E-book Eminescu gratis
Ediția din 1883/1884 a Poesiilor lui Eminescu, singura antumă, cu diacritice, pentru iPhone, iPad, dispozitive cu Android și Kindle.
“Poesii” de Mihai Eminescu by Comanescu.ro is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://ro.Wikisource.org/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.comanescu.ro/e-book-eminescu-gratis.
Despre ediție (din e-book)
Nu există nicăieri pe Internet un e-book gratuit, civilizat, cu poeziile lui Eminescu. Cum în ultima vreme citesc aproape numai pe Kindle, din motive pe care le-am explicat la mine pe blog, asta mă revoltă, mai ales că textele poetului sunt public domain.
Când spun “civilizat”, mă gândesc la o ediție ușor de citit, fără probleme tehnice, cu toate diacriticele la locul lor, incluzând poezii care pot fi înțelese și gustate de oricine, într-un format care să poată fi citit pe majoritatea tabletelor, smartphone-urilor și e-book readerelor contemporane. În sensul selecției, o asemenea ediție mă depășește, dar știu foarte bine că ea există deja: e vorba de Poesiile datate 1884 și publicate în decembrie 1883 de Titu Maiorescu. Am găsit textele pe Wikisource, mai puțin prefața, așa că la sfârșitul celor 64 de poezii am adăugat studiul Eminescu și poeziile lui al aceluiași Maiorescu, publicat la puțină vreme după moartea poetului, în 1889.
Sper că, așa lipsit de pretenții cum e, volumașul a ieșit prietenos și ușor de folosit. E un fel de e-book de buzunar, pe care îl văd mai degrabă pe smartphone decât pe tabletă sau Kindle și care poate fi dus peste tot și răsfoit oriunde, cu texte care pot fi citite și de către copiii de școală. Motivul e nebanal: cu siguranță, ăsta e și spiritul în care Maiorescu a gândit volumul glamour și relevant (în ciuda adăugirilor și relativizărilor ulterioare) din 1883. (Iulian Comanescu)
P.S.: Detaliile tehnice și e-mail-ul la care puteți trimite corecturi le găsiți la sfârșit, fiindcă mă enervează licențele, disclaimerele și toate celelalte lucruri cu care încep volumele electronice. Deja v-am plictisit destul.
Detalii tehnice (din e-book)
Am folosit, pentru e-book-ul de față, textul disponibil pe ro.Wikisource.org. Nu am verificat dacă acesta respectă sută la sută conținutul ediției lui Maiorescu; de pildă, am descoperit Criticilor mei adăugit cu două strofe, pe care le-am scos. N-am stat să mă uit dacă Luceafărul e cel pus în pagină Maiorescu sau cel maximal, dezgropat din manuscrise de Petru Creția (cunoscătorii lui Eminescu știu ce polemică s-a iscat în jurul poveștii). Toate lucrurile astea au mai puțină importanță în logica de volumaș accesibil, bine făcut și lizibil în care am lucrat.. Bineînțeles, m-aș bucura să repar orice erori și să includ, la o viitoare ediție, Prefața din 1883 a lui Maiorescu, pe care n-am găsit-o online și în locul căreia am inclus studiul din 1889 al aceluiași.
Singurul e-book gratuit, legal, în formate ePub și mobi pe care l-am găsit online la data publicării acestei ediții e cel care li se datorează prof. Nicolae Guțan și acad. Mihai Cimpoi și vine din Republica Moldova. E vorba de o ediție critică, în ordine cronologică, fără diacritice, disponibilă pe Gutenberg.org. Vă încurajez să o descărcați dacă vreți să aprofundați problema Eminescu, la fel cum textele poetului mai pot fi citite pe ecran nu numai pe Wikisource, ci și la Eminescu.Petar.ro, unde Petar Computers s-a înhămat la dificila sarcină de a reproduce Ediția Academiei, cea în 16 volume.
Pentru orice fel de corecturi, tehnice sau de conținut, vă rog să îmi scrieți la office@comanescu.ro. Scrieți-mi și dacă textul e prea mare, prea mic, în fine – cum se vede pe platforma voastră. Am testat e-book-ul pe Kindle Touch (generația a patra), iPhone 5 și iPad 1, în iBooks, softul Apple. Le mulțumesc lui Ovidiu Eftimie, Bogdan Suceavă și Anatol Carmin pentru că au deschis fișierul în alte e-book readere și pe alte platforme (Windows, Android, Google Books, Aldiko, Nook Reader). Știu, pentru moment, că în nu mai știu ce e-book reader de ecran versurile se văd centrate și nu aliniate stânga, iar Nook Reader, într-o anumită versiune, nu redă diacriticele. Le consider mai degrabă probleme de platformă decât intrinseci, dar, în orice caz, motivele de genul ăsta sunt cele pentru care am pus “versiune beta” la începutul volumului.
Coperta datată 1884 am luat-o de pe Wikipedia. La e-book am lucrat cu MS Word (da, știu, open source e mai grozav, dar se descurcă mai prost la formatări) și Calibre, un soft pentru e-book-uri pe care vi-l recomand, fiindcă știe o grămadă de lucruri.
Volumul de față este oferit sub o licență Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0). Cu alte cuvinte, puteți să-l distribuiți mai departe, puteți să-l modificați, dar cu citarea sursei (Comanescu.ro) și fără scop comercial. (I.C., 17 ianuarie 2014)
uite ai aici o alta carte electronica cu poeziile lui Eminescu
http://archive.org/details/mihai-eminescu-poesii