Insuportabila uşurătate a blogurilor

Să mai schimbăm placa şi să lăsăm baltă fuziuni, achiziţii, trusturi şi ebitde. Orice altceva decât media pe ziua de azi.

Pe dinăuntru
Criz se declară, pe Cultura-vura, bântuită de câteva gânduri legate de recenzii, aşa cum se scriu la noi: “Nup, nu sunt legate de faptul ca majoritatea te plictisesc de moarte si la final oricum n-ai aflat cum sta treaba cu cartea.” Ba da, exact de asta e vorba. Dacă te uiţi pe Arts & Letters Daily, vei vedea că proful de filozofie care a inventat site-ul, Dennis Dutton, dedică o coloană întreagă recenziilor. Din acestea, însă, adunate din toată lumea vorbitoare de engleză de pe Internet, pricepi foarte clar cum stă treaba cu cartea, fără să o fi citit. Asta, fiindcă recenzenţii lor nu îşi cred cititorii nişte oameni cu biblioteci în loc de cap, ca recenzenţii noştri. Presa literară românească îşi însultă adesea publicul presupunând că volumul X sau Y a fost citit, publicul nu pricepe nimic, dă pe Atomic şi uite-aşa “România literară” şi “Luceafărul” ajung să se mai găsească aproape numai la Muzeul Literaturii.

Sau nu.

Apropo de zei, Lulutza a fost în Egipt şi regretă absenţa unei anume divinităţi: “Nu stiu de ce vechii egipteni nu au avut si un zeu al prafului. Si daca ar fi avut, cum ar fi sunat incantatiile si rugaciunile facute Lui? Cu siguranta ar fi vorbit despre cum El, Praful, stie sa faca lumina sa sclipeasca. Sau despre cum El, Praful, poate sa acopere mii de ani de istorie ca si cum ar fi un fir de iarba.” Eu zic că n-aveau zeu al prafului că singurul zeu disponibil era ocupat cu Bucureştiul, dirija circulaţia la Răzoare în intersecţie.

Şi una din Cezar Ioan, că tot a luat blogul lunii decembrie la Brăduţ/Jurnalismonline.ro: “Se pare ca “Grupul de la Golden Blitz” si-a mutat, mai nou, cuibul, la Potcoava, vizavi de stadionul Giulesti. Nu-mi dau seama ce inseamna asta foarte exact in termeni politici (din moment ce Giulestiul este al lui Copos, care cu PC-ul…). Cert este, insa, ca “Grupul Golden Blitz”, odata mutat la Potcoava, a mai pierdut cativa membri. Nici asta nu stiu exact ce inseamna in termenii “jocurilor de interese”, dar nu m-am putut opri sa nu remarc ca, mai nou, “grupul” e format doar din Basescu si sotia.” Acum vă daţi seama cum au făcut sex toată viaţa preşedintele şi stimata doamnă Băsescu?

Dacă Cioran strecura sensul în atribut, Brăduţ îl ascunde în atributivă: “Catalin Tolontan, care si-a scos de pe blog motto-ul din Dumitru Dragomir (uraaa!! 🙂 – era si cazu’), vorbeste despre o posibila revenire a Andreei Rosca in presa economica…” Cu alte cuvinte, pe mine nu Andreea Roşca sau blogul lui Tolontan mă preocupă, ci faptul că Mitică Dragomir era patron spiritual al lui Tolontan, ceea ce mă enerva, dat fiind că el e de fapt numai patron şi prea puţin spiritual.

Pe din afară

Fiindc-am fost mai sus rău cu praful de la Răzoare, o să comit o reparaţie cu poza de mai jos, pe care am luat-o de pe Englishrussia.com: cui nu-i place Bucureştiul, e invitat la monumente sovietice de prin orăşele de provincie. Dintre cele trei personaje, eu aş fi preferat să fiu elefantul… mai multe orori de pe vremuri aici.

 

300_monument_sovietic_engli.jpg

 

Post your thoughts