De văzut azi, la TV

Unu: Moarte la Veneția – Miercuri, 31 ianuarie, 01:15, la ProCinema

Într-o Veneție obosită, amenințată de holeră, compozitorul Gustav von Aschenbach își trăiește ultimele clipe ale vieții fascinat de frumusețea adolescentină a lui Tadzio, un tânăr polonez aflat în vacanță cu familia. Un film echivoc și morbid, aș zice… Oricum, un film mare. Dar cu un suflet murdar.

Trailer:

Morte a Venezia (Italia-Franța, 1971), regizor: Luchino Visconti
Cu: Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Mark Burns, Carole André

Doi: Regulile atracției – Miercuri, 31 ianuarie, 22:10, la TVR 2

Bazat pe romanul Rules a lui Bret Easton Ellis, filmul e o poveste puzzle despre trei studenți prinși într-un triunghi romantic, curios și suprarealist.

Trailer:

The Rules of Attraction (SUA, 2002), regizor: Roger Avary
Cu: James Van Der Beek, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder, Kate Bosworth

Filmul mi-a plăcut și nu mi-a plăcut. Are momente bune, amuzante, triste și absurde. Atunci când l-am văzut prima oară, la un festival de film, mi-a amintit de un poem numit Cadril scris de brazilianul Carlos Drummond de Andrade:

Joao o iubea pe Teresa care-l iubea pe Raimundo
care-o iubea pe Maria care-l iubea pe Joaquim care-o iubea pe Lili
care nu iubea pe nimenea.
Joao a plecat în Statele Unite, Teresa s-a călugărit
Raimundo a murit de tristețe, Maria a rămas fată bătrână,
Joaquim s-a sinucis, iar Lili s-a căsătorit cu J. Pinto Fernandes
care nu avea nicio legătură cu povestea asta.

Trei: Fantoma de la Operă – Miercuri, 31 ianuarie, 20:20, la TVR 1

Sinopsis: Parisul anilor 1870. Fantoma, un geniu al muzicii desfigurat care bântuie prin catacombele Operei Populare se îndrăgostește nebunește de o tânără soprană și exercitând asupra ei un control straniu își concentrează toate eforturile pentru a face din ea o nouă stea a scenei.

Trailer:

The Phantom of the Opera (SUA-Anglia, 2004), regizor: Joel Schumacher
Cu: Emmy Rossum, Gerard Butler, Patrick Wilson, Miranda Richardson, Minnie Driver

Un musical impecabil din punct de vedere tehnic, dar un film fără nuanțe. Sir Andrew Lloyd Webber e genial, iar Joel Schumacher își cunoaște bine meseria. Filmul este de fapt adaptarea pentru ecran a celebrului musical a lui Webber de pe Broadway. Acesta este considerat show-ul cu cele mai mari încasări din lume, acumulând deja la nivel mondial un succes de box office în valoare de peste 3,2 miliarde de dolari.

Vezi un fragment din film, Aria Fantomei:

Flashback: Parisul anilor 1870, să zicem. Gaston Leroux, un romancier și jurnalist francez frecventează Opera Populară fascinat de Faust-ul lui Charles Gounod. În timpul unei reprezentații, un candelabru se desprinde din tavanul sălii de spectacol și se prăbușește peste specatori. Accidentul și povestea omului care și-a vândut sufletul diavolului îi inspiră lui Leroux ideea unui roman care îl va face celebru – Le Fantôme de l’Opéra.

Din câte știu, prima ecranizare (dintr-o lungă serie) a romanului se regăsește într-un obscur fim nemțesc din 1916 – Das Phantom der Oper. Dar cea mai populară versiune mută (sonorizată ulterior) a fost turnată în 1923 la Universal Pictures, avându-l în rolul Fantomei pe Lon Chaney – omul cu o mie de fețe.

Fragment dintr-un prim film-fantomă:

The Phantom of the Opera (SUA, 1925), regizor: Rupert Julian
Cu: Lon Chaney, Mary Philbin, Norman Kerry

Și un bonus pentru fanii Fantomei.
Aria Fantomei, versiunea chineză:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *