Fotoreportaj despre România în Geo

550_geo_romania.jpg

Asta-i un interior de casă de la Mila 23. Mai multe fotografii, aici.

7 thoughts on “Fotoreportaj despre România în Geo”

  1. Nu am mai fost demult la frontiera de est – intrucat am inteles ca asta este tema: Delta si Litoralul. Amintirile mele sunt insa altele. Exista si ceea ce au vazut “ei” acolo. E multa saracie, asta n/o neaga nimeni. Si mizerie. Si delasare. Dar asta nu e nici pe departe totul.
    Per ansamblu, fotoreportajul este extrem de subiectiv. Titlul induce in eroare un cititor francez de buna credinta inca de la bun inceput. Imaginile nu surprind doar zona granitei de est: pentru asta ar fi trebuit sa porneasca de sus, din zona Iasiului bunaoara si sa coboare pana la Vama Veche. Petrila si Tg.Jiu nu aveau ce cauta in aceasta galerie. Nici Sebesul, nici celalalt sat tiganesc de pe langa Bucuresti.
    Sau trebuiau sa puna alt titlu: “Ce mizerii am mai descoperit in Romania”. Era la fel de corect “politic”, pe cat de incorect jurnalistic. De altfel, premisa reportajului este cel mai bine reprezentata din fraza “Photographie d’une nation avide d’Europe, mais où le tracteur n’a pas encore remplacé le cheval.”, care revine in pagina a doua a prezentarii: “Dans ce pays où l’agriculture occupe plus de 30 % de la population active, on fauche encore les champs à la main et le tracteur n’a pas tout à fait remplacé le cheval.”
    Noi sa fim sanatosi…

  2. Dan Mihu: eu am interpretat titlul drept “Romania – tara din frontiera de Est a Uniunii Europene”. Sunt de acord ca presa franceza are aceeasi parere subiectiva despre noi, ca in 1990. Dar nu face nimic, englezii sunt pregatiti sa vina in locul francezilor sa investeasca in Delta, in Apuseni, in Parang, etc.

  3. Asa vad francezii Romania.Trebuie sa mai treaca cel putin 25-30 de ani ca ei ca si altii sa-si schimbe impresia.Nu aveau ce cauta pozele cu familiile de rromi si nici cele din Petrila.In rest satul autentic lipovean,cu preoti barbosi si case cu patul inalt.La fel este si la bunicii mei pe malul Dunarii la Calafat in partea de sud -vest a tarii.Acolo sa ajungeti si o sa descoperiti singurul municipiu din tara care nu are macar un mijloc de transport local,nici un amarat de taxi ,in care oamenii traiesc numai din agricultura .Nici un fel de industrie locala.Tineretul face drumuri in Italia sa ingrijeasca batrani,caci la noi au disparut.Sunt niste umbre care se uita la noi si nu inteleg nimic.Toti asteapta sa se construiasca podul peste Dunare pana la Vidin.Asteapta,crezand ca el PODUL o sa-i faca mai bogati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *