De văzut azi, la TV

Unu: Moarte la Veneţia – Miercuri, 31 ianuarie, 01:15, la ProCinema

Într-o Veneţie obosită, ameninţată de holeră, compozitorul Gustav von Aschenbach îşi trăieşte ultimele clipe ale vieţii fascinat de frumuseţea adolescentină a lui Tadzio, un tânăr polonez aflat în vacanţă cu familia. Un film echivoc şi morbid, aş zice… Oricum, un film mare. Dar cu un suflet murdar.

Trailer:

Morte a Venezia (Italia-Franţa, 1971), regizor: Luchino Visconti
Cu: Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Mark Burns, Carole André

Doi: Regulile atracţiei – Miercuri, 31 ianuarie, 22:10, la TVR 2

Bazat pe romanul Rules a lui Bret Easton Ellis, filmul e o poveste puzzle despre trei studenţi prinşi într-un triunghi romantic, curios şi suprarealist.

Trailer:

The Rules of Attraction (SUA, 2002), regizor: Roger Avary
Cu: James Van Der Beek, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder, Kate Bosworth

Filmul mi-a plăcut şi nu mi-a plăcut. Are momente bune, amuzante, triste şi absurde. Atunci când l-am văzut prima oară, la un festival de film, mi-a amintit de un poem numit Cadril scris de brazilianul Carlos Drummond de Andrade:

Joao o iubea pe Teresa care-l iubea pe Raimundo
care-o iubea pe Maria care-l iubea pe Joaquim care-o iubea pe Lili
care nu iubea pe nimenea.
Joao a plecat în Statele Unite, Teresa s-a călugărit
Raimundo a murit de tristeţe, Maria a rămas fată bătrână,
Joaquim s-a sinucis, iar Lili s-a căsătorit cu J. Pinto Fernandes
care nu avea nicio legătură cu povestea asta.

Trei: Fantoma de la Operă – Miercuri, 31 ianuarie, 20:20, la TVR 1

Sinopsis: Parisul anilor 1870. Fantoma, un geniu al muzicii desfigurat care bântuie prin catacombele Operei Populare se îndrăgosteşte nebuneşte de o tânără soprană şi exercitând asupra ei un control straniu îşi concentrează toate eforturile pentru a face din ea o nouă stea a scenei.

Trailer:

The Phantom of the Opera (SUA-Anglia, 2004), regizor: Joel Schumacher
Cu: Emmy Rossum, Gerard Butler, Patrick Wilson, Miranda Richardson, Minnie Driver

Un musical impecabil din punct de vedere tehnic, dar un film fără nuanţe. Sir Andrew Lloyd Webber e genial, iar Joel Schumacher îşi cunoaşte bine meseria. Filmul este de fapt adaptarea pentru ecran a celebrului musical a lui Webber de pe Broadway. Acesta este considerat show-ul cu cele mai mari încasări din lume, acumulând deja la nivel mondial un succes de box office în valoare de peste 3,2 miliarde de dolari.

Vezi un fragment din film, Aria Fantomei:

Flashback: Parisul anilor 1870, să zicem. Gaston Leroux, un romancier şi jurnalist francez frecventează Opera Populară fascinat de Faust-ul lui Charles Gounod. În timpul unei reprezentaţii, un candelabru se desprinde din tavanul sălii de spectacol şi se prăbuşeşte peste specatori. Accidentul şi povestea omului care şi-a vândut sufletul diavolului îi inspiră lui Leroux ideea unui roman care îl va face celebru – Le Fantôme de l’Opéra.

Din câte ştiu, prima ecranizare (dintr-o lungă serie) a romanului se regăseşte într-un obscur fim nemţesc din 1916 – Das Phantom der Oper. Dar cea mai populară versiune mută (sonorizată ulterior) a fost turnată în 1923 la Universal Pictures, avându-l în rolul Fantomei pe Lon Chaney – omul cu o mie de feţe.

Fragment dintr-un prim film-fantomă:

The Phantom of the Opera (SUA, 1925), regizor: Rupert Julian
Cu: Lon Chaney, Mary Philbin, Norman Kerry

Şi un bonus pentru fanii Fantomei.
Aria Fantomei, versiunea chineză:

Post your thoughts