Despre un viral politic (updated)

Dacă îl pun aici, îl propag. Dacă încerc să-l judec, e şi mai rău, adică mai bine pentru candidatul respectiv, fiindcă nu se prea poate zice de rău. Dar stai, a apărut şi replica adversarului. Aş putea să le pun aici pe amândouă, am rezolvat, sunt imparţial. Ce te faci că replica e sub original şi deci alăturarea celor două ar însemna încă o dată să împing mai departe spotul original?

Asta-i una din caracteristicile viralelor bune. Nu poţi vorbi despre ele fără să le propagi. Şi ştiţi ce cred? Chiar dacă încerci să nu le propagi, cum fac eu aici, tot le propagi 🙂

UPDATE: Mă rog, nu cred că mai are rost să ne ascundem după deget. De ce cred că e bun spotul lui Oprescu, în “Evenimentul zilei”. În momentul în care scriu, Oprescu şi buldogul s-a dus pe la 13.400 de vizite.

Din ce aud, Oprescu ar fi spus că spotul a fost făcut de fiul lui, împreună cu un prieten. Dacă-i aşa, cine e prietenul?

Desigur, e cazul să dăm şi replica (echipei) lui Blaga, care aleargă şi ea după, la 9600 de views:

În “Evenimentul zilei” nu am apucat să scriu despre replica lui Blaga, fiindcă aceasta a ajuns la mine după ce terminasem articolul. Aşa că spun aici câteva vorbe:

– e un spot “cult”, făcut de oameni din televiziune/publicitate. Râsetele stau la locul lor, perlele lui Oprescu sunt bine tăiate.
– cantitatea mare de vorbe produce un efect un pic zăpăcitor. Se puteau izola, poate, mai puţine lucruri.
– râsetele şi celelalte trimiteri la Seinfeld funcţionează.
– probleme de copyright cu cel puţin două grupuri media, B1 şi Pro TV, dacă nu cumva staff-ul lui Blaga a obţinut miraculos drepturile pentru imagini într-un timp atât de scurt. Evident, nici Adrian Sârbu, nici fraţii Păunescu nu vor protesta. Dar asta nu rezolvă problema în sens etic.
– emisiunea de la B 1 a marcat o prestaţie faimos de slabă pentru Oprescu. Lecţii prost învăţate, confuzii de geometrie de clasa a IV-a. Probabil că doctorul nu va putea refuza toate meciurile 1:1 cu Blaga, drept pentru care îşi va face lecţiile mult mai bine. Palierul ridicol pe care îl aşază contra-spotul creează posibilitatea unor surprize plăcute pentru fanii Oprescu şi nehotărâţi în următoarele apariţii, de factura “uite că nu-i chiar aşa”.

Una peste alta, dacă “Oprescu şi autostrăzile” ar fi apărut de sine stătător am fi zis cu toţii că e o treabă bine făcută, eficientă. Din păcate pentru Blaga, a apărut după povestea cu buldogul. Partea bună în toate cele de mai sus e că meciul are o oarecare sportivitate şi o notă de umor. Aşteptam de mult mesajele negative de tur al doilea, se dovedeşte că oponenţii şi cei care-i ajută au mai puţină încrâncenare şi mai multă sportivitate. Vă mai amintiţi de Băsescu-beţivul din 2004? Cele două poveşti de mai sus nu lasă acelaşi gust amar.

 1. Tartor Ocular Reply

  E chiar printre cele mai bune pe care le-am vazut, pipait, dumicat. Eu l-am luat si l-am dat mai departe si abia dupa aia m-am prins ca e politic si nu doar viral. Pare o gafa. Un making of ceva…

 2. Petrisor Socol Reply

  Oare Victor rade de faptul ca sunt eu prost sau de ce a sp[us Iulian ca nu ma duce capul 😆

  Hai ca m-a bufnit si pe mine rasul…….de mine

 3. radu Reply

  Lipseste totusi ceva din clipul lui oprescu – faza cind buldogul a facut pipi pe piciorul lui …

 4. Semantic Reply

  Bun dar low si confirma ca Doctorul are timp, disponibilitate si aptitudini pentru subiecte de gargariseala. Cu acest viral, de la caini ajungem repede la covrigi sau alte perversiuni aaaa, scuze digresiuni electorale doream sa spun.
  Te pomeni ca o fi fro moda!?1!!?!! 😉 nes’pa Monseur Delanoë.

 5. mihnea Reply

  sunt curios de ce le-au lansat inspre weekend, insa. lunea e zi de munca si la cat sictir au oamenii care se duc la ea, mai repede ar fi strans vizualizari atunci. dar, whatever.. banuiesc ca prinde mai degraba la rating-urile din weekend ale tv-urilor..

  unul are 6000 si altul 8000 momentan. inainte sa le faca reclama capetele de la tv, erau pe la 2-300 amandoua.

 6. Semantic Reply

  Oprescu a iesit cu ceva spectaculos de diversiune din doua motive, 1) penca a facut greseala sa raspunda emotional la acuza de “gargaragiu” (acuza de superficialitate il enerveaza asta se stie) si 2) acum nu mai reuseste sa se tina de promisiunea de a se comporta incepand de vineri ca primar. Din cliseul cu audienta nu scoate nimic public ca sa exploateze electoral .

 7. Iulian Comanescu Reply

  Mihnea: Cred ca Oprescu l-a lansat “cat a putut de repede”, adica joi seara, si Blaga de asemeni 🙂

  Impresia mea e ca la Blaga s-a activat masinaria, de s-a dus atat de rapid in sus. Vedem ce se-ntampla. Parerea mea e ca dupa vreo doua zile al lui Blaga se va oprescu un pic. Chestii subiective, ma rog, de aia le scriu aici in subsol.

  Semantic: Lumea gusta chestiile astea. Vezi SMS-ul lui Basescu din decembrie 2004. Din pacate, alegatorii sunt mai usor de sedus cu astfel de atitudini decat cu cine stie ce liste de competente administrative. Dar, la naiba, ma bucur ca datul la gioale a imbracat forma asta amuzanta. Ma asteptam la lucruri mult mai urate. E drept ca mai e timp si pentru alea…

 8. Semantic Reply

  @Iulian,
  eu cred ca nu se compara spotul cu sms lui Base “Şi dacă ramuri bat în geam/Şi tu votezi cu Bombo/ Eu îmi bag p…-n el de neam/ Şi emigrez în Congo”.
  Motive:
  1- spotul este made Oprescu, sms nu are sursa sau autor.
  2- spotul este strict de cârpire a identitatii stirbite de indepent a lui Oprescu in fro 2 zile de atacuri bine planificate de catre PDL in timp ce sms Congo viza optinuea votantului.

  Ca sa conchid in stilul Oprescu, hehhee
  Lumea gusta dar nu pune botul.

 9. Iulian Comanescu Reply

  Semantic: nu puteam s-o spun mai bine ca tine – Oprescu nu-şi bagă p…a şi pe deasupra mai îndrăzneşte să şi apară în propriu-i viral. E impardonabil, o să ia zero la sută.

 10. dave Reply

  replica e sub original in momentul in care replica e facuta numai din declaratiile adversarului. Dar totusi faza cu raza e jumatate din diametru la care Oprescu raspunde “hai domnuuuu” este apogeul competentei lui Oprescu si faza e, pana la urma, geniala oricat de prost ar fi montajul.

 11. Marian Reply

  Spotul lui Blaga este mult peste infantilitatea superficiala a lui Oprescu. Din tot ce incearca sa faca Oprescu rasare un mesaj decatalizator, demoralizator si inabil: Nu pot face nimic ca lumea.
  Un alt spot destept a lui Blaga: NU votam Sorin Oprescu ca rimeaza cu Iliescu” de pe YouTube. O sa va placa.

 12. radu Reply

  De care clip electoral vorbiti aici? Ala cu un maidanez si un buldog?

 13. Iulian Comanescu Reply

  Dave: nu mi se pare că e prost deloc montajul. E o foarte bună pastişă de Seinfeld şi Cârcotaşi.

  Marian: revin la sms-ul cu Bombo/Congo, din care pe un raţionament asemănător cu al tău ai fi putut deduce că opoziţia din 2004 e plâgăcioasă şi incapabilă să schimbe cursul lucrurilor, la capătul puterilor etc. Totuşi, a funcţionat, cum bine ştim.

 14. Semantic Reply

  Iulian,
  mai vedem, heheehe, in special cat se va adeveri din ultima ta afirmatie din articol: “E foarte posibil ca viralul să facă ravagii în rândurile celor 69% indecişi. “

 15. Iulian Comanescu Reply

  Semantic: hai să o lăsăm baltă, fiindcă e clar că eu vorbesc de un spot şi tu de o opţiune politică. N-are nicio legătură aprecierea mea faţă de spot cu votul. Aşa, personal vorbind, nu mă duc la vot şi nu m-aş fi dus oricare din candidaţii din turul I ar fi trecut în turul II. Dacă aş fi locuit în sectorul 3 şi m-aş fi convins pe pielea mea de ceea ce se spune despre Negoiţă, poate m-aş fi deranjat să-i dau un “da”. Cum însă nu sunt în 3, nu prea am pe cine vota.

 16. pat Reply

  Perfect de acord. Inca un sms gen congo partea a II-a via autostrada suspendata o sa ii lase Dlui Oprescu putin peste 15%.

  Din partea mea sa iasa Blaga SAU Oprescu ! Dar inclin sa cred ca Dl Oprescu o sa se cam faca de ras si noi la brat cu dansul…

  Dar putin rusine in plus chiar din capitala Romaniei nu strica.

  Pronostic … realistic Blaga 61% Oprescu diferenta pana la 80% 😛

 17. Semantic Reply

  @Iulian,
  te suparashi degeaba, am incercat sa spun care sunt diferentele dintre cele doua productii.
  Sa inteleg ca viralul nu te-a ravashit atat de tare incat sa mergi la vot?

 18. Chi-x Reply

  Neicusorule, puicusorule, se poate un asa afront la “garda prezidentiala”? Sunt convins ca dl Oprescu va va multumi pentru extraordinara propaganda pe care i-ati facut-o. Nu de alta, dar programul de eutanasiere a ciinilor, pus in “opera” de mr. president(pe cind era… ce era si-l impropietarea pe Constanda!) cu toata impotrivirea fostei dive B.B. O singura intrebare nu-mi da pace: ce-ar fi facut neicusorul, puicusorul daca o alta blonda ar fi luat partea ciinilor, asa cum o face astazi cu buldogul?!

 19. Petre Flueraşu Reply

  E bine ca ai pus aici ambele spoturi, se vede asa foarte bine diferenta enorma dintre Blaga si Oprescu, atat la nivelul limbaj cat si ca impact. De asta va iesi cu siguranta Oprescu, pentru ca se adreseaza direct si fara fasoane. Da, suntem romani si da, ne place cand vine cineva si spune in fata oamenilor ceea ce crede. Chiar daca din cand in cand mai greseste.

  P.S. Interesante analizele…

 20. Someone Reply

  Spotul lui Oprescu e sympa şi cu “poantă”. Al lui Blaga e politic şi prea lucrat pentru net. Al lui Oprescu sugerează naturaleţe, al lui Blaga tendinţă – chiar dacă amândouă sunt făcute cu acelaşi scop, să ridiculizeze adversarul. Unul e însă mai reuşit, dpdv al definiţiei de “viral”. Asta e.

 21. textier Reply

  semantic, iulian: daca e sa comparam cu vreo productie girata de basescu si stafful lui, este spotul din 2000 in care basescu intra in primarie nonsalant si striga spre o ambulanta care tocmai stationa acolo: mergi la spital, doctore. eu? – eu merg la primarie. sint multe asemanari: 1) caracter alegoric 2) caracter aluziv 3) caracter iusiv (doctore, du-te… idem: fugi de-aici, du-te la stapin etc.) cine a spus ca oprescu merge pe o pozitionare basesciana nu s-a inselat. numai ca acum 8 ani aceasta retorica era contrara tuturor manualelor de comunicare; azi e clasicism (la modul ca ii inspira si pe adversari). merita pomeniti felix tataru, eugen ciocan & co., care au indraznit sa faca atunci cu base nst lucruri complet novatoare. iulian, daca aveai mai mult spatiu la gazeta, merita sa evoci momentul 2000 si sa tragi un comparatism. o sa incerc eu la mine… poate miine…
  dsp. “amatorismul” spotului oprescu: a se remarca filmarea dintr-o bucata…

 22. textier Reply

  semantic: sorry, aseara m-am luat cu spotul-fabula al lui base din 2000 si am uitat sa iti dau al 2lea rasp.
  am mai scris de cel putin 2 x dsp. sms-ul bombo/congo din 2004 (plecind de la ideea ca e o pastisa eminesciana, remember: “si daca ramuri bat in geam/ si se cutremur plopii” etc.). daca iti amintesti, au fost atunci mai multe initiative anti-psd (mai degraba anti-nastase) cu caracter viral si cvasi-folcloric, de care iti spun SIGUR ca NU au fost controlate sau girate de staff-ul lui basescu. am cercetat si – in cazul unora – am participat personal benevol (dezinteresat, cum ar veni, “civic”).
  dsp. catrenul cu congo: la o emisiune tanase-dinescu, ceva extraordinar mi-a confirmat rezultatele (partiale) ale investigatiilor: dus de val, dinescu a apucat sa povesteasca (oarecum bravind) dsp. cum a compus el pastisa la “si daca”… cum ca era cu plesu la piccolo mondo etc. insa nu a apucat sa ajunga la o marturisire clara, ca tanase, in stilul caracteristic, bonom-mormait, i-a abatut atentia catre altceva… mai putin interesant… si dinescu a uitat sa-si duca ideea pina la capat.
  btw: este oare rolul lui tanase sa ii taie macaroana lui dinescu, atunci cind acesta “talks too much”? sau e pur si simplu… chestia aia… care incepe cu pro (dar nu e profesionalism)? – unii mi-au zis sigur ca ar fi varianta b…
  e posibil ca intr-adv dinscu sa fi compus txt, iar difuzarea prin sms sa se fi facut folcloric, “civic”, necontrolat de la un call center. eram totusi in 2004 si nu incepuse moda viralelor corporate…

 23. Semantic Reply

  @textier,
  thanks pentru info, de acord cu clasicizarea modelului Base.

 24. Marian S. Reply

  `mneatza la tot poporu`
  Vad ca a mai scris un “Marian“ mai sus; nu sunt eu acela, eu ma semnez si pun si link. O fi ala cu almanahele, n-o fi …
  Dar acuma, desi nu sunt turmentat, stau ca pisica in coada si ma intreb: eu cu cine votez, coane ?

Post your thoughts