Fata de la pagina 5 a făcut vreo 13 anișori

“Adevărul” mi-a pus niște întrebări despre Fata de la pagina 5 (sau 3, cum a fost preluată rubrica de Click!). Răspunsurile sunt în materialul ăsta, unde găsiți și o istorie a personajului.

Foto: Adevărul

Foto: Adevărul

Ce-am spus in extenso:

Cât contează fata de la pagina 3/5 în economia unui ziar?
Fata de la pagina 5 este arhetipală în peisajul cotidienelor ușurele românești. A apărut în “Libertatea” odată cu tabloidizarea acestui titlu, prin 1999, pentru a fi dusă ulterior de echipa ziarului la titlul pe care aceasta a început să-l realizeze din 2007, “Click!”. Aici, a primit un loc și mai în fața ziarului, pe pagina 3 în loc de 5. Propagarea și înmulțirea acestui personaj e un semn clar de vitalitate, cu atât mai mult cu cât nu noi, românii, am inventat formula.

Care sunt șansele reale ale unei astfel de fete de a deveni vedetă?
În privința statutului de vedetă, un ziar nu are forța de a impune de unul singur o celebritate, cu atât mai mult cu cât tabloidele tipăresc probabil vreo 250 de fete de la pagina 5 sau 3 în fiecare an. Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă ar deveni toate celebre. N-am mai avea loc la recepții unii de alții. Dar, pe de altă parte, traiectoria meteorică pe care o au aceste fete le conferă un dram de vizibilitate, în sensul afirmației lui Warhol, cea cu cele 15 minute de faimă, de care beneficiază toată lumea.

Share this...
Email this to someoneShare on LinkedInShare on RedditTweet about this on TwitterShare on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *