in plus usa.net, parca forwarding si…?

 5. Codrut Pinzaru Reply

  In ’95, ’96 foloseam yahoo pana cand a devenit prea stufos si am trecut pe Lycos. Dupa aia pe metacrawler of course. Cat despre contul de mail si acum folosesc hotmailul (radeti na!!!)

 6. lucian Reply

  mailul il aveam pe hotmail, evident, si ma intrebam daca sa-mi fac inca o adresa pe email.ro…asta prin 1998

  imi aduc aminte ca la putin timp dupa, in facultate, m-am chinuit zile la rand sa gasesc crack/serial pt un soft de cautare numit copernic, care cauta simultan pe mai multe motoare, si cu care aveam de gand sa inlocuiesc altavista. doar ca, odata instalat, am descoperit intamplator google, si mi-am dat seama ca-si facea treaba mult mai bine. restul e istorie 😛

  imi mai aduc aminte de zgomotul modemului cand se conecta la reteaua de telefonie, si cum, daca aveai cuplaj, si montai firele invers, factura o platea vecinul. iar daca vecinul era firma, ce frumos era 🙂

 7. shatyr Reply

  Salutare, tocmai am lucrat un scurt-metraj pe care as vrea sa-l vizualizati. Daca sunteti de acord cu mesajul exprimat in film, ajutati-ma sa-l promovez ca toata lumea sa inteleaga ca nu trebuie facut nimic ! Si nu, nu e ironic, chiar nu trebuie facut NIMIC !
  http://uk.youtube.com/watch?v=MRfyyTn_l8Y

 8. Iulian Comanescu Reply

  Shatyr: salutare, foarte frumos, dar am mai primit o dată linkul ăsta aici şi a doua oară ştii cum se cheamă. În rest, numai bine şi succese 🙂

 9. Marian S. Reply

  “Orice pasare pre limba ei piere“.
  Oricit vi s-ar parea de deplasat si absurd acest lucru se va intimpla si cu Google daca nu vor sesiza la timp pericolul. Acest fapt provine chiar de la… prea multele rezultate !!! Deja a devenit obositor sa caut printre ele. Iar filozofia lor de Page Rank uneori ma lasa mut de uimire. Trafic si iar trafic si uneori gasesti ce vrei pe un site aflat pe locul doua mii paispe. Bleah !
  Faceti cu totii o experienta utila: cautati acelasi termen in mai multe motoare si directoare, sa vedeti surprize !!!

  Pe linga asta as vrea sa reamintesc un program pe care probabil nu l-a cunoscut multa lume: WINMX. Ma voi referi acum doar la partea de chat: era acolo o persoana draguta numita Dilla , romanca stabilita in Germania, care stie unde sa ma gaseasca, in caz ca mai vrea si am norocul sa citeasca aici. Mii de scuze, Iulian, pentru aceasta deviere (partiala) de la subiect dar ce nu face omul pentru o cauza nobila…

 10. cireasa Reply

  Foloseam la un moment dat (before google) hotbot.com . Stiu ca avea rezultate destul de bunicele, insa nu mai stiu cam cat timp l-am folosit si o diferenta fata de cand a aparut Google-ul.
  Cat despre mail … hotmail, softhome.net, email.com (era perioada cand mi se parea funny sa am un mail de genul iam@theonewhorules.com :P)

Post your thoughts