Despre credibilitatea, promptitudinea şi opţiunile politice ale media

Ziarul Puterea mi-a trimis câteva întrebări referitoare la credibilitate şi capacitatea de a impune mesaje a mass media, în 2012. Articolul în care a folosit răspunsurile e aici. Postez mai jos şi răspunsurile, din care Puterea a folosit o parte mai mică, aşa cum face orice ziar.

Cum apreciaţi relaţia dintre televiziunile de ştiri – presa de internet – presa tipărită – radiouri din punctul de vedere al capacităţii de transmitere/impunere a unui anumit mesaj?
Avem în primul rând o diferenţă de viteză. Televiziunile de ştiri şi presa de internet vin primele, apoi tema e reluată de presa tipărită. Tradiţional, radioul era cel mai rapid mediu, dar în România, în materie de informaţie, se bazează mai mult pe agenţii de presă şi nu e un jucător dominant.

Presa scrisă vine în urma tuturor şi, de ani de zile, nu prea ştie ce să facă cu această poziţionare. E o problemă pe plan mondial, dar în România e acută. În loc de interpretare şi contextualizare, de un statut gen “săptămânale care apar în fiecare zi”, cotidienele româneşti papagalicesc ce-au dat televiziunile cu o seară înainte şi de aici, printre altele, picajul în care se află. În mod curios, a-ţi aşeza semnătura într-o pagină de hârtie are în continuare un prestigiu mai mare decât a scrie pe internet, de exemplu.

Pe de altă parte, deja vu-ul din cotidiene e foarte comod pentru spin doctori, care pot propaga anumite sintagme şi scenarii pe lanţul care cuprinde cel puţin două verigi, o televiziune şi un ziar. Dacă citiţi printr-un editorial lucruri gen “X vrea să-i despartă pe Y şi Z pentru ca să poată căra Y lângă partidul W), la viitor şi ipotetice, e foarte probabil să fie vorba de o “servită” primită de la cutare partid. Să nu uităm că suntem ţara în care procurorul general dă mail-uri ziariştilor. Deşi, în fine, aia era investigaţie, nu comentariu…

Cum apreciaţi credibilitatea mass-media din România în acest moment? Care dintre vehiculele media ar putea fi mai credibil: televiziunile de ştiri, internetul sau presa tipărită?
Televiziunile de ştiri au mai toate afilieri politice. Mi se pare mai onorabilă poziţionarea “pe faţă” gen TV H 2.0, cu care consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu vrea “să echilibreze” media sau binecunoscuta opţiune a Antenei 3. Presa tipărită e un cimitir, iar internetul are destule probleme. Există, totuşi, câteva site-uri de ştiri care mai produc câte ceva original şi relevant, chiar dacă altora le flutură vântul prin cap, iar blogurile sunt specializate în umori de diferite culori şi consistenţe. Să zicem că online-ul e cel mai puţin prost dintre canalele media din România.

P.S.: Dincolo de ce am spus mai sus, văd acum că ultimul răspuns poate fi luat ca o opţiune pentru presa înregimentată. Nu asta vreau să spun, ci că ipocrizia unor posturi şi a unor moderatori mi se pare mai detestabilă decât asumarea pe faţă a unei opţiuni politice. Sigur că această opţiune, în sine, nu garantează mai nimic, ca dovadă faptul că între ratingurile TV H 2.0 şi cele ale Antenei 3 e o diferenţă de la pământ la cer (sau, mai precis, primele lipsesc deocamdată, fiindcă televiziunea lui Sebastian Lăzăroiu nu plăteşte încă la ARMA, din câte ştiu).

Post your thoughts