In a silent way

Unora le place jazz-ul, iar eu sunt printre ei. Mă veţi ierta pentru off-topic (e un blog de media…), dar trebuie să anunţ că Joe Zawinul, unul din marii keyboardişti formaţi de Miles Davis şi omul care a făcut Weather Report, a murit azi dimineaţă, la Viena. Avea 75 de ani.

Mă număr printre norocoşii care l-au ascultat pe Zawinul live mai mult decât o dată. Prima oară, prin 1993, n-am priceput mai nimic. A doua oară, în 2005, am înţeles asta. Mie, Zawinul mi-a deschis ochii asupra înregistrărilor lui Miles din perioada electrică.

UPDATE: Florin Dumitrescu îmi trimite şi mostra asta de Zawinul, pe vremea Weather Report, trupa lui Zawinul şi a lui Wayne Shorter, cu Jaco Pastroius în prim-plan. “Birland” e oarecum hitul W.R., fiindcă erau vremuri când trupele de jazz-rock umpleau săli mari, tot de la Miles Davis citire.

 1. Florin Dumitrescu Reply

  Duminica am ascultat pe Romania Muzical (in weekend dau seara jazz) Ben Webster din 63 cu Zawinul teenager, o raritate. Desi facea doar acompaniament, avea mina sigura si strecura interventii elegante.
  JZ a fost mare: impreuna cu Hancock si Corea au introdus “clapele” electronice in jazz. A fost unul dintre pionierii world music-ului… si poate printre cei mai substantiali pe zona de prelucrari folclorice exotice (pe care practic a pornit-o cu Weather Report). JZ i-a lansat pe Richard Bona si pe Bobby McFerrin. Si mai ales JZ a compus Birdland, care e unul dintre cele mai iubite cintece de jazz.
  Am postat la mine Birdland cintat de Weather Report si Manhattan Transfer (JZ e primul in ordinea aparitiei):
  http://textier.blogspot.com/2007/09/weather-report-manhattan-transfer.html

 2. Iulian Comanescu Reply

  Florin: Iti dau discul, dacă vrei. E într-adevăr neverosimil, Ben Webster n-avea versatilitatea lui Coleman Hawkins, drept pentru care e de mirare să-l vezi pe Zawinul într-o formulă atât de cuminte, mai aproape de swing decât de bop, din câte-mi amintesc.

 3. Neagrigore Reply

  nu e foarte important, doar de dragul preciziei, Zawinul a venit la Coca Cola Jazz Festival 1994. Ramane unul dintre cele mai importante concerte pe care le-am vazut pana acum, un fel de mica introducere in jazz pentru mine, la o varsta destul de frageda, imi aduc aminte ca eram clasa a noua si am batut drumul de la Tulcea pana la Bucuresti pentru a-l vedea pe Billy Cobham si Paquito Rivera. Dar intalnirea cu muzica lui Zawinul a fost de neuitat.

Post your thoughts