Efectele scandalului Gazeta

Cezar Ioan imi pune o intrebare, undeva, mai jos: care sunt efectele scandalului Gazeta? Cu constiinta faptului ca vorbesc la timpul viitor – si nu ma cred profet -, iata ce vad:

– primul efect, bun, e ca presa se va potoli cu santajele. Nimeni nu le poate tine socoteala, dar, posibil, ele sunt mai multe in presa locala. Poate ca mai multe publicatii se vor aronda la ARBOmedia sau alte agentii din Bucuresti si se vor audita la BRAT.

– al doilea efect, rau, va fi ca o multime de escroci mititei vor sari in sus, atunci cand se publica o ancheta la adresa lor: “santaj!” Ma gandesc la o situatie destul de frecventa: atunci cand lucrezi la o investigatie, il contactezi pe cel incriminat iar acesta da din colt in colt in loc sa vorbeasca. Tu, logic, il avertizezi ca oricum vei publica ceea ce ai. Cum va interpreta el afirmatia ta?

– al treilea efect, bun, va fi ca se va scrie mai atent de-acum incolo. Multi dintre ziaristii zisi de investigatii executa o proza care se apropie un pic de delir. Amestecarea opiniei cu informatia si neatribuirea informatiilor mi se par cele mai frecvente pacate.

– Dan Parcalab spune ca vom ajunge sa scriem toti numai despre musetel. Eu nu prea cred.

– nu cred ca vreun set de conditii pentru intrarea in breasla ar putea preveni santajele de presa. Santajele de presa sunt opera oamenilor cu vechime si se invata la locul de munca. Nu cred oricum ca se vor pune conditii de admitere. Vantu, Patriciu si Voiculescu au provocat o criza de resurse umane in presa, prin recentele investitii si cele pe care le-au mai anuntat. Dimpotriva, vor aparea destui ziarsiti peste noapte.

– presa va constientiza niste probleme de sistem pe care le are. A aplauda, precum CRP, ce se intampla la Gazete, nu e o solutie.

– presa isi va pierde din credibilitate. Nu suntem copii si stim foarte bine ca lucrurile care se intamplau la Gazete nu erau o exceptie de la regula.

– poate cineva se apuca naibii sa elaboreze un document despre bune practici intr-o investigatie. Inca se poarta ideea ca a oferi spatiu partii incriminate e gresit. Chiar la ymterviul cu Parcalab o colega mi-a spus ca “m-am facut avocatul lor pe gratis”. De obicei, cand faci asa ceva, ti se reproseaza ca “il speli” pe cutare. Speranta mea se indreapta spre Centrul pentru Jurnalism Independent, insa Ioana Avadani are acum o problema de sanatate (pe rezolvate – ceea ce-i doresc cat mai grabnic).

Voi, dragi colaboratori, ce efecte mai vedeti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *