Expansiunea Patriciu-Sârbu-Vîntu în ţările limitrofe

Proprietarii români de media (ca să nu le zicem moguli, pentru că aici intră şi Adrian Sârbu) şi-au lărgit frumuşel aria de interese în Balcani şi alte ţări estice, în ultima vreme. CME-ul condus de Adrian Sârbu a anunţat azi încheierea unei tranzacţii aşteptate: vânzarea bTV, liderul pieţei bulgăreşti, împreună cu două canale de cablu (bTV Cinema şi bTV Comedy), plus 74% din compania de radio a grupului, Radio Company C.J., pe 400 de milioane de dolari. Ar fi momentul pentru o scurtă socoteală, în ordine alfabetică:

Patriciu: A achiziţionat Blik, fostul tabloid Ringier, şi după Răzvan Corneţeanu, sondează pieţele din Georgia, Moldova, Bulgaria, Serbia şi Ungaria. O sursă relatează despre operaţiuni avansate în Georgia, când am fost în Moldova se auzea deja despre Patriciu în mod imprecis. Se ştie că Adevărul Holding mizează, deocamdată, pe print, cu excepţia unei case de producţie TV.

CME/Sârbu: Cehia, Croaţia, Slovacia, Slovenia şi Bulgaria (unde deţinea deja Pro.BG şi Ring.BG). A ieşit din Ucraina, unde a vândut cu 300 de milioane Studio 1+1 şi Kino. Se dovedeşte că banii au fost folosiţi pentru achiziţia din Bulgaria, ceea ce înseamnă, aşa cum spune şi Sârbu în comunicatul linkuit, o repoziţionare pe Balcani şi ţările în curs de aderare. La asta se mai adaugă ceea ce o sursă mi-a descris ca implicări ale lui Sârbu în nume personal, în Serbia şi Muntenegru. O altă sursă vorbeşte despre vânzarea formatului de la “Băieţi buni” (grozavă idee, realizare cum s-a văzut) în Ungaria.

Vîntu: Publika (Realitatea TV din Moldova) pe lansate, termenul iniţial era 15 februarie, dar cineva îmi spune că s-a amânat. A achiziţionat portalul de ştiri Unimedia.md. Intenţii declarate (interviu în “Capital”) pentru Serbia şi Ungaria.

Dintre cei “cinci mari”, numai Voiculescu (Intact-Antena) rămâne fără intenţii de extindere zonală cunoscute, iar Ringier trebuie, deocamdată, să facă damage limitation în România.

Una peste alta, se dovedeşte că CME a ieşit din criză şi are lichidităţi, iar Vîntu şi Patriciu se arată de asemeni dispuşi să cumpere cote de piaţă ieftin în ţări vecine, cu potenţial. La cei doi, vom asista probabil la un efect asemănător cu cel care s-a petrecut deja la Sârbu: vor deveni mai interesaţi de business-ul zonal/global decât de cel românesc, fiindcă în ţări de felul celor numite sunt mai multe de făcut şi piaţa din România e destul de saturată/fragmentată.

Un alt business românesc prezent în zonă este RCS-RDS, fără legătură cu conţinutul dar implicat în Ungaria, Slovacia, Serbia, Cehia, Croaţia şi în Moldova.

Ceea ce e destul de clar e că România devine exportatoare de capital şi know-how în materie de media. Rămâne să vedem ce succes vor avea toate operaţiunile menţionate mai sus.

 1. Marius Tudosiei Reply

  Iulian,
  in ciuda faptului ca nu prea cred in volumele de capital exportat (ultima tranzactie, care a declansat articolul tau, nu e chiar capital romanesc), sunt absolut convins ca am putea sa exportam know-how. Am crezut asta mereu.
  De fapt vorbim despre know-how REGIONAL, cel care ne ofera sansa sa supravietuim in acest tip de piata. Adica vorbim despre niste particularitati anume. Un englez, de exemplu, poate fi mai bun decat un roman, dar sa nu fie la fel de bun in regiune. Si stii ca asa e.
  Cel putin in zona media, Romania chiar e o tara foarte misto. 🙂 Foarte!!!

 2. Marius Tudosiei Reply

  Eu as paria ca lucrurile o sa arate foarte bine si peste un an (nu neaparat ca profit, ci mai degraba ca marketshare la fiecare).
  Intrebarea e cum o sa arate peste 3-4. La sprint suntem ok, la maraton avem probleme…
  Dar stiai asta!

 3. Iulian Comanescu Reply

  Marius: nu mai paria cu d-astea, că o să te scuipe toţi că eşti vândut la moguli. Tocma acuma, când i-ai lăsat neconsolaţi şi te-ai apucat de alimentaţie publică 🙂

 4. Marian S Reply

  Articol super. O idee pe gratis, ca sa parafrazez: nu faci si un articol despre prezenta altora prin piata media din Romania ? Ringier ca Ringier, cunoastem, dar Dogan si Kanal D ? Dar altii ?

Post your thoughts