Ei, da, ro.Wikipedia.org a depășit 100 de mii

Suntem în top 16 cu ro.Wikipedia.org, Wikipedia de limba română, și am săltat de pe lista de 10.000+ pe cea de 100.000+ pe www.wikipedia.org, vineri seară, alături de nații sau limbi mai bengoase cum ar fi engleza, japonezii sau… volapuk – o limbă artificială inventată de un popă pe la sfârșitul sec. al XIX-lea. Primul care a remarcat promovarea a fost Vlad Petreanu, care a preluat și wikileapșa pe care o lansasem marți.

Departe de mine însă gândul să mă laud cu depășirea pragului de 100 de mii ca și cum ar fi o realizare personală. Poate că articolul scris de mine și awareness-ul făcut de mine și de numeroși alți bloggeri de vază au contat într-o oarecare măsură. Însă ro.Wikipedia.org crește oricum, în legea ei, iar oamenii care muncesc cel mai mult pentru asta sunt wikipediștii.

15 thoughts on “Ei, da, ro.Wikipedia.org a depășit 100 de mii”

 1. Excelent !! Romana apare acum si la cautare si selectie limba.

  Poate asa vor apare si dictionare mai bune facute de institutii specializate internationale… ca ale noastre slabe sperante..

  Dupa cum se stie DEX-ul online a fost realizat prin munca unor voluntari, institutiile statului nu s-au implicat deloc:
  http://dexonline.ro/

 2. Felicitari tie si autorilor de articole!
  Problema mare a wikipediei.ro nu este insa numarul de articole, cat calitatea acestora – un articol “ciot” mai rau incurca decat ajuta. Asa ca.. ce zici de o leapsa cu “hai sa facem ca cele 100 000 de articole sa fie mai bune?”

 3. pacat ca, daca te duci pe wikipedia si cauti in limba romana, te duce la ‘ru.wikipedia.org’ 🙂 – initial am crezut ca am selectat eu gresit limba, da’ nu era greseala mea…

 4. Din pacate, cautarile in limba romana de pe prima pagina a wikipediei trimit catre ru.wikipedia.org.
  Din sursa pagini vedem ca:
  Română
  Ma abtin de la alte comentarii

 5. In comentariul de mai sus era o bucata din codul sursa al paginii wikipedia care a fost stripuita, sper ca acum va aparea:

  <option value=”ru” xml:lang=”ro” lang=”ro”>Română</option>

 6. Desi statul manevreaza in buget sume imposbil de priceput de catre mortalul de rand, (30% PIB) , face cheltuieli aiurea, am citit intr-un ziar ca au construit un WC (de lux) de 80 mii euro la o scola cu 51 de copii, dar nu au canalizare, asa ca sta inchis. Cel putin putea sa scoata wikipedia in mediile de comunicatie si sa stimuleze intelectualii amortiti sa faca sau sa traduca un articol. Nu mai spun ca ministerul de invatamant sau turism sigur au fotografii cu toate monumentele , localitatile din tara si formele de relief mai importante. Practic vascozitatea mintala a administratiei este o frana pentru societate.

 7. Sunt probleme serioase la calitatea articolelor wiki din romana (nu ca wikipedia din engleza ar fi excelenta). E nevoie de cativa moderatori in plus. La sectiunea rock am corectat cel putin 20 de articole adaugand si sursele cu ocazia asta.

 8. Dar cand dai cautare in limba romana iti apare rezultatul in rusa…

  O sa mai postez si eu, mai ales ca din domeniul meu inafara de ce-am pus eu nu mai sunt si late articole.
  Bafta!

 9. accidutzu:

  E mai “cool”sa strecori cate un englezism, da bine… vezi piesa trupei “Taxi”…bine-o mai zic baietii astia…Snobismul nu se vindeca usor.

 10. Felicitari versiunii ro a wikipediei. Mare atentie la egolatrie … sper ca nu s-a infectat tare rau enciclopedia cu ”awareness-ul făcut de mine și de numeroși alți bloggeri de vază”.

 11. Faptul ca enciclopedia romaneasca s-a dezvoltat atat in ultimele luni e fantastic, mai ales ca varietatea si calitatea articolelor cresc si ele. Dupa mine, ar mai fi o prioritate: fotografii ale oraselor, zonelor turistice etc. pe site-urile englezesc, german s.a.m.d., pentru ca Romania e vazuta ca o tara gri, cu arhitectura exclusiv stalinista. Nu e chiar neadevarat, insa n-ar strica si niste imagini mai putin conventionale, mai putine statui cu voievozi, cu nesfarsite cartiere care stau sa se prabuseasca (aproape monocrome). Calitatea fotografiilor ar fi importanta si ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *