Inovaţia în media – după eveniment

A fost ieri, la Howard Johnson, din păcate am putut asista doar la ultimul slot, unde aveam prezentare, aşa că pot să vă spun doar câteva impresii de-acolo:

– Dragoş Stanca ştie ce face pe zona de multimedia, transmedia, new media sau cum vrem să-i spunem de la Realitatea-Caţavencu. Lista lui de asemănări şi diferenţe între new media şi publishing clasic e plină de sens şi urmarea unor experienţe trăite ca manager.
– Tolontan a făcut o prezentare amuzantă şi emoţionantă, cu fragmente de film, animaţii etc.
– Mărgărit (HotNews) a preferat un speech pur şi simplu, fără PowerPoint şi alte lucruri.
– Eu nu sunt mulţumit de ce-am prestat la microfon, din motive de răceală (tuse) + sală deja suprasolicitată după vreo nouă ore de expuneri. Cred că pdf-ul e mai bun decât prăpăditul meu joc de scenă, de aceea l-am pus pe Comanescu.ro, în rezumat şi formatul original. Faptul că lumea a ascultat deşi n-am vorbit cum aş fi vrut arată utilitatea şi succesul întregii poveşti.

Prezentarea lui Cătălin Tolontan o puteţi găsi chiar la el, împreună cu un rezumat al conferinţei şi linkuri, de pildă către speechul lui Cristian Tudor Popescu.

În lipsa altor impresii personale, date de faptul că n-am putut fi în sală, la vedeta Jim Chisholm, de pildă, o să vă spun că Alex, Gabi şi Olivian, câştigătorii celor trei invitaţii pe care le-am oferit aici, împreună cu Aura Iordan (Media Management Institute), organizatoarea conferinţei, s-au declarat mulţumiţi de ce s-a întâmplat acolo. Sper să nu fi fost numai politeţe 🙂

 1. gabi Reply

  n-a fost vorba de politeţe. plus că nu am venit acolo ca să caut cu tot dinadinsul părţile rele. pentru mine a meritat fie şi numai pentru că am putut vedea un chisholm ca un doctor dezinhibat şi simpatic care glumeşte cu pacientul în timp ce îi explica tratamentul, şi o parte dintre managerii români care, deşi se află în postura mai sus amintitului pacient, zic că se simt foarte bine. dar n-a fost numai asta 😀

 2. Lucian Reply

  Parerea mea:

  1. Conferinta, per ansamblu, oportuna si reusita. desi acum am vazut-o prima data si nu pot spune nici acum ca o cunosc, Aura Iordan a facut o treaba excelenta si imi permit sa o felicit 🙂
  2. Jim… nu mai are nevoie de aprecieri. interesant, mi s-a parut un specialist cu calitati de entertainer. Adica si daca nu esti de acord sau nu crezi ce spune, iti place cum o spune. L-as compara cu Robbie Williams: si daca nu iti place muzica lui, concertele sunt incredibile! Nenea Jim mi-a placut insa din ambele puncte de vedere. S-au apropiat de el tolo (care a mizat insa prea mult pe spectacol, mai putin pe concret, pe sustinerea mesajului), razvan ionescu, dragos stanca, theobald (de partea lor mult concret interesant, mai putin spectacol), manuela necula (ogilvy)
  3. Apreciez si eu efortul pe care l-a facut majoritatea pentru a isi pregati prezentarile. Mai ales pentru ca stiu cit timp (n-)au la dispozitie. am numarat vreo doua exceptii, nu mi se pare grav…
  4. un care NU mi-a placut a fost ca unele prezentari au avut partial mai degraba o tenta de……. cursuri de facultate, decit de o conferinta de specialitate. sper sa nu te superi daca includ aici si o parte din prezentarea ta… no offence
  5. nu mi-a placut ca mai degraba s-au descurajat intrebarile prin amintirea permanenta a intarzierii… la fel cum acest stres al intarzierii a afectat pe nedrept ultima parte, inclusiv prezentarea ta. cred ca nu era necesar sa se insiste pe ceas, cei care erau acolo nu cred ca se mai grabeau undeva, iar cei care doreau sa plece puteau sa o faca linistit.
  6. unii prezentatori s-au axat prea mult pe produsul propriu, transformand, uneori chiar intr-un mod interesant, spectaculos (chiar foarte spectaculos si artistic in cazul tolo), mesajul intr-o auto-reclama… nu stiu daca e varianta ideala pentru asemenea conferinte…

