Încrederea la români (şi câtă au ei în ziarişti)

Un sondaj Reader’s Digest dat publicităţii ieri o confirmă pe Nadia Comăneci în chip de cel mai de încredere român în 2008. Urmează entertaineri de felul Stelei Popescu şi al lui Alexandru Arşinel, doctori ca Irinel Popescu, sportivi ca Hagi şi actori ca Maia Morgenstern.

Cât credit acordă respondenţii Reader’s Digest aşa-numiţilor formatori de opinie? Primul jurnalist prezent pe listă e Cristian Ţopescu, pe locul 17 (de la 28 într-un sondaj asemănător din 2007). Urmează:

– Marius Tucă (36/-),
– Cătălin Măruţă (37/-)
– Florin Călinescu (39/43)
– Robert Turcescu (44/47)
– Andreea Marin (48/-)
– Lucian Mândruţă (49/57)
– Teo Trandafir (50/56)
– Mircea Cărtărescu (53/52)
– Mihaela Rădulescu (55/60)
– Ion Cristoiu (56/58)
– Cristian Tudor Popescu (57/66)
– Mircea Badea (58/75)
– Mircea Dinescu (62/69)
– Liviu Mihaiu (63/-)
– Andreea Raicu (66/-)
– Dan Diaconescu (68/72)
– H.-R. Patapievici (71/-)
– Cătălin Tolontan (72/-)
– Cornel Nistorescu (75/79)
– Emil Hurezeanu (80/-)
– Corneliu Vadim Tudor (98/97).

Cea de-a doua cifră reprezintă poziţia în topul pe 2007 (linia înseamnă că nu au fost acolo). Aşa cum se vede mai sus, am inclus în top şi entertainerii şi intelectualii cu activitate publicistică susţinută (Cărtărescu, Patapievici). Se vede că există doar vreo cinci oameni tineri cărora publicul (sau cel puţin respondenţii sondajului) le acordă încrederea: Turcescu, Badea, Diaconescu, Tolontan şi Mihaiu.

Cu excepţia lui Mircea Cărtărescu şi a lui Corneliu Vadim Tudor, toţi formatorii de opinie şi entertainerii prezenţi în ambii ani îşi consolidează poziţia prin ascensiunea în top. Asta arată probabil că brandul personal se ameliorează în timp, dacă eşti consecvent cu ceea ce ai făcut în trecut.

Prezenţa unor personaje controversate de factura Dan Diaconescu, Mircea Badea sau Corneliu Vadim Tudor ar putea avea ca explicaţie faptul că acest gen de personaj propune publicului nişte enunţuri simple şi tranşante.

De remarcat e şi faptul că fiecare din formatorii de opinie şi entertainerii prezenţi în top are o imagine publică distinctă şi bine conturată (mă refer inclusiv la atribute fizice), chiar şi în cazurile când avem de-a face cu o doză de inconsecvenţă (Mihaela Rădulescu) sau inconsistenţă (Andreea Marin, Andreea Raicu, Cătălin Măruţă).

Dacă nu ai un vehicul de felul “Happy Hour”, pare-se că îţi trebuie nişte ani buni ca să ajungi în topul încrederii, ani buni care se măsoară şi în sute de apariţii la TV sau într-un colţ privilegiat de ziar/publicaţie.

Se mai poate vedea faptul că publicul tinde să acorde puţină încredere personalităţilor neconflictuale, din care sunt prezente în top patru: Măruţă, Marin, Mândruţă (nu punem la socoteală articolele polemice din “Dilema”, care au o răspândire redusă), Raicu.

Interesant e şi ce spune topul meseriilor. Ziariştii apar de-abia pe locul 22, după frizeri şi dentişti, dar prezentatorii TV sunt pe locul 12. Probabil că publicul reacţionează mai bine la ştirea cât de cât crudă, în timp ce fonfleurile biasate din paginile de opinii ale ziarelor nu au căutare.

Detalii despre sondaj şi rezultatele integrale se pot vedea aici.

 1. bbbb Reply

  “- Robert Turcescu (44/74)”

  O mica eroare aici … in sondajul pe 2007 figureaza la poz. 47, nu 74. Nu de alta, dar tot incercam sa-mi explic cum de-a reusit o asemenea evolutie la credibilitate anul trecut.

  Despre ziaristi, acum, acestia beneficiaza, totusi, de mai multa incredere decat politist, judecator, politician in conditiile in care pe cei din urma-i platim din bani publici.

 2. trustman Reply

  eu sunt absolut convins ca romanii confunda increderea cu notorietatea. si nu mai avem ce comenta in acest caz.

 3. noki Reply

  Oare ce au dovedit Nadia, Popeasca, Arsinel ca are lumea incredere in ei?
  Au incredere ca fac gimnastica si joaca teatru?
  Au activat pt drepturile omului?
  Hai ca ma faci sa rad.

 4. Anca David Reply

  trustman: Spicuiesc din lista: Ioan Lascar, chirurg – locul 10, Traian Basescu, presedintele Romaniei – locul 69. Mai esti absolut convins ca au confundat increderea cu notorietatea?
  noki: ÎNCRÉDERE s.f. Acţiunea de a (se) încrede şi rezultatul ei; sentiment de siguranţă faţă de cinstea, buna-credinţă sau sinceritate a cuiva (sursa: dexonline.ro)

 5. trustman Reply

  @anca: da, cred in continuare asta. dovada cine se afla pe primele locuri. pe de alta parte, daca te uiti la cata incredere au romanii in basescu, acesta sta mult mai bine in realitate decat acest loc 69 (mersi de info, n-am avut curiozitatea sa ma uit pe rezultate)

  avem apoi si o problema de metodologie. am vazut, acum, ca nu au fost intrebari deschise ci li s-a dat o lista de 100 de persoane. enorm. da, exista si posibilitatea sa adaugi un nume dar dupa ce citeai 100 de nume si te chinuiai sa le plasezi pe o scara iti spun ca nici tu nu mai adaugai pe lista ceva. lista este pur si simplu prea mare sa dea rezultate relevante. cine-i mai cunoscut sare in ochi. sa nu vorbim de selectia numelor de pe lista.

  intre noi fie vorba, reader’s digest nu sunt de o competenta sociologica iesita din comun. nu ca institutele romanesti ar fi mai breze, vezi istoria ultimelor sondaje de opinie (ultimele adica de prin ’90 incoace:))

  dar sondajele de genul asta sunt subiecte de presa care aduc audienta iar la castigat audienta cei de la reader’s sunt buni.

 6. FFD Reply

  Andreea Marin jurnalista?!?! HAHAHAHA! Si dincolo de ocupatia ei… faptul ca romanii au incredere in asemenea specimen spune totul despre lipsa de repere si valori a acestei natiuni.

Post your thoughts