Djuvara, megastar de Internet

La aproape 91 de ani, spontanul, amuzantul și mai ales știutorul Neagu Djuvara e pe culmea valului, ca vedetă mediatică. Interviul realizat de Eugen Istodor în “Cotidianul” a ajuns la 21.000 de accesări pe Cotidianul.ro la mai puțin de o zi după postare. Pe scurt, Djuvara demontează acolo ipoteza “romanității” noastre pursânge și explică faptul că avem sânge destul de amestecat, arabi, cumani și altele. Sunt lucruri pe care le găsea oricine într-o carte de istorie ceva mai groasă și neatinsă de bramburelile eroice care au ros manualele școlare pe vremea lui Ceaușescu. Noutatea lui Djuvara e originea cumană a lui Basarab, zis și Negru-Vodă, fiul lui Thocomer, cunoscut de profa de istorie dintr-a șasea sub numele de Tihomir.

Orikumm, dați refresh, am înțeles că mâine “Cotidianul” face deschidere tot pe asta.

7 thoughts on “Djuvara, megastar de Internet”

  1. numele de familie “Coman” nu vine oare de la cuman? si “comanescu” pare sa faca parte din aceeiasi familie de cuvinte.:)

  2. Ipoteza privind originea cumana a lui Basarab I si importanta dominatiei cumane asupra sudului actualei Romanii nu sunt “noutatI’ aduse de Neagu Djuvara. El insusi afirma ca si-a rafinat teza pe bazele cercetarilor lui Daniel Barbu, alt istoric contemporan, putin mai tanar insa. Si nici Daniel Barbu nu este primul care vorbeste despre lucrurile acestea. Ceea ce nu inseamna ca Neagu Djuvara este lipsit de merite sau ca nu a scris o carticica minunata.

  3. Adrian P: Ba da, ca si Comaneci, Comaniciu, Comaneanu si Comanele din toata Romania, care erau sate de cumani. Eram oarecum bucuros de ce zicea Djuvara fiindca seamana cu concluziile mele de diletant, dar mare amator de istorie. Intr-un mod poate fantezist, familia mea se duce undeva spre o fata a lui Negru Voda numita Comana.

    Bogdan Enache: nu, nu e o noutate absoluta. Djuvara se bazeaza si pe Iorga, cel putin asa reiese din interviu. Fata de ce scrie in manualele de liceu si iluziile ardelenilor, e insa un punct de vedere radical diferit. M-am exprimat nu foarte fericit cand am spus “noutatea”, cu alte cuvinte.

  4. Cine a citit D. Draghicescu, “Din psihologia poporului roman” publicata in 1907!!!!, vede si stie ca originea cumana a boierimii era destul de cunoscuta de istoricii romani. Xenopol, Iorga, Otetea aveau dezbateri pe aceasta tema. Prin urmare “toate-s vechi si noua toate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *