France24 en Roumanie

France24, televiziunea de ştiri lansată de francezi la sfârşitul lui 2006, va începe să emită şi în România. Finanţat de statul francez, care a alocat cam 100 de milioane de euro pentru demararea proiectului, France24 e un post de ştiri cu aspiraţii internaţionale asemeni CNN International sau BBC World. Ca şi acestea, postul francez oferă informaţii internaţionale din zona evenimente-curente-economie-sport-cultură-meteo. Desigur, ştirile respective sunt împachetate într-un je-ne-sais-quoi specific franţuzesc, postul de televiziune asumându-şi deschis faptul că promovează o viziune franceză asupra ştirilor internaţionale. France24 transmite concomitent în trei limbi: franceza, engleza şi araba. Rămâne de văzut dacă în România, ţară cu experienţă istorică în francofonie (summiturile nu se pun), dar anglofonizată bine de tot, France24 va transmite în franceză sau engleză. Data lansării nu e încă foarte clară, probabil undeva în prima jumătate a lui 2008. Totul depinde de ce se întâmplă zilele astea la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu, unde reprezentanţii postului şi-au prezentat intenţiile, în engleză 🙂 . Update: France24 este deja transmis în România şi poate fi recepţionat de abonaţii platformelor digitale. Reprezentanţii postului, prezenţi la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu, sunt în tratative cu UPC şi RCS pentru introducerea acestuia şi în restul pachetelor. Aşadar intenţionează să îşi lărgească publicul pe piaţa românească. O mişcare interesantă din partea unui post internaţional de ştiri şi care face sens în măsura în care îşi propune să intre pe piaţa locală de publicitate. O fi deja în portofoliul cuiva? Oricum, dacă se înţeleg cu cabliştii, ar fi interesant de urmărit ratingurile.

 1. Loredana Reply

  Nu inteleg? Eu deja prind France24 prin UPC. Ce anume vor sa faca?

 2. Dumitru Reply

  France 24 en Roumanie? Foarte bine. Postul poate fi captat, deja, de cei care sunt abonati la unele retele digitale, atat in franceza cat si “in inglish, pliz”. Din cate am vazut pana acum, viziunea lor asupra evenimentelor internationale nu poate fi suspectata neaparat de mai multa subiectivitate decat exista in viziunea care imbraca stirile CNN sau BBC.

  Cu cat sunt mai multe voci diferite, cu atat este mai castigat acel telespectator roman care e interesat de informatie si care e plictisit sa o caute in telejurnalele romanesti de o ora si jumatate, care incep cu Elodia si se incheie cu Becali si Columbeanu.

  Bun venit, asadar, France 24, indiferent in ce limba vei fi difuzat in Romania…

 3. bill Reply

  corect ar fi “France24 en Roumanie” si un “je-ne-sais-quoi”
  toate bune

 4. dan Reply

  daca vâră si televiziunea asta in locul vreunui post de muzica, cum a facut RDS-ul cu Antena2 peste VH1… e clar ce iubit o sa fie postul

 5. Daniel Reply

  Din pacate am vazut chiar ieri doua materiale despre cat de discriminati sunt rromii de romani, difuzate pe varianta in engleza a acestui post. Complet dezechilibrate, ca sa ma exprim politicos. Nu aveai nevoie sa cunosti problema pentru a cere si opinia “acuzatilor”.
  Daca acest post “promoveaza o viziune franceza asupra stirilor internationale” in acest mod, sub semnatura lui Mirel Bran, cu un nume la fel de frantuzesc ca si produsul sau media, atunci nu-mi trebuie. Mai bine ar promova LCI sau I-Tele.

 6. Fluture Reply

  Mirel Bran a inceput ca un mic pigist pe la ziare mici din Franta si Belgia. Dupa ce a inceput sa faca ceva malai, a inceput sa scrie numai mizerii despre ce se intampla in Romania. Avea el impresia – sau poate era adevarat? – ca strainii francofoni care-l citeau erau dornici sa auda exagerarile lui cu privire la situatia din Romania… Mai da-l in pix d-aici.

Post your thoughts