Ei, da, ro.Wikipedia.org a depăşit 100 de mii

Suntem în top 16 cu ro.Wikipedia.org, Wikipedia de limba română, şi am săltat de pe lista de 10.000+ pe cea de 100.000+ pe www.wikipedia.org, vineri seară, alături de naţii sau limbi mai bengoase cum ar fi engleza, japonezii sau… volapuk – o limbă artificială inventată de un popă pe la sfârşitul sec. al XIX-lea. Primul care a remarcat promovarea a fost Vlad Petreanu, care a preluat şi wikileapşa pe care o lansasem marţi.

Departe de mine însă gândul să mă laud cu depăşirea pragului de 100 de mii ca şi cum ar fi o realizare personală. Poate că articolul scris de mine şi awareness-ul făcut de mine şi de numeroşi alţi bloggeri de vază au contat într-o oarecare măsură. Însă ro.Wikipedia.org creşte oricum, în legea ei, iar oamenii care muncesc cel mai mult pentru asta sunt wikipediştii.

 1. Jean Valjean Reply

  Excelent !! Romana apare acum si la cautare si selectie limba.

  Poate asa vor apare si dictionare mai bune facute de institutii specializate internationale… ca ale noastre slabe sperante..

  Dupa cum se stie DEX-ul online a fost realizat prin munca unor voluntari, institutiile statului nu s-au implicat deloc:
  http://dexonline.ro/

 2. Alex Brie Reply

  Felicitari tie si autorilor de articole!
  Problema mare a wikipediei.ro nu este insa numarul de articole, cat calitatea acestora – un articol “ciot” mai rau incurca decat ajuta. Asa ca.. ce zici de o leapsa cu “hai sa facem ca cele 100 000 de articole sa fie mai bune?”

 3. virgil Reply

  pacat ca, daca te duci pe wikipedia si cauti in limba romana, te duce la ‘ru.wikipedia.org’ 🙂 – initial am crezut ca am selectat eu gresit limba, da’ nu era greseala mea…

 4. Ovidiu Reply

  Din pacate, cautarile in limba romana de pe prima pagina a wikipediei trimit catre ru.wikipedia.org.
  Din sursa pagini vedem ca:
  Română
  Ma abtin de la alte comentarii

 5. Ovidiu Reply

  In comentariul de mai sus era o bucata din codul sursa al paginii wikipedia care a fost stripuita, sper ca acum va aparea:

  <option value=”ru” xml:lang=”ro” lang=”ro”>Română</option>

 6. Cetateanul Reply

  Desi statul manevreaza in buget sume imposbil de priceput de catre mortalul de rand, (30% PIB) , face cheltuieli aiurea, am citit intr-un ziar ca au construit un WC (de lux) de 80 mii euro la o scola cu 51 de copii, dar nu au canalizare, asa ca sta inchis. Cel putin putea sa scoata wikipedia in mediile de comunicatie si sa stimuleze intelectualii amortiti sa faca sau sa traduca un articol. Nu mai spun ca ministerul de invatamant sau turism sigur au fotografii cu toate monumentele , localitatile din tara si formele de relief mai importante. Practic vascozitatea mintala a administratiei este o frana pentru societate.

 7. krossfire Reply

  Sunt probleme serioase la calitatea articolelor wiki din romana (nu ca wikipedia din engleza ar fi excelenta). E nevoie de cativa moderatori in plus. La sectiunea rock am corectat cel putin 20 de articole adaugand si sursele cu ocazia asta.

 8. accidutzu Reply

  era musai un “awareness”? nu era mai frumos sa spui “atentionare”?
  o zi frumoasa!

 9. Marius Reply

  Dar cand dai cautare in limba romana iti apare rezultatul in rusa…

  O sa mai postez si eu, mai ales ca din domeniul meu inafara de ce-am pus eu nu mai sunt si late articole.
  Bafta!

 10. Marius Reply

  accidutzu:

  E mai “cool”sa strecori cate un englezism, da bine… vezi piesa trupei “Taxi”…bine-o mai zic baietii astia…Snobismul nu se vindeca usor.

 11. Ciovica Reply

  Felicitari versiunii ro a wikipediei. Mare atentie la egolatrie … sper ca nu s-a infectat tare rau enciclopedia cu ”awareness-ul făcut de mine şi de numeroşi alţi bloggeri de vază”.

 12. babyblue8 Reply

  Faptul ca enciclopedia romaneasca s-a dezvoltat atat in ultimele luni e fantastic, mai ales ca varietatea si calitatea articolelor cresc si ele. Dupa mine, ar mai fi o prioritate: fotografii ale oraselor, zonelor turistice etc. pe site-urile englezesc, german s.a.m.d., pentru ca Romania e vazuta ca o tara gri, cu arhitectura exclusiv stalinista. Nu e chiar neadevarat, insa n-ar strica si niste imagini mai putin conventionale, mai putine statui cu voievozi, cu nesfarsite cartiere care stau sa se prabuseasca (aproape monocrome). Calitatea fotografiilor ar fi importanta si ea.

Post your thoughts