Huo, Mitică

Scandalurile de pe stadioane sunt un lucru rău, trebuie să luăm măsuri împotriva lor, dar Agenția de Monitorizare a Presei crede că legea propusă în această direcție de Mitică Dragomir, deputat și mare om de fotbal, e prea mult. Conform proiectului, n-ai voie să scandezi lucruri împotriva oficialilor sau a forțelor de ordine. Piua, acest blog e un blog de fotbal. Huo, Mitică! Răspiua.

Comunicatul Agenției de Monitorizare a Presei:

Comunicat de presa – Libertatea de exprimare pe stadioane

Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) protesteaza impotriva unor prevederi ale proiectului de lege privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia manifestarilor sportive si cere parlamentarilor sa nu adopte acele prevederi care aduc atingeri grave unor drepturi si libertati fundamentale ale omului.

AMP saluta initiativa parlamentarului Dumitru Dragomir si recunoaste necesitatea unui astfel de demers, dar respinge vehement unele din propunerile cuprinse in aceasta lege, propuneri care constituie un atac la adresa unor drepturi fundamentale ale omului garantate de Constitutia Romaniei.

Consideram inacceptabila prezenta art.18, alin g) care sanctioneaza scandarile care „denigreaza sau defaimeaza imaginea oficialilor, a societatii de securitate privata ori a fortelor de ordine sau a reprezentantilor acestora”. Un alt articol ce aduce grave atingeri libertatii de exprimare este art.18 alin b) care interzice afisarea de bannere, steaguri ori alte inscriptii care contin „texte sau imagini ce denigreaza ori defaimeaza imaginea participantilor la competitiile sau jocurile sportiva, inclusiv a spectatorilor”.

Nu intelegem ratiunea ce a stat la baza acestor propuneri ce limiteaza drastic libertatea de exprimare si nici modul in care interzicerea afisarii unor astfel de bannere, a fluturarii steagurilor si interzicerea unor scandari vor contribui la disparitia violentelor fizice de pe stadioane si din preajma lor. Prin aceste masuri inutile, autoritatile din fotbal si fortele de ordine atenteaza grav la dreptul la libera exprimare fara nicio alta motivatie decat aceea de a pune pumnul in gura celor care vor sa le critice activitatea.

AMP a militat in ultimii ani pentru protejarea libertatii de exprimare, inclusiv prin eliminarea insultei si calomniei din Codul Penal. Aceste prevederi din proiectul de lege sunt in contradictie cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. Conform acesteia, „libertatea de exprimare include nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta ori considerate inofensive, dar si pe acelea care ofenseaza, socheaza sau deranjeaza. Acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei si spiritului deschis, fara de care nu exista societate democratica”.

De asemenea, legea nu asigura spectatorilor nicio posibilitate de a contesta masurile fortelor de ordine sau ale conducerilor cluburilor, pregatind astfel terenul pentru aparitia unor abuzuri.

Avand in vedere climatul de agresivitate ce tinde sa acapareze fenomenul fotbalistic din Romania, astfel de masuri excesiv de represive nu sunt in masura sa reduca actele de violenta. Din contra, ele risca sa inflameze si mai mult spiritele si sa genereze noi proteste violente din partea suporterilor.

AMP atrage atentia asupra pericolului pe care unele din masurile propuse de aceasta lege le reprezinta pentru valorile democratice si cere parlamentarilor sa tina cont de drepturile omului si de prevederile constitutionale in procesul adoptarii acestei legi.

Agentia de Monitorizare a Presei – www.mma.ro

Departamentul FreeEx – www.freeex.ro

4 thoughts on “Huo, Mitică”

 1. poate ar trebui dat si un comunicat in care amp sa-si exprime nedumerirea fata de existenta lui mitica, nu doar a propunerilor sale legislative. oare ce cauta omul asta in secolul asta?

 2. Si a trebuit sa dea agentia asta un comunicat ca sa incepeti sa dezvoltati subiectul asta?

  Comparam un pic?
  – simpla deținere a unei torțe va fi sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani de zile (art. 32 alin 4), în timp ce
  – folosirea unei torțe se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 4 ani (art. 32 alin 5)

  cu….

  – violare de domiciliu, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 4 ani (cât pentru folosirea unei torțe)

  – șantaj, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani

  – ucidere din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 1 an la 5 ani

 3. iulian, nu trebuie sa le ai cu fotbalul, daca e adevarata, comparatia mi se pare mai mult decat graitoare. merg de 10 ani pe stadioane, nu am luat niciodata amenta, chiar am primit 2 bastoane impartite la gramada. sunt absolut de acord ca cei 5-10% care vin efectiv ca sa se bata la meci trebuie potoliti insa proiectul acesta de lege este absolut incredibil. suntem tratati ca oile, la gramada, in loc sa se monteze dispozitive de supraveghere si cei vinovati sa plateasca.

  apropo, stiu un patron si un presedinte de club care au batut oameni, au fost si filmati, si nu au patit nimic. ganea de la poli tm a batut un arbitru, a fost suspendat din activitate. un suporter daca detine o torta face puscarie. e corect?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *