Excelența S@ Slim404

Dacă ești activ pe internet, poți ajunge cineva “dincoace”. Ultima dovadă în acest sens e apariția unui blogger în guvernul tunisian. Se va menține acesta acolo?

Slim Amamou, consultant, a anunțat pe Twitter fost numit ca Secretar de Stat la Tineret și Sporturi în guvernul de uniune națională tunisian, după ce fusese închis în timpul tulburărilor de stradă legate de căderea lui Zine el Abidine Ben Ali. Acum cinci ani poate, orice șef de secție de la un cotidian i-ar fi dat în cap cu o astfel de știre redactorului care ar fi venit cu ea la el. Astăzi, e adevărat. @slim404, cum își spune Amamou pe Twitter, era până la numirea în guvern consultant IT și managerul unei companii minuscule, Alixsys, despre care puteți afla câte ceva la .com-ul corespunzător. Avea (sau are?) un blog la NoMemorySpace.wordpress.com, în care scrie amuzant despre diferite subiecte docte ca economia atenției. Pe aceasta o explică printr-o fabulă domestică, în care soția lui se supără pe el pentru că nu schimbă un bec în momentul în care ea îi cere așa ceva.

Ce poate face un astfel de personaj într-un minister? Pe Twitter, @slim404 spune că va încerca să îi învețe pe toți membrii guvernului să folosească serviciul de microblogging și că a inițiat un puci mediatic, dând interviuri pentru toate canalele media care i-au solicitat așa ceva. E prea puțin ca platformă politică? Scuzabil, fiindcă lui Amamou i s-au dat doar câteva minune timp de gândire pentru propunerea de a face parte din echipa executivă.

Posibil, trecerea bloggerului prin structurile de stat va fi la fel de efemeră ca aceea a poetului Mircea Dinescu, propulsat în CFSN de un alt mediu de informare, televiziunea, cu acel “fă-te că lucrezi”. Deocamdată competențele virtuale nu se prea întâlnesc cu cele reale, instituționale. Dar un viitor în care personajele proeminente online, cu expertiză care ține de acest mediu, vor urca în ierarhiile offline nu e neapărat unul indezirabil. Ba mai curând dimpotrivă.

Articol scris pentru ediția de tipar a “României libere” de miercuri, 19 ianuarie

3 thoughts on “Excelența S@ Slim404”

 1. Nu stiu altii cum sunt, nu stiu la altii cum e, dar la noi batalia politica se va da clar si pe internet. Si e normal ca la sfarsit sa fie rasplatiti cei care au pus umarul la instaurarea unei noi puteri sau la consolidarea celei vechi. Oricum, se vede de la o posta care sunt optiunile politice ale blogarilor importanti de la noi. Prin simplul fapt ca nu accepta decat comentariile care le sustin optiunile politice. Halal echidistanta. Ma intreb daca or lua si bani pentru asta. Tu ce zici Iuliane?

 2. Dragă Viorel, în primul rând bine-ai venit aici. Cu bătălia politică nu cred să fie mișcări de trupe masive pe net în 2012, 13, 14, fiindcă politicienii români nu se bazează pe electoratul tânăr și mai spălat. În scandalul din 2009 s-a văzut că principalii actori urmăresc catalizarea unor segmente mai bătrâioare și rurale.

  Sigur, s-ar putea ca diferiți bloggeri să fie combinați cu diferite partide, la fel cum au diferite înțelegeri cu diferite companii. N-aș putea să spun cu precizie cine și cum, fiindcă nu prea mai urmăresc ce se-ntâmplă pe blogurile românești, mai puțin câteva, printre care și al tău. Dar, oricum, dacă există așa e un fenomen endemic dacă vezi comunicarea partidelor în ansamblu.

  Probabil că singura tentativă de amploare de pe .ro în materie de politică a fost spunesitu.ro. Se zice că au fost mulți bani acolo, voiau să facă ceva gen netroots (grassroots aplicat la net), dar… spune și tu 🙂

 3. Si cam care postaci or sa fie pusi mai-mari la Cultura?
  Fiindca veni vorba, suspectez ca de acum cota ruralului in traficul web este semnificativ. Modelul Fox pare edificator, toti punditii de acolo au prezenta web, iar Crin va avea vanitatea sa se adreseze celor mai tineri.

  PS: revenind la subiect, multumesc pentru semnalare. Orice blogger are in ranita laptopul de secretar de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *