Enigmaticul domn Schwartzenberg și Realitatea lui

Până sâmbătă, când a confirmat că a cumpărat Realitatea TV, Elan Schwartzenberg era, pentru tot românul, fostul soț al Mihaelei Rădulescu, cel care s-a bălăcărit cu vedeta prin presă când cu divorțul. Ce va fi afaceristul româno-israelian de mâine?

E o întrebare la care e foarte greu de răspuns, chiar și parțial. Situația de la Realitatea TV e un qui pro quo inclusiv pentru actorii piesei. Asta s-a văzut din modul cum s-a modificat asocierea Vîntu-Sebastian Ghiță. Cel de-al doilea a evoluat în percepția publică de la statutul de “apropiat al lui Ponta” și “paravan al lui Vîntu”, la persoana care a făcut ca același Vîntu să fie reținut pentru șantaj. Totul, în doar câteva luni. Mai putem spune ceva cu sens despre cel de-al treilea actor al piesei, nou-venitul Schwartzenberg?

Doar până la un punct. Ar fi în primul rând de observat că Schwartzenberg nu a prea ținut până acum conferințe de presă. Mai mult, omul de afaceri a confirmat știrea încă de sâmbătă, iar asta a creat un orizont de așteptare pornind de la care presa a înghițit și colportat, luni, tot felul de declarații din clasa “N-am să tolerez” etc., despre care știm cât valorează în spațiul public românesc. În plus, spectacolul a beneficiat de participarea extraordinară a copiilor lui Sorin Ovidiu Vîntu, cărora presa de-abia dacă le știa până acum prenumele. E limpede de ce tatăl a evitat să-i expună pe cei doi până acum, iar faptul că acesta e în pușcărie nu e suficient ca fiica și fiul să iasă la lumină: Vîntu putea folosi un interpus ca Sorin Enache, directorul nominal al Realității.

E Schwartzenberg însuși un paravan? Poate doar pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Dar “paravanul” e un om de afaceri cotat de “Capital” cu 50-60 de milioane de dolari. Or s-a văzut în cazul lui Ghiță cum se potrivește ce vrea Vîntu cu intențiile “mandatarului”.

Ce-ar putea dori Schwartzenberg? E foarte greu de știut acum. Colac peste pupăză, afaceristul a spus aseară, la emisiunea lui Robert Turcescu și Ion Cristoiu, că deține o participare și la firma care operează B1. Dacă e să speculăm, media se leagă de afacerile imobiliare ale lui Schwartzenberg. Posibil, acesta deține o mulțime de teren într-o piață prăbușită, în stagnare totală. Conform acestei speculații, ar trebui să asistăm la nașterea în chinuri a unui Donald Trump autohton. Ceva ne face totuși să ne îndoim că de aici va ieși “The Apprentice”…

Articol scris pentru ediția de miercuri, 4 mai a “României libere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *