Inimă de mogul

Din pachetul-ofertă de la “Adevărul”/”Averea”: asigurare privată de sănătate, legitimaţie de Medicover, card de debit, overdraft de câteva salarii, card de credit pentru cine vrea, un mobil pe “Adevărul Holding” plus alte trei pentru familie, la câţiva cenţi pe minut.

Îmi amintesc de punga de un leu cu care îmi luam leafa în hârtii de 100.000 ROL de la Realitatea TV, prin a doua jumătate a lui 2004, şi de condicile de prezenţă de hîrtie (da, cu î din i, aia nu era ceva de pe vremea lui â) pe care trebuia să le semnăm în fiecare dimineaţă. HR-ul de acolo imaginase un gambit sinucigaş: să ponteze oamenii, care stăteau desigur peste opt ore şi în consecinţă ar fi trebuit plătiţi o dată şi jumătate leafa.

De bună seamă, lucrurile s-au schimbat şi acolo. Pare-se că mogulii (sau cel puţin Patriciu) au priceput că se găsesc tactici mai iscusite pentru recrutarea oamenilor decât aruncatul cu bani în ei. Tendinţa de a trata ziariştii ca pe fiinţe umane a avut-o primul Ringier. Să vedem cine plusează. Probabil că nu Ringier sau Sârbu, care oferă alte motivaţii, cum ar fi: trust cu tradiţie.

UPDATE: Doi useri de mobile îmi spun că tarifele sunt foarte mici, dar numai în reţea, din care face parte şi familia.

 1. catalin tolontan Reply

  Iulian, poate ca tentatia de a privi “jurnalistii ca pe niste fiinte a avut-o Ringier”, numai ca piata salariilor a fost modificata decisiv, la mijlocul deceniului trecut, de catre Sarbu.
  Si acum Sarbu plateste mai bine ca Ringier. Intre timp au aparut si alte trusturi care platesc OK, unele foarte bine, insa am tinut sa marchez cu cordialitate distanta dintre conceptiile noastre. Cred ca Pro si Ringier au avut intotdeauna culturi diferite in privinta oamenilor valorosi. Multumesc!

 2. Iulian Comanescu Reply

  Cătălin: Ai perfectă dreptate în privinţa salariilor. Am beneficiat de ele în Pro TV, între 1996 şi 1998. Mă refeream la alte motivaţii. Mai nou, Ringier plăteşte sub piaţă, cu toate creşterile date de fuga de la “Libertatea” şi tot restul.

 3. catalin tolontan Reply

  Daca ne referim la pachete, da, corect! Sint alte epoci.

 4. Iulian Comanescu Reply

  Şi totuşi… am uitat sandvişurile lui Sârbu. O chestie care ni se părea cool prin anii ’90. Sigur că gustul lor depindea de şpaga şefului de producţie şi dispoziţia autorului de sandvişuri din ziua respectivă (cuvântul catering încă nu exista în România)….

Post your thoughts