In a silent way

Unora le place jazz-ul, iar eu sunt printre ei. Mă veți ierta pentru off-topic (e un blog de media…), dar trebuie să anunț că Joe Zawinul, unul din marii keyboardiști formați de Miles Davis și omul care a făcut Weather Report, a murit azi dimineață, la Viena. Avea 75 de ani.

Mă număr printre norocoșii care l-au ascultat pe Zawinul live mai mult decât o dată. Prima oară, prin 1993, n-am priceput mai nimic. A doua oară, în 2005, am înțeles asta. Mie, Zawinul mi-a deschis ochii asupra înregistrărilor lui Miles din perioada electrică.

UPDATE: Florin Dumitrescu îmi trimite și mostra asta de Zawinul, pe vremea Weather Report, trupa lui Zawinul și a lui Wayne Shorter, cu Jaco Pastroius în prim-plan. “Birland” e oarecum hitul W.R., fiindcă erau vremuri când trupele de jazz-rock umpleau săli mari, tot de la Miles Davis citire.

6 thoughts on “In a silent way”

  1. Duminica am ascultat pe Romania Muzical (in weekend dau seara jazz) Ben Webster din 63 cu Zawinul teenager, o raritate. Desi facea doar acompaniament, avea mina sigura si strecura interventii elegante.
    JZ a fost mare: impreuna cu Hancock si Corea au introdus “clapele” electronice in jazz. A fost unul dintre pionierii world music-ului… si poate printre cei mai substantiali pe zona de prelucrari folclorice exotice (pe care practic a pornit-o cu Weather Report). JZ i-a lansat pe Richard Bona si pe Bobby McFerrin. Si mai ales JZ a compus Birdland, care e unul dintre cele mai iubite cintece de jazz.
    Am postat la mine Birdland cintat de Weather Report si Manhattan Transfer (JZ e primul in ordinea aparitiei):
    http://textier.blogspot.com/2007/09/weather-report-manhattan-transfer.html

  2. Florin: Iti dau discul, dacă vrei. E într-adevăr neverosimil, Ben Webster n-avea versatilitatea lui Coleman Hawkins, drept pentru care e de mirare să-l vezi pe Zawinul într-o formulă atât de cuminte, mai aproape de swing decât de bop, din câte-mi amintesc.

  3. nu e foarte important, doar de dragul preciziei, Zawinul a venit la Coca Cola Jazz Festival 1994. Ramane unul dintre cele mai importante concerte pe care le-am vazut pana acum, un fel de mica introducere in jazz pentru mine, la o varsta destul de frageda, imi aduc aminte ca eram clasa a noua si am batut drumul de la Tulcea pana la Bucuresti pentru a-l vedea pe Billy Cobham si Paquito Rivera. Dar intalnirea cu muzica lui Zawinul a fost de neuitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *