Excelenţa S@ Slim404

Dacă eşti activ pe internet, poţi ajunge cineva “dincoace”. Ultima dovadă în acest sens e apariţia unui blogger în guvernul tunisian. Se va menţine acesta acolo?

Slim Amamou, consultant, a anunţat pe Twitter fost numit ca Secretar de Stat la Tineret şi Sporturi în guvernul de uniune naţională tunisian, după ce fusese închis în timpul tulburărilor de stradă legate de căderea lui Zine el Abidine Ben Ali. Acum cinci ani poate, orice şef de secţie de la un cotidian i-ar fi dat în cap cu o astfel de ştire redactorului care ar fi venit cu ea la el. Astăzi, e adevărat. @slim404, cum îşi spune Amamou pe Twitter, era până la numirea în guvern consultant IT şi managerul unei companii minuscule, Alixsys, despre care puteţi afla câte ceva la .com-ul corespunzător. Avea (sau are?) un blog la NoMemorySpace.wordpress.com, în care scrie amuzant despre diferite subiecte docte ca economia atenţiei. Pe aceasta o explică printr-o fabulă domestică, în care soţia lui se supără pe el pentru că nu schimbă un bec în momentul în care ea îi cere aşa ceva.

Ce poate face un astfel de personaj într-un minister? Pe Twitter, @slim404 spune că va încerca să îi înveţe pe toţi membrii guvernului să folosească serviciul de microblogging şi că a iniţiat un puci mediatic, dând interviuri pentru toate canalele media care i-au solicitat aşa ceva. E prea puţin ca platformă politică? Scuzabil, fiindcă lui Amamou i s-au dat doar câteva minune timp de gândire pentru propunerea de a face parte din echipa executivă.

Posibil, trecerea bloggerului prin structurile de stat va fi la fel de efemeră ca aceea a poetului Mircea Dinescu, propulsat în CFSN de un alt mediu de informare, televiziunea, cu acel “fă-te că lucrezi”. Deocamdată competenţele virtuale nu se prea întâlnesc cu cele reale, instituţionale. Dar un viitor în care personajele proeminente online, cu expertiză care ţine de acest mediu, vor urca în ierarhiile offline nu e neapărat unul indezirabil. Ba mai curând dimpotrivă.

Articol scris pentru ediţia de tipar a “României libere” de miercuri, 19 ianuarie

 1. Viorel Gaita Reply

  Nu stiu altii cum sunt, nu stiu la altii cum e, dar la noi batalia politica se va da clar si pe internet. Si e normal ca la sfarsit sa fie rasplatiti cei care au pus umarul la instaurarea unei noi puteri sau la consolidarea celei vechi. Oricum, se vede de la o posta care sunt optiunile politice ale blogarilor importanti de la noi. Prin simplul fapt ca nu accepta decat comentariile care le sustin optiunile politice. Halal echidistanta. Ma intreb daca or lua si bani pentru asta. Tu ce zici Iuliane?

 2. Iulian Comanescu Reply

  Dragă Viorel, în primul rând bine-ai venit aici. Cu bătălia politică nu cred să fie mişcări de trupe masive pe net în 2012, 13, 14, fiindcă politicienii români nu se bazează pe electoratul tânăr şi mai spălat. În scandalul din 2009 s-a văzut că principalii actori urmăresc catalizarea unor segmente mai bătrâioare şi rurale.

  Sigur, s-ar putea ca diferiţi bloggeri să fie combinaţi cu diferite partide, la fel cum au diferite înţelegeri cu diferite companii. N-aş putea să spun cu precizie cine şi cum, fiindcă nu prea mai urmăresc ce se-ntâmplă pe blogurile româneşti, mai puţin câteva, printre care şi al tău. Dar, oricum, dacă există aşa e un fenomen endemic dacă vezi comunicarea partidelor în ansamblu.

  Probabil că singura tentativă de amploare de pe .ro în materie de politică a fost spunesitu.ro. Se zice că au fost mulţi bani acolo, voiau să facă ceva gen netroots (grassroots aplicat la net), dar… spune şi tu 🙂

 3. fLoreign Reply

  Si cam care postaci or sa fie pusi mai-mari la Cultura?
  Fiindca veni vorba, suspectez ca de acum cota ruralului in traficul web este semnificativ. Modelul Fox pare edificator, toti punditii de acolo au prezenta web, iar Crin va avea vanitatea sa se adreseze celor mai tineri.

  PS: revenind la subiect, multumesc pentru semnalare. Orice blogger are in ranita laptopul de secretar de stat.

Post your thoughts