Ghid TV pentru oamenii deştepţi în Dilema

Numărul de joi al “Dilemei” apare în acolada “Ghid TV pentru oamenii deştepţi”. Mă bucur că revista menţionată m-a considerat şi pe mine deştept, sau cel puţin aşa presupun, fiindcă mi-a cerut nişte răspunsuri la un interviu-anchetă. După ce mi le-a solicitat, m-a făcut să mă simt mai deştept decât mine însumi solicitându-mi un articol, pe care o să îl puteţi citi joi, când apare revista. Aşa se face că au rămas pe-afară răspunsurile mele deştepte despre TV, pe care nu-mi rămâne decât să le postez ca prostul aici:

1) Ce merita vazut/urmarit la TV (din oferta canalelor romanesti si straine deopotriva)? Ce va face cu adevarat placere sa urmariti cand deschideti televizorul?

Jay Leno, cu care ma culc, fiindcă funcţionez bine seara, pana la miezul nopţii. E o sărbătoare, păcat că se difuzează cum dă Dumnezeu, ba de acum o săptămână, ba de acum patru luni. Primele trei-patru minute de jurnal de la Realitatea TV sau Antena 3, dacă e iar cod galben, bătaie între două babe sau Paianjenul Văduva Neagră, schimb pe CNN. Acolo mai caut şi uneori găsesc The Screening Room. Zappez intre Discovery-uri şi National Geographic până găsesc nişte documentare ca acum 10 ani, nu mă pasionează noua direcţie, de “factual entertainment”, pe care au abordat-o. Regret BBC, pe care nu-l am. Sunt fan Bear Grylls (Discovery), căruia îi zic “Supravieţuitorul scârbos”, fiindcă mănâncă toate mizeriile alea. Oftez tot timpul când mă gândesc că am pierdut “Mondenii” de pe Prima TV. Ar mai fi Top Gear, The Apprentice (când e pe post). Când şi când mai aterizez pe TVR Cultural, unde mă împleticesc în papionul lui Patapievici sau mă înţep în băţul acela în care e înfipt Alex Ştefănescu şi dau pe Trinitas. Serios. Uneori mai apare câte-un teolog inteligent care-ţi explică Evanghelia după Ioan sau reportaje lungi, destructurate şi realizate cu picioarele despre duhovnici sclipitori şi greu de înţeles, cu peisaje minunate. Din cu totul alt registru e Apropo TV a lu Andi Moisescu, singurul format lejer decent din România.

2) Ce seriale urmariti si de ce?
Larry David de pe HBO, evident, din cauza lui Larry David. Am mai văzut “Roma” şi “The Tudors”. Mai scap la câte-un “Californication” sau “Dr. House”.

3) Ce talk-show-uri urmariti cu placere si de ce?
Niciunul. Din când în când mai aterizez pe Dan Diaconescu şi mă minunez. Singurul moderator prezent pe ecran care merită cât de cât acest nume e Răzvan Dumitrescu. M-a pierdut când a început să invite câte 12 persoane în studio şi să vorbescă numai despre faptul că “s-a scumpit”. Ar trebui să facă un pas în lături faţă de actualitate, ştiu că ăsta e formatul lui, dar când actualitatea e cine ştie ce guiţat scos la tribuna Parlamentului de vreun politician de strânsură…

4) Ce sau cine va place (v-a placut/impresionat) de la televizor?
Florin Călinescu, fiindcă a avut o perioadă când era la ani-lumină de tot ceea ce se întâmpla în România, singura vedetă autohtonă care a fost iubită şi respectată aşa cum a fost în America un Johnny Carson. Recunosc că sunt subiectiv, am lucrat pentru el şi a fost o onoare, încă mai visez la asta. Andrei Gheorghe a mai prins nişte momente magice, din păcate rarissime. Astfel de oameni probează că televiziunea nu trebuie să fie – şi nu e – gunoi. Mi-ar fi plăcut să lucrez cu Teo. Poate că aş fi ajutat-o să fie mai bună şi mai mare. Mai bună şi mai mare decât era la Pro TV, nu ulterior.

P.S.: Articolul care va apărea joi se cheamă “Minimax, teroarea mogulilor”. O să vedeţi de ce. Revin cu linkul când va fi pe net.

 1. oana dobre Reply

  Sunt eu exagerat de blonda sau “The Screening Room” de pe CNN e, de fapt, “The Situation Room”, cu Wolf Blitzer? Nu de alta, dar si eu sunt fan…:)

 2. Anne-Marie Blajan Reply

  daca tot esti pe CNN, incearca si un GPS, al lui Fareed Zacharia. Michale mann era si el de vazut, in timpul campaniei electorale, cu Campaign Trail. acum nu stiu ce mai face, precis are o alta emisiune, dar eu aici in Anglia n-am CNN. Si sufar, din cauza asta. Vreau un BBC World, mai degraba decat BBC1, BBC2, BBC News mi se pare cat de cat acceptabil pentru ce informatii caut eu. 🙂

 3. Anne-Marie Blajan Reply

  scuze pt spelling: fareed zakaria si michael mann

 4. Renoar Reply

  Cu toate precautiile pe care vi le-ati luat (“singurul moderator care-si merita cat de cat numele”) Razvan Dumitrescu nu merita onoarea de a-i fi pomenit numele. Simpla mentionare a numelui il pune intr-o categorie in care n-are ce cauta. Si nu numai din cauza numarului invitatilor (de altfel, paradoxul e ca desi invita multi oameni, ei sunt mereu cam aceiasi). Personajul e indigest, tendentios, narcisist si lipsit de simtul umorului. Repet, discut de personajul “realizator de talk-show-uri”. Persoana RD poate fi un om minunat – dar atunci intrebarea mea e: de ce nu se vede asta pe ecran?

 5. Adrian Reply

  Dilema a ajuns sa publice programul TV?
  Le-au spus consilierii ca trebuie sa vina cu articole obiective si de actualitate ?

 6. Iulian Comanescu Reply

  Anne-Marie: Tarod Farfuria rulz, şi pe print şi pe TV, am văzut, dar numai pe fugă. Campaign trail a fost beton, pe Michael Mann nu ştiu de unde să-l iau, spre ruşinea mea.

  Renoar: persoana RD e mişto, cât mi-am putut eu da seama, am lucrat patru luni la Realitatea şi i-am făcut şi câteva emisii. Realizatorul RD e singurul care se apropie de stilul clasic de moderator. Poate să ne placă sua nu…

  Adrian: Nu ştiu sumarul numărului, dar Ghid TV pentru oameni deştepţi este bineînţeles o metaforă pentru o discuţie despre televiziune. Metafora e înţeleasă ca atare de către oamenii deştepţi, cărora li se adresează Dilema. Marţienii şi idioţii au desigur probleme cu sesizarea sensurilor figurate, dar ei nu cred că citesc Dilema, deci…

 7. Socks Reply

  Poate li s-a terminat hartia…
  Oricum nu trebuie sa te simti mai putin destept decat atunci cand te-au invitat…

Post your thoughts