(Încă) un cod etic pentru online, despre discriminare și discurs de ură

Agenția de Monitorizare a Presei lucrează în legătură cu un program Phare pe nume Stop Prejudecăților despre Etnia Roma la un cod etic care are ca scop eliminarea discriminării și a hate speech-ului online. Ce i-a apucat pe cei în cauză? Motivul e un proiect de lege inițiat la un moment dat, care prevede sancțiuni penale pentru astfel de lucruri.

Mai jos, puteți vedea un draft la care vă invit să vă gândiți și să reacționați până luni, 6 iulie, fiindcă pe 7 iulie o să fie o nouă întâlnire pe tema codului, la Agenția de Monitorizare a Presei. Țineți cont că e un cod parțial, axat mai ales pe discriminarea și ura etnică, și că asumarea cu de la sine putere a unor astfel de lucruri înseamnă că șansa cuiva de a te obliga la ceva prin lege e mai redusă.

Cine e mai vechi prin parcare știe poate că am avut o tentativă de a propune un cod etic general, format doar din vreo șase articole, prin 2006, dar s-a lăsat cu scandal. Oamenii au avut senzația că venim noi să-i cenzurăm, deși n-aveam puterea asta, și altele asemănătoare. Situația e însă pe dos. Eu unul prefer să-mi asum singur niște principii de scris – și am și făcut-o aici, ceea ce e în draftul de mai jos e de bun simț în presă și aplic tacit -, decât să vină altcineva să mi le impună.

N-am prin urmare mari speranțe că se va stârni un val de emulație în problema de față și nici nu îmi propun să devin un campion al acțiunii. Totuși, în interesul meu propriu și personal e ca acest cod parțial să funcționeze și să fie cunoscut de cât mai multă lume. Din Parlament ies destule aiureli gen legea Ghișe-Funar cu știrile negative și pozitive fifty-fifty ca să-mi mai ardă de legi care mă privesc.

O să centralizez eventualele observații de aici pentru întâlnirea de la AMP.

Draftul de cod:

DOCUMENT IN LUCRU

I. Preambul

Fiecare persoana are dreptul inviolabil la libera exprimare atat timp cat acesta nu violeaza drepturile fundamentale ale altor persoane.

Media online este un instrument care aduce noi posibilitati de comunicare si noi modalitati de a servi publicul.

Ca orice mijloc de comunicare in masa, media online trebuie sa-si cladeasca credibilitatea, asa cum a facut si media traditionala. Un mijloc prin care media online poate dobandi credibilitate si isi poate spori calitatea este asumarea unor mecanisme de autoreglementare asemanatoare celor din media traditionala.

Continutul generat de utilizatori este o componenta esentiala in construirea unor comunitati online si in exploatarea potentialului de interactivitate oferit de Internet. De asemenea, continutul generat de utilizatori este un element al mediei online ce contribuie la extinderea pietei ideilor, oferind posibilitatea de a aprofunda anumite teme de interes si conectand oameni cu interese asemanatoare.

Facut cu profesionalism, continutul generat de utilizatori contribuie la credibilitatea jurnalismului si intareste misiunea de serviciu public a mass mediei.

Moderarea echilibrata a forumurilor de discutii contribuie la imbunatatirea calitatii intregului continut, adaugand forta si incredere articolelor de presa, dinamizand dezbaterile. Prin contrast, dezbaterile nemoderate pot duce la insulte, atacuri la persoana si comentarii de calitate indoielnica, care pun intr-o lumina nefavorabila produsul promovat.

Demersul redactarii unui cod etic pentru media online vine ca o alternativa la initiativele legislative recente care risca sa afecteze grav libertatea de exprimare. Legislatia existenta contine deja reglementari care sanctioneaza penal discursul care incita la ura, xenofobia, negarea holocaustului sau promovarea ideologiilor fasciste.

Acest cod etic trebuie sa fie vazut ca un set de aspiratii si nu ca un set de reguli. Principiile etice prezente aici se aplica oricarei forme de continut online: text, audio, video, fotografii.

Societatea este diversificata atat din punct de vedere a culorii pielii, apartenentei etnice, nationalitatii, orientarii sexuale, sexului cat si din punctul de vedere al opiniilor, viziunilor politice, religiei. Codul etic este un indrumar bazat pe principii etice care stau la baza oricarei societati deschise, in care oamenii nu sunt exclusi social pe baza etniei, culorii pielii, orientarii sexuale, etc.

Codul nu are un mecanism propriu-zis de implementare. Implementarea principiilor etice existente aici se face prin asumarea acestuia de catre fiecare actor implicat.

II. Norme
In redactarea materialelor despre minoritati, jurnalistii, bloggerii, administratorii paginilor web si moderatorii continuturilor online vor incerca:

* Sa promoveze libertatea de exprimare, incurajand dezbaterea de idei si discutiile in contradictoriu, chiar si atunci cand nu sunt de acord cu continutul acestora;
* Sa respecte partenerii de dialog; polemizati, dar nu atacati partenerii de dialog.
* Sa diminueze pericolul propagarii discriminarii prin intermediul mediei online. Atacurile la persoana, insultele sau afirmatiile rasiste, homophobe, sexiste sau alte forme de incitari la ura sunt intolerabile;
* Sa aiba grija ca materialele postate pe site/forum/blog sa nu incite la violenta sau la comiterea unor infractiuni;
* Sa respecte demnitatea si reputatia semenilor tai, indiferent de sex, nivel de educatie, varsta, apartenenta etnica, religioasa, orientare sexuala sau politica; nu atrageti atentia asupra acestor aspecte personale daca nu sunt relevante;
* Sa evite utilizarea stereotipurilor si prejudecatilor cu privire la rasa, varsta, sex, orientare sexual, religie, etnie, dizabilitate, aspect fizic sau statut social; Identifica-ti propriile stereotipuri si prejudecati si asigura-te ca nu iti afecteaza relatarea;
* Sa respecte dreptul subiectilor implicati de a fi numiti asa cum isi doresc si sa foloseasca denumirea respectiva in relatarea lor;
* Sa mentioneze rasa, nationalitatea, apartenenta la o anumita minoritate (religioasa, lingvistica, sexuala) numai in cazurile in care informatia publicata se refera la un fapt strict legat de respectiva problema.

Moderarea forumurilor/blogurilor/paginilor web ale mediilor online sau traditionale va tine cont de principiile expuse mai sus.

15 thoughts on “(Încă) un cod etic pentru online, despre discriminare și discurs de ură”

 1. Rasism la mine la țară.

  Eu și cu un țigan la hipermarketul sătesc. Țiganul: Două pâini vă rog – Poftim – Mulțam.

  Eftimie: Un marboro și o pâine – Poftim – Mulțam – Cu plăcere.

  De aici începe totul…

 2. N-au reusit italienii dar vom reusi noi. Extraordinar. Avem si politie online mai nou ? Doamne, ce glume proaste, vedea-i-as pe astia de fac asemenea coduri cu mama, sora, sotia sau fiica batuta, violata sau jefuita de tuciurii, sa te tii atunci ce antirasisti vor mai fi.

 3. De ce? Statistic vorbind sunt mai multi tigani care fura, decat romani. Asta inseamna ca statistica este o stiinta rasista? Daca restrictionezi dreptul cuiva de a spune adevarul inseamna ca ai “imbunatatit” adevarul. Sincer domnilor daca aplcati aceste “principii” de “presa” sunteti exact pe acelasi nivel cu “ziaristii” din perioada comunista care prezentau doar stiri pozitive!

 4. ce_tampenii: tu ai atâția neuroni încât să pricepi diferența dintre un cod autoasumat și o lege? Poliție o să avem când codurile astea n-o să funcționeze.

  Garett: Nu scrie nicăieri acolo că n-ai voie să spui că procentul de hoțomani al populației rrome, sau cum le-o plăcea lor să li se spună, e mai mare decât la majoritari. Iar cu știrile pozitive nu e nicio legătură.

 5. Normele de mai sus privesc doar relatia dintre individ si individ si dintre individ si grup. Dar noi acum traim intr-o societate informationala. Consider ca ar fi fost utile si niste norme ce ar trata relatia dintre individ/grup si informatie. Ma gandesc de exemplu la fenomenul wiki. Codul etic de mai sus tot o versiune de Netiquette este, ca multe altele, dar cine sa le respecte ?

  PS:
  Da-mi voie sa fac din postarea lui ce_tampenii si a ta drept un mic studiu de caz. “tu ai atâția neuroni încât să pricep” e ok ? Prin postarea asta i-ai administrat o corectie, dar cum ramane cu “* Sa promoveze libertatea de exprimare, incurajand dezbaterea de idei si discutiile in contradictoriu, chiar si atunci cand nu sunt de acord cu continutul acestora;” ? sau cu: “* Sa respecte partenerii de dialog; polemizati, dar nu atacati partenerii de dialog.” Inteleg ca ce_tampenii spune tampenii de genul:”Avem si politie online mai nou ?”, dar trebuia sa polemizezi nu sa-l ataci. Sa intelegem ca prea multa corectitudine strica ?

 6. Art.1: “Fiecare persoana are dreptul inviolabil la libera exprimare atat timp cat acesta nu violeaza drepturile fundamentale ale altor persoane.“

  Dupa aceea se adauga urmatorul alineat:
  Critica pertinenta nu reprezinta un atac la drepturile fundamentale ale altor persoane.

  Si cu aceasta am rezolvat vreo 75% din problema. Parerea mea.

 7. exista deja numeroase companii, mai ales din media inclusiv in Romania, care isi cenzureaza angajatii sau le spioneaza posturile on line. nu mai e demult ceva nou. oricum libertatea editoriala era o gluma, acum libertatea de expresie in general va deveni istorie. netul era pana acum unul dintre putinle locuri, in care un oarecare, fie el si jurnalist , se putea exprima liber dincolo de rigorile corporatiste partizane, avand ca singura cenzura ratiunea si bunul simt. io inca mai mizez pe ele.

 8. asta e cam ca aia de prin contracte cu “in termeni rezonabili”. ce e aia “pertinent”? adicatelea ne bazam pe bunul simt… pai daca pornim de la premisa ca fiecare are bun simt si stie unde sa se opreasca, la ce mai e nevoie de un cod? iar daca e nevoie de un cod, pica aia cu bunul simt ca limita posibil autoimpusa… eu sint de acord ca ura de rasa e o timpenie. si vin si zic din nou, nu poti da vina pe o minoritate, cita vreme majoritatea impune regulile. mentalitatea romanului care a ajuns sa urasca tiganul are si niste fundamente reale. alea statistice de mai la deal. problema e cum s-a ajuns aici? ce a facut majoritatea ca sa implice minoritatea intr-un curs de socializare si romanizare? il batem pe ala micu ca isi sterge mucii cu mineca, dar nu am avut vreme si nici nu ni s-a parut esential sa il invatam ca s-a inventat batista. cam la asta se rezuma povestea cu majoritarul si minoritarul. si apoi, dupa cum se stie, cel puternic il asimileaza pe cel slab. acum inlocuiti voi “puternic” si “slab” cu “majoritar”/”minoritar” sa vedeti cum vine treaba de se leaga…

 9. Addy: cu privire neuronii ăluia, recunosc că n-am fost pedagog, dar dezbatere înseamnă să încurajezi omul să spună prostii? Altfel am senzația că și tu crezi ce cred și eu, că draftul de mai sus e un caz particular al unui cod. Cred că și oamenii, în genere, trebuie să se poarte ok cu alți oameni, chiar dacă aceștia nu sunt minoritari. Totuși, cum ziceam, nu e codul meu, asta a venit la mine, mi se pare ok să-l pun în discuție aici.

  Marian S.: așa ar fi dacă lucrurile n-ar sta altfel pe net 🙂

  Omar: și eu mă bucur de libertatea de pe net și nu vreau legi și chestii, d-aia am dat mai departe codul.

  Vasilissa: corect. Ce variantă propui?

 10. Un cod etic in domeniu ar fi binevenit. Cateva mici observatii
  1. ar trebui sa prevada explicit aplicarea legii copyrightului (in aceleasi conditii cu cele din media traditionala)
  2. moderarea automata nu trebuie perceputa drept o obligatie
  3. paragraful Sa respecte demnitatea si reputatia semenilor … indiferent de … orientare politica ar trebui reforumulat. Altfel, rezulta ca n-ar fi etic nici sa scriem despre Voronin a e comunist, nici despre Ahmadinejad ca e dictator, nici ca fundamentalismul/comunismul sunt.. asa cum sunt.
  4. neatacarea partenerilor de dialog – cred ca e mai bine sa se renunte la acesta. Nu-i vad rostul, deoarece prevederea asta e inclusa implicit in celelalte.

 11. “Fiecare persoana are dreptul inviolabil la libera exprimare atat timp cat acesta nu violeaza drepturile fundamentale ale altor persoane”.

  Constitutia Romaniei , art. 30 :
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile .
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

  Ce faceti ? Rescrieti Constitutia ?

 12. OFFTOPIC (nu tin deloc sa fie postat tocmai pt. ca e offtopic)- Daca te intereseaza si mai departe subiectul, ne putem auzi pe email. Sunt cateva ONGuri de peste Ocean si mai de prin zona care lucreaza la astfel de coduri. Pot fi contactate sau pot fi citite siteurile in cauza. Ofera multe idei interesante, de bun simt si care incearca sa combine respectarea libertatii de exprimare cu cea a dreptului la propria imagine etc etc.
  NR N-am niciun interes personal – doar studiez fenomenul pe cont propriu, si lucrez si eu la un asemenea Cod, for free. De fapt, ar fi un interes – schimbul de idei pe tema asta. Nu spun cam ce am mai scris eu despre subiect, ca sa nu crezi cumva ca vreau vreo publicitate (si nici nu caut un job…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *