Din Italia secolului al XIX-lea în Manhattan-ul lui Woody Allen

San Michele avea un cocoș – Luni, 12 februarie, 20:00, TVR Cultural

Povestea filmului se petrece în Italia anului 1870, iar subiectul e inspirat dintr-o povestire a lui Lev Tolstoi. Pentru a nu-și pierde mințile, revoluționarul Giulio Ranieri, condamnat la detenție pe viață, își inventează în închisoare o viață de om liber. Pelicula e o fascinantă apologie a conflictului politic dintre socialismul utopic și socialismul științific, tratat într-o cheie sibilinică și brutală, atât de caracteristică fraților Taviani.

SanMichele.jpg
San Michele aveva un gallo (Italia, 1972), regizor: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
Cu: Giulio Brogi, Renato Scarpa, Vittorio Fanfoni, Lorenzo Piani

UPDATE: Ultimul film al fraților Taviani agită apele la Berlin

Organizatorii Festivalului de Film de la Berlin (aflat în plină desfășurare) se tem că vizionarea filmului fraților Paolo și Vittorio Taviani, Ferma ciocârliilor, despre genocidul din Armenia, ar putea nemulțumi importanta comunitate turcă din capitala Germaniei.

Conform săptămânalului Der Spiegel, proiectarea filmului i-ar putea provoca pe cei 250.000 de turci care locuiesc în Berlin să inițieze un protest violent. Jurnaliștii de la Der Spiegel consideră că acest film ar putea deveni scandalul politic al acestei Berlinale și i-au criticat pe organizatori că au decis să prezinte filmul în secțiunea specială și nu în competiția oficială. Cea mai importantă și sfâșietoare contribuție la cultura memoriei este în afara competiției, scriu cei de la Der Spiegel, care consideră că frații Taviani au creat imagini de un tragism teribil.

Paolo Taviani a declarat: Nu vorbim despre genocid, din moment ce numai istoricii pot decide dacă despre genocid a fost vorba în Armenia. Noi vorbim de o tragedie și nu vrem sa lansăm ipoteze. Scene similare au avut loc în Balcani, Rwanda sau Sudan. Și noi, italienii, am ucis, și germanii au ucis. Teroarea poate avea loc oriunde, oricând, de ce să păstrăm tăcerea cu privire la tragedia armeniană?.

Bazat pe cartea Antoniei Arslan, La masseria delle allodole spune povestea unei familii de armeni care repune pe picioare o fermă așteptând venirea în țară a rudelor plecate în Italia. Din păcate ei nu-și vor revedea rudele, pentru că sunt victimele genocidului întreprins de turci în Armenia în timpul Primului Război Mondial. (știre preluată de pe www.cinemagia.ro)

Alice – Luni,12 februarie, 23:00, Cinemax

În linii mari, Alice marchează o reîntoarcere a lui Woody Allen la realismul magic. Filmul este povestea unei femei căsătorite, mamă a doi copii, a cărei viața se schimbă în totalitate atunci când în calea sa apar un saxofonist simpatic și un terapeut oriental, iar ea începe să aibă revelații uluitoare despre sine și despre lume în general…

Alice01.jpg
Alice (SUA, 1990), regizor: Woody Allen
Cu: Mia Farrow, Alec Baldwin, William Hurt, Joe Mantegna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *