Este un mare ierarh mai putin liber decit un caricaturist?

Teologul nu e neaparat si preot. Teologul face exegeze, preotul face slujbe. Teologul studiaza religia. Sacerdotul il contempla pe Dumnezeu. Amindoi au licenta in teologie, dar nu amindoi au licenta catre amvon. Si unul, si altul dau citate. Unul, cind citeaza, gloseaza. Celalalt, cind citeaza (din Scripturi), oficiaza. Indeplineste un act. Lucreaza. La teolog, logosul e stiinta. La preot, “Cuvintul e Dumnezeu”.

Ce este papa Benedict? Teolog sau preot? Fratii nostri musulmani, cu care impartasim acelasi Dumnezeu unic, au crezut ca e preot. Un preot care citeste si citeaza dintr-o carte sfinta. Asa cum ar spune slujba.

Dar nu: papa Benedict conferentia. Asa, ca un teolog (ce este). Papa Benedict buchisea. Papa Benedict savantlichisea. (Ce, n-are voie?!)

Noi (crestinii, europenii, mancatorii de porc) facem parte dintr-o cultura a relativismului si a interpretarilor. Ei, ceilalti (care ne-au dat cifrele si germenii stiintelor renascentiste, in baza carora buchisim noi azi savant) au metode diferite de cunoastere a adevarurilor sacre. Un mare ierarh crestin ar trebui sa stie si sa tina seama de asta. Ioan Pavel II a facut-o si (ne-)a avansat foarte mult pe calea ecumenismului, a stingerii conflictelor inter-religioase. El nu facea parada de cunoastere. El genera cunoastere. Cunoasterea Celuilalt, a aproapelui (deci a lui Dumnezeu).

Cu atit mai mult, un papa nu e un caricaturist. Subsemnatul a aparat si a valorizat arta cartoonistilor politici, in pofida celor care i-au minimalizat si/sau invinovatit in trecut, cind cu “scandalul danez”. Astazi merita poate spus ca un caricaturist, de la care lumea asteapta tocmai sa fluiere in biserica (si sa exprime astfel adevaruri subtile), e mai putin responsabil decit un mare ierarh. Hai s-o zicem clar: e mai liber.

Traim intr-o Europa crestina care, aparand libertatea caricaturistilor, isi apara dreptul la indoiala, la critica si la gindire libera. Sa il aparam oare si pe papa Benedict cu aceleasi argumente? Poate fi papa un opinionist? Un columnist? Mai stii? O avea si blog?

O sinteza a tuturor acestor probleme - intr-o propunere de caricatura cu papa (s-o gasi un grafician musulman s-o faca)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *