Ghibuţiu, oficial la Evenimentul zilei

Horia Ghibuţiu a fost confirmat oficial în poziţia de redactor-şef la “Evenimentul zilei”. Confirmarea vine de la Marius Hagger, GM-ul Ringier România, la câteva săptămâni după demisia din aceeaşi funcţie a lui Răzvan Ionescu.

Horia Ghibutiu

Horia a asigurat interimatul în toată această perioadă. În logica lucrurilor e ca odată cu numirea, să purceadă la schimbări care să amelioreze performanţele “Evenimentului zilei”, un titlu care a scăzut în ultimele cifre oficiale sub 60.000 de exemplare vândute (şi la care colaborez sâmbăta).

Comunicatul Ringier:

Horia Ghibuţiu este numit Redactor Şef al Evenimentului zilei

Bucureşti, 3 iunie 2008 – Horia Ghibuţiu este numit Redactor Şef al cotidianului Evenimentul zilei. Această numire este rezultatul unui complex proces de recrutare demarat la finele lunii martie împreuna cu agenţia AIMS, în care au participat 30 de candidaţi din Bucureşti şi din ţară.

Horia Ghibuţiu (39) are o experienţă de 18 ani în jurnalism. A debutat în 1990 la Tineretul Liber. În 1993 s-a alăturat pentru prima dată echipei Evenimentul zilei ca Secretar de Redacţie şi a avansat în cadrul echipei, devenind Şef de Departament. În total, Horia Ghibuţiu a acumulat 8 ani de experienţă în cadrul cotidianului Evenimentul zilei. Cariera jurnalistică a lui Ghibuţiu mai include poziţii importante în cadrul publicaţiilor Viva, TV mania şi Compact. Înainte de a accepta provocarea de a conduce echipa editorială a Evenimentului zilei pâna la identificarea Redactorului Şef, Horia Ghibuţiu a condus, cu rezultate foarte bune, cotidianul Compact. În urma procesului de recrutare iniţiat de Ringier cu suportul companiei AIMS, Horia Ghibuţiu a fost desemnat Redactor Şef al Evenimentului zilei.

Despre procesul de recrutare

Acesta a fost iniţiat la finele lunii martie şi a presupus într-o primă fază consolidarea candidaturilor atât prin colectarea CV-urilor de către Departamentul de Resurse Umane al Ringier România, cât şi prin abordarea unor potenţiali candidaţi de către AIMS, pe baza criteriilor stabilite de Ringier. La începutul lunii mai, 30 de candidaţi au intrat în procesul de evaluare care a constat în trei etape de testare: interviu cu specialiştii AIMS pentru identificarea competenţelor şi a abilităţilor manageriale, test on-line de determinare a profilului candidatului şi interviu cu reprezentanţii Ringier (Cerasela Muller, Director Resurse Umane, Claudiu Şerban, Director General Adjunct şi Marius Hagger, General Manager). În etapa finală s-au calificat trei candidaţi.

Marius Hagger, General Manager al Ringier România a declarat:

“Sunt deosebit de încântat să-l confirm pe Horia în postul de Redactor Şef al Evenimentului zilei. Aş spune că în ceea ce-l priveşte avem o dublă confirmare: aceea oferită de acest complex proces de evaluare şi recrutare, dar şi aceea şi mai palpabilă, oferită de fiecare ediţie a Evenimentului zilei scoasă sub coordonarea sa. Cred în acelaşi timp că putem vorbi de o confirmare poate chiar mai importantă: cea a profesionalismului şi forţei unei echipe mature şi unite – echipa Evenimentului zilei.”

 1. newsman Reply

  Uff, o sa fie greu pentru Horia, nu stiu daca o sa aiba forta sa duca EVZ unde era. Trebuie sa fii caine ca redactor-sef aici, iar Ghibutiu face parte din categoria oamenilor cu obraz subtire. Bafta.

 2. Maria Reply

  Pai felicitari si nervi de otel. Sa fie intr-un ceas bun!

 3. Rudotel Reply

  Looool! Era de asteptat. Inca de la inceputul lui ianuarie, cand Cl. Serban a fost numit dir. executiv la Evz!
  Newsman, aici te inseli. Poate nu ai avut ocazia sa stai pe langa HG ca sa vezi grosimea obrazului sau! :))) Pariez pe un exod masiv din redactia EVZ! :)))

 4. Iulian Comanescu Reply

  Rudotel: trec pe-acolo din cand in cand si lumea pare suparata de orice, numai de magarii de la Ghibu nu. Nu ne prea intereseaza resentimentele tale fata de el, ca s-o spun mai clar.

 5. Rudotel Reply

  Iulian, atitudinea asta de profesor universitar care vrea sa-i demonstreze unui student ca cercul este patrat nu o apreciez. Eu te respect, si iti citesc de foarte mult timp atat blogul, cat si editorialele de prin evz. Imi place evz-ul ca ziar, dar nu imi taia macaroana atat timp cat nu stii destule chestii! 😉

 6. Iulian Comanescu Reply

  Rudotel: pai daca te roade ceva cu Ghibu vino cu detalii. “Obraz gros” seamana a calling names, desi ai pus-o artistic-ironic. Eu unul nu prea cred in epitete, de aceea am tinut sa te descurajez. N-as vrea sa fiu ipocrit sau ceva – de accea te invit sa zici ce te deranjeaza cu subiect si predicat.

 7. Rudotel Reply

  Iulian, nu spal rufe in public, prefer doar ironia fina! Detalii dau doar in particular! Nu cred ca are sensul. Si, crede-ma ca eu nu vreau sa ma cert cu tine! 😉 Doar faceam niste observatii!

 8. Rudotel Reply

  @petrisor
  Nope, nu sunt, si ca sa spulber ideile preconcepute pe care le ai despre coloratura mea politica, spun doar ca nici Blaga nu este vreun geniu, ba, mai mult chiar, nici pe el nu pot sa-l sufar. De fapt, nu suport de felul meu clasa politica, indiferent sub stindardul cui s-ar afla!
  cat despre chestia cu rautatile si cu ranchiuna, permite-mi te rog sa-ti spun ca te inseli.

 9. Petrisor Socol Reply

  @Rudotel

  Eu sunt un blogger (mult spus) de 2 lei insa de cand am un blog nu mi-am permis sa atac/jignesc pe cineva, indiferent de ce anume vrea sa spuna. N-am vazut nicaieri ca pe bloguri rautate la cote maxime, oameni inflacarati ca altii nu sunt de acord cu ei, bloggeri aroganti ce nu s-a vazut. Nu ar trebui ca oamenii sa-si exprime opiniile in legatura cu postarile intr-un mod decent/civilizat (ex: Iulian Comanescu), iar daca un bloger vrea sa faca un comentariu la un alt comentariu altui blogger, s-o faca intr-un mod cat se poate de civilizat? Parerea mea.

 10. Iulian Comanescu Reply

  Mai, de ce trebuie sa ne suparam tot timpul? Am si eu indoielile mele cu privire la ce se va face ulterior cu EVZ, si ele nu se refera la capacitatile lui Ghibu, ci la ceea ce se poate face cu o problema ca EVZ. Eu insumi am refuzat vreo doua oferte de top in ultimii ani tocmai din acest motiv. Sau odata am cerut lucruri care i s-au parut angajatorului exagerate.

 11. Iulian Comanescu Reply

  …dar asta nu inseamna ca l-as considera pe Horia prost ca a acceptat oferta sau ceva de genul asta. Dimpotriva, el a lasat o pozitie safe la Compact pentru ceva mult mai aventuros – e de admirat. Uitasem ce voiam sa spun 🙂

 12. Ofelia Dumitrascu Reply

  Bravo !
  Este o provacare.
  Avem nevoie de oameni curati ca tine Horia

  Ofelia Dumitrascu
  Trustul de presa Artpress

 13. G-G Reply

  “O problema ca EVZ” isi poate gasi rezolvarea numai daca ziarul isi redescopera, numar de numar, personalitatea care l-a consacrat – altoita, evident, pe noul trend de comunicare si pe binefacerile pe care le presupun noile suporturi. Unde sunt vremurile in care primul ziar pe care-l citeam era EVZ?
  Dar daca ziarul se va infunda pe palierul vag pe care si-l va disputa cu ADV si JN (riscand sa-si estompeze elementele de identitate), daca editia online va ramane la fel de prost construita, la fel de dependenta de editia print si la fel de indepartata de user, daca echipa isi pierde increderea in forta jurnalistica a brandului – atunci, da, viitorul se amana, indiferent cum il cheama pe redactorul-sef.
  si la cat de repede se misca lumea in jur, deja s-a ajuns in situatia ca unele etape trebuie arse. ei, care sunt alea? 🙂

 14. Rudotel Reply

  @iulian: nu ne suparam. intr-adevar, eu am avut niste hai sa le numim probleme, care au tinut de lipsa comunicarii (nu din partea mea). Pur si simplu mi-am exprimat niste pareri. Prefer sa fiu facut idiot in fata, si chiar apreciez lucrul asta, decat sa mi se zambeasca, si canile de cafea sa imi spuna altceva! 😉
  @ petrisor: sper ca ti-am lasat impresia ca nu as fi civilizat. Nu cred ca am jignit prin comentariile mele. Intr-adevar, eu sunt mai acid, mai coleric din fire, dar nu cred ca nu v-am vorbit frumos tie sau lui iulian aici, in aceasta lunga lista de comentarii. Si chiar nu iubesc PD-L :)))

 15. Petrisor Socol Reply

  @Rudotel

  Nu, nu mi-ai lasat impresia ca esti necivilizat. Am facut comentarii la modul general (riscant sa vb la modul general) despre cum se fac comentarii la postari sau la alte comentarii ale altor bloguri. Iar in chestiunea cu PDL, imi cer scuze, imi retrag cuvintele.

 16. Petrisor Socol Reply

  @Rudotel

  …….sau pot sa merg si mai departe si sa spun ca nu stiu de ce m-am bagat in seama in discutia ta cu Iulian Comanescu. De obicei nu fac chestii d-astea.

 17. Iulian Comanescu Reply

  G-G: care e brandul EVZ? Au existat niste studii care il identificau cu “Bulina” acum ceva vreme. “Ziarul” prin excelenta, dar lipsit de atribute. Mie mi se pare ca ar trebui pedalat pe o anumita incisivitate – care prinde si la public si e si-n ADN-ul EVZ. Problema e cum gestionezi aceasta incisivitate, pe o piata pe care toata lumea arunca cu petarde? Multa munca jurnalistica, gen anchetele lui Mihai Munteanu. Dar nu genul de exagerare si insailare cu care ne-a obisnuit presa romaneasca la rubrica de “dezvaluiri”.

  Eu unul as (re)construi un departament solid de investigatii acolo.

 18. G-G Reply

  Exact: ziarul, prin excelenta; care nu avea nevoie de elemente de identitate (“atribute”) pentru ca piata, la acea vreme, nu reclama asa ceva. Acum lucrurile stau altfel toata lumea lucreaza cu metoda si e f important sa vinzi un anume atribut.
  Pe de alta parte: ziarul are nevie de o sectie de investigatii pentru ca pur si simplu nu mai are asa ceva, dar eu, unul, n-as pune toata miza numai pe ea. Asta pentru ca acea incisivitate vitala trebuie sa vina de la toate departamentele – vechile “dezvaluiri” si-au pierdut din priza la cititor odata cu estomparea patimilor politice, lumea incearca sa aiba alte treburi. si in aceasta idee, EVZ ar trebui sa-si conserve (sau sa revina la) valorile lui de baza (cultul ptr informatie era unul dintre ele) puse in valoare de noile suporturi. online-ul va modifica (in sistemele sanatos orientate) metabolismul redactiilor, printul va spicui ce-i mai “printabil” de pe .ro. plus un feed-back fara “ostrete”, creativ si angajat, care sa garanteze ca ziarul e in acord cu comandamentele cititorului. toate astea trebuie facute, iar sectia de investigatii nu trebuie lasata nefacuta :). pentru ca eu raman la intrebarea mea: de ce naiba evz nu mai e ziarul pe care pun mana (sau intru) inainte de celelalte.

 19. Iulian Comanescu Reply

  G-C: e o problemă de usp, cum se zice în marketing. De unique selling proposition. Evenimentul n-a strălucit niciodată de pildă printr-o abordare potolită, între stânga şi dreapta. Prin 2005, putea să-şi vândă independenţa politică, dată de faptul că era (şi este) editat de un owner străin, care nu se prea amestecă în jocurile politice. Nu a exploatat acest asset şi poate că aşa ceva nici nu era o marfă vandabilă. Aşa se face că a început să fie numit “oficiosul”, în primul rând de concurenţă – dar unul din foştii manageri mi-a spus odată că şi-au asumat opţiunea pro-Băsescu.

  Cam greu să reînvii un atribut de felul imparţialităţii, zic eu, în situaţia dată, pe lângă faptul că lumea vrea lucruri “tari” de la ziare, oricât de fumat şi nineties ar fi cuvântul ăsta, de dezvăluire. Eu am spus “investigaţii” în ideea că e vorba de informaţii spre care se duc ziariştii – şi nu de cele care vin spre presă şi nu mai vând, fiindcă au fost ieri la Realitatea sau pe bloguri. Informaţia proprie e o modalitate de a face diferenţa – şi vedem cât de bine trăiesc tabloidele în România, tocmai fiindcă pagina întâi nu seamănă cu sumarul de ieri de la Pro TV sau Realitatea.

  Cotidienele mai pot veni cu interpretare, ierarhizare, punere în context, preluând ceva din funcţia săptămânalelor, cum e şi firesc sub bombardamentul de informaţie de pe internet şi din audiovizual. EVZ are în momentul de faţă o problemă în zona asta, anume pagina de opinii. Patapievici, Cărtărescu şi gaşca nu pot fi învăţaţi nici să scrie la actualitate, ca nişte ziarişti, nici concediaţi. Sper să nu se supere cineva din redacţie că spun asta – e constatarea mea proprie şi personală şi nu se leagă de discuţiile pe care le mai am din când în când cu lumea de-acolo. Singurii care mai ţin steagul sus la Opinii sunt ioana Lupea şi Mircea Marian, dar şi acolo văd texte de calitate variabilă, ceea ce e de înţeles. Prin urmare, eu aş miza pe o reorganizare la investigaţii.

 20. G-G Reply

  🙂 : unde nu putem sa ne intalnim, scriem aici si aici.
  In sens invers pe observatiile tale:
  – da, la investigatii trebuie reorganizare si metoda, acolo numai mihai munteanu mai e vizibil; iar asta nu-i o chestie de-o saptamana, doua incoace. miza la investigatie (veritabila, nu ciorba reincalzita, sau dosar servit simultan in 2-3 locuri) sunt exclusivitatile de anvergura – intr-o presa in care nici exclusivitatea nu mai e ce-a fost odata: cu online-ul, o informatie, oricat de tare, este in 2 ceasuri in toate ziarele: dupa inca un ceas am si uitat cine a reusit sa dea lovitura, adica cine a dat-o primul.
  – spuneam insa mai sus ca exclusivitatile nu vin numai de la investigatii: creativitatea, simtul subiectului si capacitatea fiecarei sectii de-a procesa o informatie, de-a o pune intr-un context rotund care sa-i dea plus-valoare si sa produca interes tine tot de reorganizare; acolo sunt mai multe sectii care trebuie optimizate, miza e mai larga decat sectia de investigatii.
  – valabila observatia cu opiniile – greul proximitatii cade pe prea putini oameni, analiza veritabila e ca si inexistenta. dar exista si o alta solutie de-a explica/comenta/ opina la obiect.
  – atributul impartialitatii: bun lucru impartialitatea,ea trebuie sa preocupe dintr-un minim bun simt, dar nu pot sa-mi fac inca o idee clara daca ea mai e sau nu un capat de tara. spun asta pentru ca la absolut toate ziarele este evidenta alinierea (si nu ma refer la aliniere in sensul peiorativ): sunt vizibile ziarele “de stanga”, “de dreapta”, sau de cine da mai mult 🙂 . avem chiar o situatie in care ziarul se revendica de dreapta dar e foarte la stanga; avem o alta situatie in care patronul spera ca ziarul sa fie de dreapta, dar el tot la stanga se duce. sa ne intelegem: nu vorbesc de alinierea la ideologii si partide, ci la maniera in care ziarul se pozitioneaza odata fata de subiect si odata fata de interesul unui anume fel de cititor. (nu mai spun ca “stanga” si “dreapta” sunt chestii care tin de reglajele fine si de norme sofisticate – or noi la noi va mai curge cerneala in rotativa pana atunci.)
  – spuneai mai sus ca brandul EVZ era sa fie considerat “ziarul prin excelenta” desi nu avea pronuntate elemente de identitate. Eu nu cred ca acum mai tine jocul la plesneala – fara niste atribute care sa te faca distinct in piata – am scris mai sus de ce. Dar n-ar fi chiar rea ideea ca brandul sa ramana asta: “Ziarul” prin excelenta; cu atat mai mult cu cat in piata, preocuparea (indreptatita!) ptr marketing si ptr versiunile online au aruncat in fundal continutul: subiectul, abordarea si reteta. – iar o revolutie in departamentul online care sa aseze boii inaintea carutei ar putea vinde chiar mai bine decat acum capacitatea acestui ziar de a fi “ziar”.
  – si mai e un detaliu, care vizeaza in special ziarele care in anii 90 faceau istorie: pe vremea aia, ziarele isi construiau si-si intretineau brandul. acum e invers: brandul intretine ziarele; dar la un moment dat s-ar putea sa sece si brandul, ca de unde iei si nu pui la loc, se termina 🙂 . exista cel putin un exemplu notoriu in piata.

 21. tibi Reply

  Ii urez multa bafta d-lui Ghibutiu.Evz mi se pare un ziar bun dar are un defect:mi se pare ca e prea implicat politic in favoarea PD-L si a lui Basescu.

Post your thoughts