France24 en Roumanie

France24, televiziunea de știri lansată de francezi la sfârșitul lui 2006, va începe să emită și în România. Finanțat de statul francez, care a alocat cam 100 de milioane de euro pentru demararea proiectului, France24 e un post de știri cu aspirații internaționale asemeni CNN International sau BBC World. Ca și acestea, postul francez oferă informații internaționale din zona evenimente-curente-economie-sport-cultură-meteo. Desigur, știrile respective sunt împachetate într-un je-ne-sais-quoi specific franțuzesc, postul de televiziune asumându-și deschis faptul că promovează o viziune franceză asupra știrilor internaționale. France24 transmite concomitent în trei limbi: franceza, engleza și araba. Rămâne de văzut dacă în România, țară cu experiență istorică în francofonie (summiturile nu se pun), dar anglofonizată bine de tot, France24 va transmite în franceză sau engleză. Data lansării nu e încă foarte clară, probabil undeva în prima jumătate a lui 2008. Totul depinde de ce se întâmplă zilele astea la Convenția de Comunicații prin Cablu, unde reprezentanții postului și-au prezentat intențiile, în engleză 🙂 . Update: France24 este deja transmis în România și poate fi recepționat de abonații platformelor digitale. Reprezentanții postului, prezenți la Convenția de Comunicații prin Cablu, sunt în tratative cu UPC și RCS pentru introducerea acestuia și în restul pachetelor. Așadar intenționează să își lărgească publicul pe piața românească. O mișcare interesantă din partea unui post internațional de știri și care face sens în măsura în care își propune să intre pe piața locală de publicitate. O fi deja în portofoliul cuiva? Oricum, dacă se înțeleg cu cabliștii, ar fi interesant de urmărit ratingurile.

8 thoughts on “France24 en Roumanie”

  1. France 24 en Roumanie? Foarte bine. Postul poate fi captat, deja, de cei care sunt abonati la unele retele digitale, atat in franceza cat si “in inglish, pliz”. Din cate am vazut pana acum, viziunea lor asupra evenimentelor internationale nu poate fi suspectata neaparat de mai multa subiectivitate decat exista in viziunea care imbraca stirile CNN sau BBC.

    Cu cat sunt mai multe voci diferite, cu atat este mai castigat acel telespectator roman care e interesat de informatie si care e plictisit sa o caute in telejurnalele romanesti de o ora si jumatate, care incep cu Elodia si se incheie cu Becali si Columbeanu.

    Bun venit, asadar, France 24, indiferent in ce limba vei fi difuzat in Romania…

  2. Din pacate am vazut chiar ieri doua materiale despre cat de discriminati sunt rromii de romani, difuzate pe varianta in engleza a acestui post. Complet dezechilibrate, ca sa ma exprim politicos. Nu aveai nevoie sa cunosti problema pentru a cere si opinia “acuzatilor”.
    Daca acest post “promoveaza o viziune franceza asupra stirilor internationale” in acest mod, sub semnatura lui Mirel Bran, cu un nume la fel de frantuzesc ca si produsul sau media, atunci nu-mi trebuie. Mai bine ar promova LCI sau I-Tele.

  3. Mirel Bran a inceput ca un mic pigist pe la ziare mici din Franta si Belgia. Dupa ce a inceput sa faca ceva malai, a inceput sa scrie numai mizerii despre ce se intampla in Romania. Avea el impresia – sau poate era adevarat? – ca strainii francofoni care-l citeau erau dornici sa auda exagerarile lui cu privire la situatia din Romania… Mai da-l in pix d-aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *