Firma animalelor de la Caţavencu

O idee pe care am văzut-o mai demult, dar care am aşteptat să prindă contur pe Caţavencu.ro: Firma animalelor.

Ce-mi place:
– premise de acţiuni în cadru, pornind de la ideea haioasă cu manevrarea jucăriilor, spre deosebire de “televiziunile de internet” şi video-blogurile care excelau în “capete vorbitoare” (au cam şi dispărut în ceaţă, din câte ştiu)
– elementele de decor porcărioase, rude cu cut-out animation-ul lui Terry Gilliam/Monty Python (preluat şi de Animat Planet) şi experimentele lui von Trier din Dogville: mijloace rudimentare care devin amuzante
– ideea în sine/sursele de inspiraţie – Firma animalelor, care se compune din secretară, team building-uri, campanii umanitare etc., lucruri din viaţa cotidiană, bine că nu vorbim şi aici despre revoluţie 🙂

Ce nu-mi place:
– premisele de acţiuni sunt mai mult premise decât acţiuni. E drept că nu vedem un cap care formulează consideraţii cu o lumină proastă, dar păpuşile nu prea fac decât să dialogheze. Asta atunci când nu se împerechează între ele
– lipseşte poanta, presupun că pastile de genul ăsta ar trebui să se încheie cu o surpriză, un bonus, ceva asemănător
– lumina de neon sau naiba ştie ce-o fi, stilul de filmare, decupajul – aproape că nu există şi retrogradează întreaga poveste într-un banal care cuprinde şi păpuşile amuzante şi crâmpeiele de decor haioase

Pentru ca filmuleţele să devină cu adevărat interesante, ar trebui în primul rând un mastermind care să gândească lucrurile din punct de vedere vizual. Apoi, ideea de pornire, “Firma animalelor”, ar trebui mărunţită într-o serie de mini-scenarii amuzante, cu altceva decât sex şi beţie, care să aibă şi gradaţie, punct culminant, poantă. Toate aceste lucruri se reduc în ultimă instanţă la expertiză şi buget – care lipsesc amândouă. Voi ce credeţi?

 1. armamortală Reply

  Sigur nu le-a venit ideea de le “Ferma animalelor” a lui Orwell?

  Originalitate tipic caţavenciană. Adică dubioasă.

 2. filosofulupeste Reply

  Am incercat de 3 ori sa ma uit la primul episod, nu am reusit. Am incercat si cu urmatoarele doua, tot degeaba. Am tot asteptat ceva care sa ma amuze, dar in cele 4 minute tot ce reuseam sa fac era sa ma gandesc la altele.
  Ai dreptate cand spui de mastermind. Simtul umorului, oricat de inteligent, isi pierde din farmec cand toata productia se bazeaza pe un handcam, 10 papusi de la Ikea si un scenariu improvizat dupa niste notite luate la o tigara…

  @ipo: De mult nu am mai ras atat! Mai ales, ca daca ne gandim putin, si tu ai spammat fix prin ironia la adresa spammerului :))

 3. armamortală Reply

  @Iulian Comănescu:

  Hai să explicăm ca să nu se supere lumea:

  Am citit ce ai scris tu despre “realizarea” AC. Nu este o noutate, ştiam de ea. De ce este al dracu’ de inspirată de Orwell? Pentru că vorbim de nişte animale care au inteligenţă, au opinii şi acţionează. Şi acţionează cumva la mişto. În cartea lui Orwell era la fel.

  Am văzut de-a lungul timpului la caţavenci nişte materiale nu pe de-a întregul originale. Deci e normal să-i bănuiesc.

  Asta nu înseamnă că nu-i simpatizez. Dar faptul că-i simpatizez nu mă lipseşte de simţ critic.

  M-am simţit deranjat pentru că domnul ipo m-a considerat spammer.

 4. Iulian Comanescu Reply

  Armamortala: nu ştiu ce probleme ai în general cu originalitatea celor de la Caţavencu, dar de data asta e vorba de o referinţă care nu poate fi decât asumată. E mai hazos să ştii că Orwell a scris Ferma animalelor când te uiţi la Firma animalelor, cea a Caţavencilor.

  E un calambur, un joc de cuvinte, cum vrei s-o iei şi e legitim să procedezi aşa.

 5. vasilissa Reply

  Mda, din toata povestea, numai calamburul e reusit. Filmuletele, pe care le-am vazut pe sarite, m-au cam scos din sarite. Imi aminteste de jocurile scolaresti si de ora “sa invatam sa tesem frumos”. Bleah. Unde e, asadar, umorul?

 6. ipo Reply

  @iulian: Imi pare rau ca m-am enervat si am spus prostii. Dar e jenant cand iti faci blog ieri si azi umpli netul de comentarii ridicole si pe langa subiect, numai pentru un link.
  Scuze din nou.

 7. Iulian Comanescu Reply

  IPO: e, în subsol e totdeauna circ. Pe lângă faptul că internetul e plin de oameni care fură – la modul inocent uneori – poze şi alte lucruri, există şi “şcoala de gândire” contrară, conform căreia orice-ai face, tot furt e.

Post your thoughts