Gaffeur prin contrast

A comis-o din nou. În Biroul Permanent Național (BPN) al PDL, Theodor Paleologu s-a răstit la colegii din partid cam în felul: “Păstrați-vă banii și partidul!” Fiul regretatului eseist și ambasador al golanilor face figură de gaffeur de vocație în politică. Însă nu cumva gafele lui reprezintă semne de normalitate într-o lume de rinoceri? 

Jurnaliștii de la “Adevărul” relatau zilele trecute că Paleologu s-a enervat atunci când Emil Boc s-a apucat să citească lista datornicilor cu cotizații la partid, în fruntea cărora fostul ministru al culturii ar fi figurat. Paleologu ar fi ripostat: “Păstrați-vă partidul și banii pentru voi, eu oricum mă car!” La câteva ore, Paleologu avea să dezmintă vehement, dar parțial relatarea, pe Realitatea.net: “E total ruptă din context afirmația. E o prostie. Am spus că s-ar putea să nu mă mai duc la ședințele BPN.” Și nu să plece din partid, cum se presupunea.

Plecarea – sau nu – din PDL a lui Paleologu e mai mult treaba analiștilor de pe televiziunile de știri. Fostul ministru nu a dezmințit însă partea cu “păstrați-vă banii”, iar aici apare întrebarea: cum adică, să-i păstreze? PDL trebuia să primească o sumă, anume cotizația, de la Theodor Paleologu. Dimpotrivă, neconvenționalul vicepreședinte s-a referit la alți bani, care au circulat în sens invers, de la partid spre el.

De fapt, aici e și absurditatea situației. Emil Boc strigă la începutul ședințelor BPN catalogul cu datornicii de câteva sute de lei, ca un mic secretar PCR pe întreprindere. Însă o face în forul coorodonator al partidului care e condimentat de nume de milioane de euro, ca Elena Udrea, Adriean Videanu, Radu Berceanu și așa mai departe. Fără ca PDL să fie singura formațiune cu o asemenea compoziție, situația e de un grotesc dadaist care descurajează imaginația. Iar cel de care opinia publică tinde să râdă e tot cel care se revoltă, adică Theodor Paleologu.

La fel, acum vreo două luni, același Paleologu a provocat mirarea condescendentă a marilor specialiști ai politicii românești, atunci când a cerut susținerea PDL pentru Regele Mihai, referitor la ședința festivă din 25 octombrie. Ce prostie să faci așa ceva după ce președintele Băsescu a spus ce a spus despre Rege! au zâmbit cu suficiență analiștii.

Mai demult, “Băsescu e o pleașcă” a fost scos din context și imputat zile la rând aceluiași autor; lista afirmațiilor și a gesturilor fistichii e mai lungă.

La modul cum arată lucrurile, problema nu e totuși la Theodor Paleologu. Vicele PDL contrastează pe un fundal alcătuit din rinoceri, șmecheri, plicticoși, conformiști, personajele pe cât de neinteresante, pe atât de vitale și rapace care constituie clasa politică de 20 de ani încoace. E drept, partidul care la un moment dat l-a luat în brațe pare să nu-i mai acorde, în ultima vreme, lui Theodor Paleologu nicio șansă. Dar poate că ar fi cazul ca opinia publică să-i ofere una.

Articol scris pentru ediția de tipar a ziarului “România liberă” de joi, 17 noiembrie 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *