Din Italia secolului al XIX-lea în Manhattan-ul lui Woody Allen

San Michele avea un cocoş – Luni, 12 februarie, 20:00, TVR Cultural

Povestea filmului se petrece în Italia anului 1870, iar subiectul e inspirat dintr-o povestire a lui Lev Tolstoi. Pentru a nu-şi pierde minţile, revoluţionarul Giulio Ranieri, condamnat la detenţie pe viaţă, îşi inventează în închisoare o viaţă de om liber. Pelicula e o fascinantă apologie a conflictului politic dintre socialismul utopic şi socialismul ştiinţific, tratat într-o cheie sibilinică şi brutală, atât de caracteristică fraţilor Taviani.

SanMichele.jpg
San Michele aveva un gallo (Italia, 1972), regizor: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
Cu: Giulio Brogi, Renato Scarpa, Vittorio Fanfoni, Lorenzo Piani

UPDATE: Ultimul film al fraţilor Taviani agită apele la Berlin

Organizatorii Festivalului de Film de la Berlin (aflat în plină desfăşurare) se tem că vizionarea filmului fraţilor Paolo şi Vittorio Taviani, Ferma ciocârliilor, despre genocidul din Armenia, ar putea nemulţumi importanta comunitate turcă din capitala Germaniei.

Conform săptămânalului Der Spiegel, proiectarea filmului i-ar putea provoca pe cei 250.000 de turci care locuiesc în Berlin să iniţieze un protest violent. Jurnaliştii de la Der Spiegel consideră că acest film ar putea deveni scandalul politic al acestei Berlinale şi i-au criticat pe organizatori că au decis să prezinte filmul în secţiunea specială şi nu în competiţia oficială. Cea mai importantă şi sfâşietoare contribuţie la cultura memoriei este în afara competiţiei, scriu cei de la Der Spiegel, care consideră că fraţii Taviani au creat imagini de un tragism teribil.

Paolo Taviani a declarat: Nu vorbim despre genocid, din moment ce numai istoricii pot decide dacă despre genocid a fost vorba în Armenia. Noi vorbim de o tragedie şi nu vrem sa lansăm ipoteze. Scene similare au avut loc în Balcani, Rwanda sau Sudan. Şi noi, italienii, am ucis, şi germanii au ucis. Teroarea poate avea loc oriunde, oricând, de ce să păstrăm tăcerea cu privire la tragedia armeniană?.

Bazat pe cartea Antoniei Arslan, La masseria delle allodole spune povestea unei familii de armeni care repune pe picioare o fermă aşteptând venirea în ţară a rudelor plecate în Italia. Din păcate ei nu-şi vor revedea rudele, pentru că sunt victimele genocidului întreprins de turci în Armenia în timpul Primului Război Mondial. (ştire preluată de pe www.cinemagia.ro)

Alice – Luni,12 februarie, 23:00, Cinemax

În linii mari, Alice marchează o reîntoarcere a lui Woody Allen la realismul magic. Filmul este povestea unei femei căsătorite, mamă a doi copii, a cărei viaţa se schimbă în totalitate atunci când în calea sa apar un saxofonist simpatic şi un terapeut oriental, iar ea începe să aibă revelaţii uluitoare despre sine şi despre lume în general…

Alice01.jpg
Alice (SUA, 1990), regizor: Woody Allen
Cu: Mia Farrow, Alec Baldwin, William Hurt, Joe Mantegna

Post your thoughts