Enigmaticul domn Schwartzenberg şi Realitatea lui

Până sâmbătă, când a confirmat că a cumpărat Realitatea TV, Elan Schwartzenberg era, pentru tot românul, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, cel care s-a bălăcărit cu vedeta prin presă când cu divorţul. Ce va fi afaceristul româno-israelian de mâine?

E o întrebare la care e foarte greu de răspuns, chiar şi parţial. Situaţia de la Realitatea TV e un qui pro quo inclusiv pentru actorii piesei. Asta s-a văzut din modul cum s-a modificat asocierea Vîntu-Sebastian Ghiţă. Cel de-al doilea a evoluat în percepţia publică de la statutul de “apropiat al lui Ponta” şi “paravan al lui Vîntu”, la persoana care a făcut ca acelaşi Vîntu să fie reţinut pentru şantaj. Totul, în doar câteva luni. Mai putem spune ceva cu sens despre cel de-al treilea actor al piesei, nou-venitul Schwartzenberg?

Doar până la un punct. Ar fi în primul rând de observat că Schwartzenberg nu a prea ţinut până acum conferinţe de presă. Mai mult, omul de afaceri a confirmat ştirea încă de sâmbătă, iar asta a creat un orizont de aşteptare pornind de la care presa a înghiţit şi colportat, luni, tot felul de declaraţii din clasa “N-am să tolerez” etc., despre care ştim cât valorează în spaţiul public românesc. În plus, spectacolul a beneficiat de participarea extraordinară a copiilor lui Sorin Ovidiu Vîntu, cărora presa de-abia dacă le ştia până acum prenumele. E limpede de ce tatăl a evitat să-i expună pe cei doi până acum, iar faptul că acesta e în puşcărie nu e suficient ca fiica şi fiul să iasă la lumină: Vîntu putea folosi un interpus ca Sorin Enache, directorul nominal al Realităţii.

E Schwartzenberg însuşi un paravan? Poate doar pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Dar “paravanul” e un om de afaceri cotat de “Capital” cu 50-60 de milioane de dolari. Or s-a văzut în cazul lui Ghiţă cum se potriveşte ce vrea Vîntu cu intenţiile “mandatarului”.

Ce-ar putea dori Schwartzenberg? E foarte greu de ştiut acum. Colac peste pupăză, afaceristul a spus aseară, la emisiunea lui Robert Turcescu şi Ion Cristoiu, că deţine o participare şi la firma care operează B1. Dacă e să speculăm, media se leagă de afacerile imobiliare ale lui Schwartzenberg. Posibil, acesta deţine o mulţime de teren într-o piaţă prăbuşită, în stagnare totală. Conform acestei speculaţii, ar trebui să asistăm la naşterea în chinuri a unui Donald Trump autohton. Ceva ne face totuşi să ne îndoim că de aici va ieşi “The Apprentice”…

Articol scris pentru ediţia de miercuri, 4 mai a “României libere”

Post your thoughts