Discovery Campus

Discovery a adunat la Timișoara câțiva oameni din media pentru împrietenirea cu Discovery Campus, adică o inițiativă de training/serie de workshop-uri cu producători de documentare de talie europeană, de la rețeaua omonimă, BBC, Arte și alte televiziuni celebre. Ideea e că te poți înscrie în sistem, poți fi selecționat de 12 “grei”, în funcție de idee, și poți participa la aceste workshop-uri cu beneficiul suplimentar că ideea ta ar putea intra în producție și, oricum, intri în rețea cu oameni de factura celor menționați. Detalii tehnice la Discovery-Campus.de, revin cu precizări și ponturi. Ideea e că oricine se poate înscrie, dar șanse reale de a fi admiși au oamenii cu legătură cu meseria.

Câteva idei:

– la noi, un documentar se face în câteva zile, la ei, în câțiva ani.
– la noi, poate fi vorba de un buget de câteva sute de euro, la ei, de câteva sute de mii de euro.
– noi ne gândim la “artă”, ei la un public determinat, dintr-o anumită țară sau arie geografică.
– ceea ce vedem pe Discovery se cheamă “factual entertainment”. Ei, da, Discovery nu își propune să “educe” publicul, ci să-i capteze atenția, pentru ca după aceea să obțină bani din publicitate. Eu, unul, prefer entertainmentul lor factual “educației” pe care mi-o face TVR-ul de o mie de ori.
– treaba cu imaginea României e ilară. “Ce să mai spunem atunci noi, germanii, de britanici?” s-a întrebat retoric Donata von Perfall, directoarea de la Discovery Campus. Chiar așa – oare cum o fi ca anglo-saxonii să spună despre tine că faci parte dintr-o nație de căpcăuni, timp de 50 de ani după terminarea unui război? Se adaugă filmele cu soldatul rus deștept și frumos și neamțul rău și urât, dar, mă rog, pe astea le-am văzut numai noi și redegiștii…
– Alexandru Solomon, un om care a trecut prin program și care a făcut documentarele astea, a caracterizat ceea ce se dă la televiziunile noastre cu un cuvânt de patru litere: crap. Nu e vorba de pește.

Acum comparați toate cele de mai sus cu un comunicat de PR, ales la întâmplare, al unei televiziuni românești. D-aia n-are ursul coadă…

Mâine o să vedem o parte din oamenii ăștia la lucru.

4 thoughts on “Discovery Campus”

  1. Sambata, 15.09., de la ora 20, la Teatrul National din Timisoara va avea loc “party-ul” oficial al evenimentului sub titlul “Go Garlic”. Cu acesta ocazie se va proiecta in premiera mondiala si documentarul “Lugosi, the Fallen Vampire” al regizorului Florin Iepan [Născuți la comandă. Decreteii; Unicul, adevaratul Tarzan; Ion Antonescu]. Filmul este dedicat actorului nascut la Lugoj, Bela Lugosi [ http://en.wikipedia.org/wiki/Bela_Lugosi ].
    Un CV a lui Florin Iepan se afla si la
    http://www.mariromani.ro/dezbateri.php?c=10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *