Imnul Epocii Ceauşescu – plagiat după un cîntec de Beatles?

La prima senzaţie se pare că da… Încercaţi să fredonaţi şi parcă se potriveşte: Partidul… Ceauşescu… I want to hold your hand…

Într-adevăr, primele note din refrenul cîntecului ceauşist seamănă pînă la identificare cu melodia semnată Lennon-McCartney. Cîntecul i-a adus avere compozitorului George Grigoriu, cel cunoscut tinerilor de azi ca lider al trioului vocal care cînta Macarale (rîd în soare argintii).

A fost “maestrul Gigi” conştient de “preluare”? Şi, dacă da, a acţionat el ca un haiduc al drepturilor intelectuale sau ca un abil lansator de mesaje subversive?

Primele comentarii – aici.

 1. Jean Valjean Reply

  N-are nici o treba, seamana putin la ritm dar tot atat de bine semana si cu Melc, melc, codobelc. Tot asa unul a amestecat niste cuvinte din Biblie si a ajuns sa prevada razboiul din Irak. Simple coincidente.

 2. satanic Reply

  hai mai ca e o gluma…………. proasta de altfel. mai bine propuneai piesele “micului mozart” la verificarea de plagiat.

 3. kioroo Reply

  Lasa naivitatea pentru altii! In vremea cand compunea PCR-ul – la comanda tartorilor din Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste – cuplul muzical, ramas din trio-ul muzical al anilor ’60, abia prididea sa incaseze sumele incomensurabile platite de Uniunea Compozitorilor. In putinul timp liber, Angel si George Grigoriu mai incercau lansarea(?) cate unei tinere vedete, membrii fiind ai juriilor unor festivaluri desfasurate la Amara sau Corabia. Marturiile aspirantelor care – in anii 70-80 – au fost victime ale pedo-selectiei culturale sunt cutremuratoare. Chiar crezi ca Grigoriu mai asculta Beatles, cand era coplesit de atata activitate creatoare?

 4. Florin Dumitrescu Reply

  kioroo: recunosc, asta e un topic mai tare. disponibile ti-s marturiile?
  iar daca gg nu avea timp sa asculte beatles, inseamna ca lucra cu negrisori, si atunci asta e un topic si mai tare.
  e ca in cazul lui eugen barbu, pe care unii il absolva de plagiat, pe motiv ca nu a scris el, saracul, paginile alea fraudate, ci unul din negrisorii de serviciu…
  satanic: poate ca subiectul moga intereseaza (inca…) pe cititorii de tabloide, e fb. bravo. dar… aici era vorba de implicatii politice si ideologice de alta anvergura.
  jean: ti-am raspuns pe “textier”

Post your thoughts