  Now, shoot me 🙂 Serios vorbind, sper sa se repete si in 2008, cel putin la acelasi nivel. pentru un inceput a fost mai mult decit ma asteptam, in ciuda comentariilor facute

  P.S.: ah, mi-a placut si pranzul 😉

 3. Iulian Comanescu Reply

  Lucian: no offence, nici eu cred că ce-am făcut e mai bine în scris decât a fost în sală. Reiese că ai fi vrut ceva mai entertaining, nu? O să ţin cont de asta data viitoare.

 4. Lucian Reply

  Nu doar entertaining, dar mai….. cum sa zic…. avansat. De exemplu, la altii am apreciat tot felul de date de la congrese WAN la care eu cel putin am foarte greu acces. Poate si de aia pe acelea le-am remarcat, chiar daca efortul autorului poate a fost mai mic… Spun astea, doar daca vrei neaparat sa-mi placa mie 🙂 Serios vorbind, chiar m-am simtit foarte bine la conferinta, nici nu stiu cate ore a durat de fapt, ceea ce cred ca e extraordinar pentru un eveniment asa lung. si chiar nu-mi pare rau deloc ca am stat chiar pana la capat.

 5. Olivian Breda Reply

  Dau feed-back mai detaliat, ca se cere. 🙂

  * The good *
  Jim mi-a placut prin ce a spus si prin cum a spus. Stia sa te faca sa razi, avea replica la orice, stia sa comunice (te intreba “ti-am raspuns la intrebare?”, iti zicea “o intrebare buna”). Iar statisticile lui, desi in mare parte ilizibile si greu de priceput (cand intelegeai in sfarsit ce vrea sa zica, trecea la slide-ul urmator), prindeau esenta. Stia ce sa iti zica.

  Catalin Tolontan mi-a placut prin mesajul puternic. Nu a fost amuzant, a fost poate un pic incrancenat, dar a fost puternic. Memorabil. Si a folosit foarte bine interactiunea cu blogul. Ne-a aratat live ce se posteaza la el pe blog. Foarte bine. Si mi-a mai placut ca s-a axat pe o singura tema. Ai o tema, o dezvolti, o prezinti bine si e tinuta minte. Divaghez un pic. Pe grupurile de discutii s-au anuntat prezentari de asociatii studentesti (de genul “Join us”). Mi-a placut cel mai mult una care avea un link YouTube si doua vorbe. Atat. Si te uitai la un clip in care studenti fugeau bezmetici prin ASE pana ajungeau la sediu. Mesajul: “vino la prezentarea noastra”.

  Asadar, la ambii si modalitate de expunere (in primul rand asta, ca altfel e mai greu cu retinutul), si in al doilea un continut al expunerii foarte bun.

  * The bad *
  Cristian Tudor Popescu a citit. Cu asta am spus totul. Pe mine m-a socat.

  * The ugly * (as in not emotional, but brainy)
  Iulian a stiut sa explice, a avut o prezentare cu mesaj puternic. Pe de alta parte acces la PDF am si pe alte cai 🙂 si pot sa imi explic si singur ce scrie acolo. 🙂 As lucra la modalitatea de transmitere (vezi Jim, vezi Catalin – emotii).

  ////////// Ce as face eu mai bine? //////////
  1. Prima conferinta de … bla bla … Alo ? 2007 ? As face ceva mai frecvent conferinte pe teme din astea; Nu (si accent pe Nu) este foarte important sa fie 20 de speaker-i, care sa fie fortati sa vorbeasca maxim 20 de minute, si sa fie un speaker international, si sa fie locatie de 5 stele si si si. Este insa foarte important sa dezbati (cu indulgenta si sa informezi) pe tema presei in Romania frecvent; sau nu o data la 17 ani 🙂 Se poate face rabat la calitate pentru cantitate. Si ar fi un lucru bun, zic eu. 🙂
  2. Daca am o prezentare, nu citesc, vorbesc din cap. Daca am un slide, nu explic ce scrie acolo, ci dimpotriva, sintetizez ce scrie acolo, sau prezint in alta forma, sau fac o gluma; Jim se grabea, n-avea timp; Dar mai facea ceva; lasa pauze de gandire; Eee … ?
  3. Promovare mai buna; Grup de discutii pentru jurnalisti exista? Mesaje pe ele exista? Pe Public Relations, care e mama organizarii de evenimente, sunt foarte multe evenimente 🙂 Pe Media, care e mama diseminarii de informatie, s-a diseminat informatia ca pe data de 11.10.2007 o sa fie conferinta etc etc ?
  4. N-ai voie sa urci pe scena cu notite sau cu slide-uri de pe care sa citesti ceva, orice; Asta referitor la conditii impuse;
  5. Ca sa aduc speakeri buni as face un test: vorbeste-mi despre tine 5 minute; Si la prezentare nu citi ce tocmai imi vei zice acum; daca nu resusesti sa ma convingi in cele 5 minute ca poti tine un speech, mai bine nu veni; asta e doar opinia mea, care sunt foarte usor distras de orice, si prefer emotii mai degraba decat ratiune;
  6. Speakeri ceva mai internationali, diversi, atipici etc etc; chiar daca conferinta devine in acest fel “politcally correct”.
  7. Partea de Q & A poate sa nu fie la sfarsitul unei sectiuni, poate sa fie dupa fiecare prezentare; Iar speakerii sa fie indemnati sa interactioneze cu sala (Jim?)
  8. Pornea prezentarea, aparea o buba – nu pornea clipul, n-avea sunet, nu mergea netul bine, microfonul nu era bun; eu ma gandesc ca exista o solutie la asta, anume: testul inainte?

  ____________________________
  Bottom lines

  In ASE am fost la multe multe conferinte si alte asemenea, si pot sa zic ca o zi nu e ratata daca intalnesti un speaker foarte bun. La conferinta asta au fost doi – Jim si Catalin.

  Si tot o conferinta nu e ratata daca ai ce invata din ea. Si din acest punct de vedere a fost un succes. Aici au punctat majoritatea speaker-ilor.

  Altfel, putea sa fie organizata si intr-un amifteatru din ASE, mi se pare mai important sa aduci un om priceput. Partea organizatorica ma lasa rece. Desigur, daca in partea organizatorica includem si oferirea de invitatii, poate ma mai gandesc. 🙂

  Fin:
  Mersi de invitatie. 😀

 6. Iulian Comanescu Reply

  Mulţumesc amândurora pentru opinii. Aura Iordan o să fie foate interesată, iar un ton critic de factura asta nu poate decât să-i intereseze pe cei vizaţi.

 7. meplusmyself Reply

  Dupa un tur de forta al impresiilor legate de eveniment si al prezentarilor care s-au desfasurat (pe cele pe care le-am gasit pe net), recunosc ca imi pare rau ca nu m-am straduit sa fiu prezent la conferinta.
  Inovatia in media romaneasca e drept ca poate inca nu s-a gasit, dar extrem de importanta este preocuparea care trebuie sa conduca fara echivoc la aparitia si/sau la ranforsarea segmentelor de calitate.

 8. Iulian Comanescu Reply

  Meplusmyself: în cel mai tipic stil românesc, ranforsarea segmentelor de calitate se produce prin investiţiile mogulilor 🙂

  Asta cel puţin în presa cotidiana, dar şi televiziunile de ştiri sunt cam la fel. Generaţia CTP-SRS-PMB se îndreaptă către istorie.

 9. meplusmyself Reply

  @Iulian Comanescu
  Asa cum CTP se plange de “omul-abtibild”, abtibild pe care media de azi incearca sa il lipeasca cat mai bine, desi CTP nu o recunoaste!, lasa-ma sa refuz jurnalistii-abtibild, emisiunile tv-abtibild, etc! Sunt constient ca investitiile fac legile, dar nu pot accepta senin si tipic romanesc ca nu avem ce face. Nisele ne pot diferentia de mass 😉
  Si da, istoria trebuia sa se scrie cumva 🙂

 10. catalin tolontan Reply

  Iulian, ai dreptate, am fost (amindoi) cam scortosi. Incrincenati, dupa cum zicea cineva aici. Pentru ca nu avem acest execrcitiu. In ceea ce ma priveste, nici dotare. In fine… cred ca important e senzatia pe care o au si Lucian si Olivian Breda si Gabi. Aceea ca niste oameni care sint ocupati pina peste cap s-au straduit sa puna in prezentari care le-a ocupat intreaga noapte de dinainte mesaje, date, viziuni.
  In presa romana nu s-a facut asta! Imagineaza-ti vorbitorii despre care aminteai si tu. Cu tot respectul, dar la CRP se vorbeste pe coltul mesei, dovada ca a fost nevoie de 17 ani ca in presa romana jurnalistii sa nu mai vinda publicitate. Si anunta asta ca pe o victorie. Jenant!
  Spre deosebire de acest fel revolut de a lucra, managerii, sefii de redactie si consultantii de azi fac altceva si isi asuma lucrurile la alt nivel. SI cred ca mai erau multi oameni care ar fi putut spune lucruri interesante. Ii astept la anul pe Corneteanu, Mihnea Vasiliu, Buscu, Vulpe, Sorin Pislaru, Andreea Rosca si altii…

 11. catalin tolontan Reply

  All: Am doua dezacorduri ingrozitoare in mesajul de dinainte. Scuze 🙂

 12. Iulian Comanescu Reply

  Meplusmyself: eu am o grilă de valori puţin schizofrenică pentru presa românească. Nu mă uit la televizor, citesc ziarele pe net şi foarte pe sărite. Asta în planul a ceea ce tu şi cu mine ne-am dori să vedem la televizor sau în presă. Pe de altă parte, nu pot să nu văd motive de optimism în faptul că Adevărul şi Cotidianul încep să vândă, că Gândul caută soluţii ş.a.m.d. Cred că după această fază expansionistă, dată de investiţiile mogulilor, urmează să se aleagă grâul de neghină. Cu România liberă a lui Petre Mihai Băcanu nu mai puteam continua: oameni plătiţi cu 7 milioane pe lună şi tot restul.

  Nu spun că avem o presă ideală. Nu fac decât să consemnez tectonica pieţei şi, pe de altă parte, să fiu de acord cu tine la capitolul “pretenţii mari”.

 13. Iulian Comanescu Reply

  Cătălin: pentru mine e un succes suficient însuşi faptul că Lucian sau Olivian au avut obiecţii de factura asta la prezentarea mea. Înseamnă că există şi alţi oameni interesaţi de direcţia în care mergem şi care au nevoie de ceea ce încercăm să le dăm. O să încercăm să-i servim cât mai bine. Poate că generaţia noastră e a doua de tranziţie din presa românească, dacă prima e a lui CTP şi SRS. Nu ne rămâne decât să sperăm că Olivian sau Gabi vor ajunge la o maturitate mai fertilă decât a noastră şi vor da publicului lucruri mai grozave decât dăm noi. Asta nu înseamnă că nu sunt mulţumit de unele din lucrurile pe care eu le-am făcut şi nu admir unele din lucrurile pe care tu le-ai făcut.

  Nu suntem nici fiarele însetate de bani şi vândute pe care le văd unii în noi, nici nişte supraoameni. Cât timp noi avem ce mânca – sau chiar mai bine de-atât, slavă Domnului – şi dormim bine noaptea, iar pentru ceea ce facem noi se găseşte un public sau un beneficiar de o altă factură, totul e ok.

 14. meplusmyself Reply

  @Catalin Tolontan
  Incrancenarea generatiei voastre este constructiva. Si daca ea transpare si in gesturile publice, nu inseamna ca dezinvoltura celorlalti este eminamente profunda. 🙂

 15. meplusmyself Reply

  @Iulian Comanescu
  Publicul vostru exista, creste numeric si calitativ odata cu voi. Si da, are si pretentii 🙂
  Coltul mesei de care a pomenit Catalin Tolontan e potrivit imaginii “fiare insetate de bani si vandute”, dar sa fim seriosi, pietre de acest gen aruncate in voi nu fac decat sa capete directia unui bumerang 🙂
  Numai bine.

Post your thoughts