Guvernul vrea ordonanță de urgență pentru televiziunea digitală

Proiectul de ordonanță de urgență al MCTI privind trecerea la televiziunea și radioul digital a provocat un protest al Convenției Organizațiilor de Media, din cauza modului expeditiv în care Guvernul tinde să trateze o problemă foarte serioasă pentru piața media și implicit referitoare la dreptul la informare.

Trecerea integrală la televiziunea și radioul digital ar trebui să se facă în 2012, dar autoritățile românești au făcut prea puțini pași în această direcție. Proiectul de ordonanță de urgență atribuie Guvernului prerogative care țin de acordarea licențelor și reglementarea pieței și nu corelează aspectele tehnice cu politica de programe.

COM amintește că există un proiect de lege referitor la tranziția la digital, desigur îngropat pe undeva.

Protestul COM:

CONVENTIA ORGANIZATIILOR DE MEDIA PROTESTEAZA FATA DE REGLEMENTAREA TRECERII LA TELEVIZIUNEA DIGITALA PRIN ORDONANTA DE URGENTA

Organizatiile semnatare isi exprima dezaprobarea fata de propunerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor de a promova prin ordonanta de urgenta introducerea serviciilor digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra si solicita Guvernului sa se abtina de la o astfel de miscare cu doar doua saptamani inaintea alegerilor parlamentare.

Textul proiectului de Ordonanta de urgenta invoca apropierea termenului limita asumat de Romania pentru tranzitia la serviciile digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra – anul 2012 – argumentand ca aceasta creeaza „o situatie exceptionala, a carei reglementare nu poate fi amanata”.

Reamintim Guvernului ca exista un proiect de lege privind modificarea Legii Audiovizualului care initiaza procesul de tranzitie la serviciile digitale. Proiectul, asumat de Ministerul Culturii, desi perfectibil in forma lui actuala, a fost elaborat prin consultarea principalilor actori implicati in procesul de digitalizare, a fost supus dezbaterii publice si a primit aprobarea ministerelor de resort (Justitie, Finante), inclusiv a MCTI.

Mecanismul propus de proiectul Ordonantei de urgenta elaborat de MCTI are, in opinia semnatarilor, urmatoarele probleme:

– lasa intregul mecanism de acordare a licentelor de operare a frecventelor digitale (elaborarea strategiilor, elaborarea caietelor de sarcini, derularea procesului de selectie, stabilirea taxelor de licenta, decizia de atribuire) la latitudinea Guvernului sau a unitatilor subordonate. Guvernul devine astfel arbitrul pietei de audiovizual din Romania;

– nu face nicio corelare intre aspectele tehnice ale tranzitiei la digitalizare si cele legate de programele de radio si TV ce urmeaza a fi distribuite si/sau retransmise pe sistemele digitale cu transmisie terestra, punand astfel in umbra interesul public al informarii publicului, caruia i se subsumeaza tranzitia la serviciile digitale;

In opinia organizatiilor semnatare, procesul de tranzitie la serviciile digitale de radio si televiziune ar trebui inceput prin facerea publica a inventarului de frecvente, nationale regionale si locale, continuat prin elaborarea stragiei de tranzitie la transmisia digitala si a strategiei de acoperire cu programe a teritoriului (menita sa garanteze dreptul de informare al tuturor cetatenilor) si incheiat cu stabilirea, prin lege, a mecanismelor independente care vor conduce la implementarea celor doua strategii, in conditii de transparenta si concurenta loiala.

Solicitam, de aceea, Guvernului sa se abtina de la adoptarea pripita, sub presiunea climatului electoral, a unor masuri ce vor afecta pe termen lung piata de mass media, in lipsa consultarii publice si cu cei implicati, asa cum o cer legislatia in vigoare si regulile jocului democratic.

Conventia Organizatiilor de Media

2 thoughts on “Guvernul vrea ordonanță de urgență pentru televiziunea digitală”

  1. 1. Iti dai seama ce cascaval e in joc aici? Cate echipamente care vor trebui schimbate si la emitator si la receptoare? Stiu ei ce stiu 😉
    2. Am o mica doleanta: odata cu trecerea la semnal digital, vreau sa se codeze odata pentru totdeauna televiziunea si radioul national ca sa nu ma mai forteze sa platesc taxa aceea obosita. Cine doreste, poate sa isi faca abonament separat si in pretul abonamentului sa primeasca in chirie decodor. Fac prinsoare ca nu o sa fie lumea innebunita dupa decodoare, cum era la HBO pe vremuri… 😉

  2. Oare guvernul asta, aflat la sfarsit de mandat…, sta de asa ceva acum?! Ce legitimitate mai are sa faca asa ceva, cand el isi da “duhul” acum?
    Mai ales pentru ceva preconizat a se face in 2012 si pentru un domeniu sensibil…Sa mai vii cu birocratie si aici, cu Guvernul (viitor!) in rol de “centreaza si da cu capul”…, e mare tampenie.
    Tara arde si “baba” (guvernul actual) se piaptana!? 🙂
    Rasu’ -plansu’…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *