In fiecare an, pe 14 martie, Cuba sarbatoreste Ziua presei. Viva Fidel!

Intr-una din ultimele tari comuniste, ziua presei este sarbatorita de toate publicatiile din insula pe 14 martie, fiind prilej de analize, retorici si discursuri inflamate.

Pentru noi este o ocazie de a ne aduce aminte ca presa din Romania este libera de 17 ani. Si, de ce nu, o ocazie de a rascoli prin vechituri dupa un numar vechi al “Scanteii”, pe care sa il rasfoim cu o usoara nostalgie. In acele pagini, unii ne vom regasi tineretea, altii (precum subsemnatul) – copilaria, iar cei mai mici dintre noi vor afla istoria.

UPDATE ANDREI BĂDIN: Apropo de presa din Cuba. Ion Traian Ștefan cu care am lucrat la România Liberă lucrează acum la o firmă de public policy din Chicago unde se ocupă de zona Americii de Sud și a Caraibelor. El mi-a semnalat un raport despre libertatea presei în Cuba. Raportul a fost facut de cea mai importantă organizație de media din Americile de Nord și Sud, Inter American Press Association. Ei sunt varianta americană a Reporterilor fara frontiere. Raportul îl puteți lua de pe blogul lui Ionuț la http://iontraianstefan.blogspot.com/ sau direct de pe siteul Inter American Press Association.Ionuț mi-a scris despre raport: “E interesant raportul pentru ca sunt zeci de cazuri de ziaristi cubanezi in inchisori, arata cum ii urmareste securitatea cubaneza, la ce presiuni ii supune. E interesanta comparatia cu Romania unde in ultimii ani ai dictaturii au fost numai 4 ziaristi in puscarie: Uncu, Creanga, Bacanu si Chivoiu. Din punctul asta de vedere cubanezii sunt mult mai curajosi decat eram noi in timpul lui Ceausescu. Tot in Raportul asta se vorbeste de Marti Tv, un post de radio finantat de americani care e transmis dintr-un avion permanent in miscare deasupra Cubei, ca sa nu poate fi bruiat. Marti Tv e pentru Cuba ce a fost Radio Europa Libera pentru Romania”.

De aducere aminte
In editia de ieri a ziarului cubanez “Trabajadores”, editorialistul Francisco Rodriguez Cruz, scrie: “Sarbatorirea zilei de 14 martie, ziua nationala a presei cubaneze, este o ocazie pentru toate institutiile sa aprecieze munca ziaristilor si profesionistilor din domeniul comunicarii.” Conform sursei citate, “jurnalistul trebuie sa dea dovada de spirit critic, eficacitate si creativitate, in conformitate cu spiritul Revolutiei si Socialismului”.

Imensa responsabilitate pe care presa o are intr-o societate ca a noastra face din ea un sablon al luptei pe care poporul nostru liber o duce impotriva imperialismului, impotriva neglijentei, a coruptiei si a altor manifestari ale capitalismului“, se mai arata in articol.

Ziarul poate fi citit la:
www.trabajadores.co.cu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *