Iluminaţii şi tipar la două culori: Gutenberg a încercat

Umberto Eco zice prin Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi că în epoca incunabulelor (primele cărţi, 1450-1500), copiile erau personalizate prin intermediul iluminaţiilor, elementele adăugate manual paginii tipărite (letrine, chenare, ilustraţii). E un tip de personalizare care a urmat costisitoarelor manuscrise, conchide Eco.

Adevărul e că lucrurile nu stau chiar aşa. Gutenberg a făcut teste de culoare roşie peste negru pentru letrine şi titluri, se spune în The Bible in Pictures – From the Workshop of Lucas Cranach. Testele nu au funcţionat, aşa că practica iluminaţiilor a rămas în picioare. Deci nu cererea de pe piaţă a dictat ornamentele manuale, ci o imposibilitate tehnologică. Ne putem gândi şi la faptul că dacă bogaţii acelor vremuri doreau cărţi foarte personale, ar fi putut comanda în continuare manuscrise şi nu tipărituri. Cum probabil că s-a şi întâmplat, dar într-o măsură mai mică decât ar fi trebuit pentru ca tiparul cu litere refolosibile, invenţia lui Gutenberg, să dispară. Dimpotrivă.

Viitorul a mers în orice caz în sensul lui Gutenberg. Nu ştiu când s-a trecut la tiparul zis “la două culori”, dar interesant e că în România, în 1989, redescoperirea lui a fost o mare poveste. În ultimii ani ai comunismului, “Scânteia” apărea integral alb-negru, fără culoare nici măcar pe logoplate (capul ziarului). Atunci când Adevărul şi România liberă au început să se tipărească cu albastru şi magenta a fost o mare reuşită.

Biblia lui Gutenberg

Biblia lui Gutenberg ( de pe Wikipedia)

Enhanced by Zemanta
 1. Marian Stavaroiu Reply

  Ei, erau si inainte de `89 ziare si reviste in doua culori!!!
  Treburile m-au purtat acum circa 2-3 ani si in cateva tipografii. Chiar si in anii nostri problema cea mai grea ramane suprapunerea corecta a culorilor, fiindca tehnologia presupune trecerea hartiei de mai multe ori. Sigur ca exista si tehnologie mai noua, care aduce a tehnica foto, dar e scumpa.
  Insa mai bine ma retrag, sa vorbeasca specialistii.
  Inainte de a ma retrage va spun un banc, oarecum in tema (apropo de adaugiri manuale).

  Un vas pe mare, furtuna cumplita, incepe sa ia apa. Capitanul studiaza harta si le spune ofiterilor: Dragii mei, daca punctul acesta este o insula, am scapat. Daca este doar o muscă strivită am dat de dracu` !!!

Post your thoughts