Idei simpatice care promovează România

Cu privire la zvonurile din ultima vreme că m-aș fi vândut la Institutul Cultural Român, recunosc: așa e. Conducerea ICR mi-a promis însă că nu mă va vopsi în portocaliu și nici nu mă va băga în lanțuri dacă voi juriza, împreună cu Florin Dumitrescu și Răzvan Țupa, o serie de proiecte de presă culturală care au candidat la bursele ICR. E vorba de finanțarea unor materiale jurnalistice despre România, și povestesc despre asta aici fiindcă au fost două idei care m-au interesat în mod special (și care, de altfel, au luat primele două locuri, în ordinea notelor):

  • AMANDA M. WILSON, o americancă, vrea să urmărească o serie de turiști italieni care vin în România într-un program numit Turisti non a caso, inițiat de Universitatea din Bologna în 2008. E vorba de demontarea stereotipurilor legate de români, pe care conaționalii noștri plecați în Italia le-au creat pe alocuri. Bineînțeles, e vorba de a expune italienii și la altceva decât marginea de jos a societății românești. Mai întâi m-am poticnit puțin în ideea corectă politic, apoi mi-a plăcut izul de “Băștinașii”/reality show (National Geographic) al ideii.
  • CHLOE FAIRWEATHER din Marea Britanie propune ceva inedit, pe nume Singing Romanian. Doct vorbind, proiectul caută o corespondență între vârste și rituri/Sfinte Taine; lucrurile devin surprinzătoare atunci când vezi că la capitolul “copilărie” e Cleopatra Stratan. Genul de “cârlig” care poate face pe cineva să se intereseze de România și, mă rog, reușește să includă și MTV România, și Muzeul Țăranului.

Lista completă e pe site-ul ICR. Dacă cineva are prieteni jurnaliști străini, mai sunt două locuri libere – am judecat a fi “peste linie” numai opt dintre proiecte, pentru zece locuri.

Share this...
Email this to someoneShare on LinkedInShare on RedditTweet about this on TwitterShare on Facebook

One thought on “Idei simpatice care promovează România”

  1. Sa inteleg ca italienii au nevoie de un ghid ? 🙂

    Iulian, am urmarit cu atentie site-ul ICR si n-am vazut un lucru, util, zic eu. Se dau acolo rezultatele pentru anii anteriori. Bun, am vazut o lista de nume, poate voiam sa vad REZULTATE. Adica UNDE au scris despre Romania acei oameni si CE au scris.
    Altminteri o sa credem ca au pus si ei poponetze goale si zvastici pe ziduri.
    O sa incerc sa anticipez o intrebare: de ce nu ma adresez direct la ICR ? Raspuns simplu: pentru ca, in lumina trecutului lor apropiat, increderea mea in ei tinde vertiginos catre zero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *