Evenimentul zilei şi Capital: cod portocaliu pentru presa românească

Ştirea despre vânzarea EVZ-Capital se adevereşte, cu precizarea că e mai mult o cumpărare şi că nu e vorba numai de cele două publicaţii, ci de întreaga presă. Acum vreo câteva zile, un amic de la “Evenimentul zilei”, îngrijorat de ideea că ziarul s-ar putea vinde la fraţii Păunescu, mă pisa să dau telefoane la Bobby Păunescu, pentru ca să aflu dacă tranzacţia e reală (pontul lui Tolontan s-a adeverit azi). Cum de la o vreme nu mai alerg după ştiri, n-am făcut-o, dar am pariat liniştit pe vânzare, enumerând o serie întreagă de evoluţii pe care vi le amintesc şi vouă:

– în aprilie 2009, “Evenimentul zilei” şi B 1 TV au pus pe sticlă o emisiune fără mari ambiţii şi cu costuri mici, pe care cel puţin una din părţi o consideră un succes; poate că aşa e, dar conotaţiile de brand pe care le dau “Evenimentele zilei” nu au nicio legătură cu excelenţă, premium şi alte idei care ar fi poziţionat ziarul cum trebuie
– în toamnă, anul trecut, cam pe când se fierbea campania, fraţii Păunescu au lansat Vox News
– la jumătatea lui octombrie, am dispărut din schema EVZ, împreună cu alţi colaboratori fără opţiune politică cunoscută, ca Nicolae Manolescu, Radu Paraschivescu sau Christian Mititelu, lăsând în urmă un corp de editorialişti cu convingeri politice consonante (Patapievici, Cărtărescu, Mihăieş, Lupea, Marian), criticaţi de adversari pentru susţinerea lui Traian Băsescu
– în campanie, sprijinul lui Radu Moraru pentru Traian Băsescu şi PD a devenit evident, inclusiv sub forma unor sancţiuni CNA
– tot în campanie, “Curentul” a lansat povestea cu înregistrările Chirieac-Macovei-SRS, cu bătaie politică evidentă; “Atac la persoană” şi “Ziarul” au reapărut pe firmament, fantomatic, iar magnatul PDL a pus la dispoziţia lui Traian Băsescu de asemeni sancţionatele de CNA Etno TV şi Taraf TV (dacă nu cumva cel care a adresat cu de la sine putere invitaţiile preşedintelui a fost Văru’ Săndel, ceea ce mă îndoiesc…)

Bobby Păunescu, cel care a încheiat tranzacţia pentru “Evenimentul zilei” şi “Capital”, în valoare de milioane, e una şi aceeaşi persoană cu cel care prefera să revândă blockbusterele Fox către televiziuni mari, în loc să le irosească pe B 1 TV. Structura media a fraţilor Păunescu a fost în letargie până în 2009, cu un insignifiant “Curier naţional” şi un suferind B 1, având ca singure veşti bune cele dinspre “Gazeta de Sud”, pusă pe roate de remarcabilul Adrian Voinea. Vox News şi Editura Evenimentul şi Capital sunt în schimb două accese de generozitate care nu pot fi cuplate decât cu ideea că PDL îşi creează o sferă de influenţă media, concluzie către care converg şi punctele mai sus citate.

În toate cele de mai sus, ce face PDL e treaba lui, atâta timp cât e legal. Pe mine mă preocupă mai curând ce face presa – iar “Evenimentul zilei” şi “Capital” sunt un simptom important că urmează vremuri grele. Chiar în timp ce scriam acest post, un alt amic, cu greutate, de la “Evenimentul” m-a întrebat pe messenger: “Cum dracu’ fac rost de un job decent?” N-am ştiut ce răspuns să-i dau, în afara faptului că “Gândul” e un ziar în care mă uit tot mai des, dar nu ştiu exact ce se va întâmpla cu Publimedia pe actuala criză din publicitate şi la tirajul pe care îl are.

“Ce e-n partea cealaltă” e foarte bine ştiut, s-a apăsat pe taste de milioane de ori pe tema morţii “Cotidianului”, a mogulilor sau a modului cum s-au mişcat Realitatea TV şi Antena 3 în campanie. Şi aici ajungem la justificarea titlului: dacă scoatem zona PDL şi zona PSD din peisajul media, nu rămâne aproape nimic. Adăugaţi la asta faptul că presa a evoluat sancţionabil în campania pentru prezidenţiale, dar şi-a dovedit eficienţa ca armă politică. Şi faptul că datorită decalării vom avea scandal electoral frecvent în România (2012 şi 2014 sunt următorii ani fierbinţi), ca şi faptul că anul acesta vacanţa de iarnă s-a terminat cu instituirea codului portocaliu la ANI şi s-ar putea să avem un sezon foarte agitat politic.

Mă opresc aici cu prognoza sumbră şi vă las pe voi să comentaţi mai departe. Când oi vinde cuiva ceva din sau pe blogul ăsta, vă anunţ. 🙂

Comunicatul de presă, pentru cine nu-l ştie:

Ringier Romania isi eficientizeaza portofoliul de print: Evenimentul Zilei si Capital vor fi vandute

Bucuresti, 11 februarie 2010

Ringier Romania si Bobby Paunescu au ajuns la un acord in vederea transferarii proprietatii cotidianului Evenimentul zilei si a revistei Capital catre nou infiintata companie “Editura Evenimentul si Capital”, al carei actionar majoritar este Bobby Paunescu.

Prin vanzarea celor doua titluri, Ringier Romania isi eficientizeaza portofoliul si, potrivit strategiei, isi poate canaliza resursele de care dispune in vederea digitalizarii brandurilor sale (cu accent pe marcile notorii Libertatea si Unica), dar si in vederea dezvoltarii segmentului online in general.

Parteneriatul dintre Ringier si canalul B1 in realizarea emisiunii “Evenimentele zilei” a fost un real succes si sta la baza deciziei de a tranzactiona cele doua titluri.

Tranzactia include toate activitatile brandurilor Evenimentul zilei si Capital, extensiile de brand ale acestora, precum si echipele editoriale, care vor fi transferate catre “Editura Evenimentul si Capital”.

Cele doua societati au semnat de asemenea acorduri aditionale, astfel incat editura cumparatorului sa beneficieze in continuare de structura de publishing a Ringier Romania, care va asigura servicii precum distributia, tiparirea, vanzarile de publicitate, resursele umane, IT-ul. Partile au convenit sa pastreze confidentialitatea in ceea ce priveste pretul tranzactiei, precum si in ceea ce priveste clauzele continute de acordurile de servicii. Tranzactia va intra in vigoare dupa aprobarea Consiliului Concurentei.

In segmentul revistelor, ajustarea portofoliului consta in sistarea aparitiei revistei DIVA, fapt datorat lipsei de perspective economice pentru acest titlu.

Ringier Romania va reduce costurile si printr-un proces de restructurare la nivelul intregii organizatii. Angajatii ale caror posturi vor fi restructurate vor primi pachete compensatorii.

Claudiu Serban, care a detinut pana in prezent functia de Director General Adjunct, a fost numit Director General al “Editurii Evenimentul si Capital”.

In noua formula organizationala, Marius Hagger va prelua, pe langa rolul de General Manager, si conducerea cotidianului Libertatea. Ana Nita, Redactor Sef al ziarului, si Adrian Toca, Manager Libertatea.ro, ii vor raporta direct lui Marius Hagger.

 1. cameliac Reply

  Nu ma leg de eveniment ci de exprimare: grea e limba romana, vezi paragraful “In segmentul revistelor…. ” – folosirea cuvantului “datorat” in loc de “cauzat”. Restul e… tacere.

 2. Eu Insumi Reply

  mie imi place expresia “isi eficientizeaza portofoliul de print”. deci, ringier n-a vindut ceva, ci s-a eficientizat 😛

 3. cameliac Reply

  Da, imi scapase esentialul. La asa print asa angajati – trecuti, viitori.

 4. gargamel Reply

  intr-un fel e mai bine asa. ringier era oricum un jucator de mana a 3-a sau a 4-a pe plan international, iar evz mergea din inertie, traia din vremurile de glorie cu mici accese interesante. cu macovei la carma nici nu avea ce sa faca altceva.

  waz a venit si el cu aere de international important: i-a dat scurt o teapa nagy cu national iar bacanu si adamescu l-au impachetat de managerii nemti inca vorbesc singuri. e pe duca si waz din presa noastra.

  si mi se pare corect asa, aceste trusturi straine n-au avut niciodata tupeu. au investit in cutii de tinichea, au mers pe mana oamenilor vechi care erau de fapt principala problema. in loc sa deschida de la zero un ziar si sa formeze in timpurile bune si prospere o armata de ziaristi tineri cu tupeu si inteligenti, care nu se pliaza dupa nistorescu si tatulici, au mers pe burta.

  presa exista daca este nevoie de ea. deci cu atat mai bine ca presa subventionata sa dispara. nici mogulii nu o sa mai bage mult timp bani in presa, iar singurul lucru prin care putem avea o presa decenta in viitor este sa nu mai cumparam / consumam produse viciate, precum realitatea, antenele, b1 etc. daca dispare presa de mizerie o sa apara o presa curata. parerea mea

 5. florin_pascu Reply

  @cameliac

  „a se datora” e sinonim cu „a avea drept cauză” /deci participiul „datorat” e sinonim perfect cu „cauzat”. Nicio incompatiblitate logico-semantică între cele două. Una e „datorită”, şi alta „din cauza”, incompatibile logic, dar totuşi sinonime, dar nu despre ele e vorba în contextul incriminat.

  DATORÁ, datorez, vb. I. 1. Tranz. A avea de plătit cuiva o sumă de bani sau, p. ext., altceva; a fi dator cuiva ceva. 2. Tranz. A avea o datorie morală sau legală față de cineva, a-i fi îndatorat pentru ceva; a fi obligat la ceva față de cineva. 3. Refl. A avea drept cauză.

 6. Iulian Comanescu Reply

  Florin: povestea asta cu “datorită” şi “din cauza” e deliciul corectorilor fără facultate, pe mine mă plictiseşte puţin. Totuşi, dacă acceptăm diferenţa, ar trebui să o acceptăm şi în cazul lui “a datora”, cred, fiindcă vine din aceeaşi rădăcină cu “datorită”, “dator” – deci e vorba de un fel de cauzalitate pozitivă, cred?

 7. Iulian Comanescu Reply

  Gargamel: grupurile media străine au făcut destule drăcii în România; totuşi, se putea începe de la zero, cum zici tu? Şi pe de altă parte, repet ceea ce-am mai spus şi alte dăţi, anume că Ringier a fost un fel de erou civilizator în presa românească la sfârşitul anilor ’90. Statutul de companie de mâna a 3-a a însemnat un avantaj pentru ei, fiindcă în esenţă discutăm de o întreprindere de familie, mult mai puţin masivă şi cu mecanisme de decizie mai simple decât giganţi ca WAZ-ul de care râzi pe drept.

  Că Ringier n-a contribuit la salvgardarea democraţiei în România aşa cum ne-am fi dorit şi că tranzacţia anunţată azi încheie o incursiune dificilă şi cam lipsită de succes în zona presei quality e altceva. E vorba în continuare de cel mai curat grup media din România, chiar dacă unul din ce în ce mai mic şi pentru care poziţiile de lider de piaţă deţinute anterior pe mai toate segmentele sunt o amintire :-)…

 8. Dr.A Reply

  Lipsea parca ceva din vanzare. Tu crezi ca Ringier mai pastreaza mult timp Libertatea?

 9. Marian S Reply

  Ca simplu cetatean, pe persoana fizica, propun o experienta: impartim Libertatea in doua publicatii distincte. Una se va numi “Fata de la pagina 5“ iar cealalta “Restul“.
  Pe pariu ca “Restul“ dispare in doua saptamini ?

Post your thoughts